Politizarea crimelor din Caracal

Politizarea crimelor din Caracal

S-ar fi putut trece peste groaznica intamplare de la Caracal fara sa se profite politic? Desigur.

Cazul ar fi putut fi abordat omeneste atat de primul ministru Dancila cat si de presedintele Iohannis.

Presedintelui Klaus Iohannis i s-a parut ca premierul Dancila a profitat de ocazie si a tratat problema electoral, printre altele propunand organizarea unui referendum pentru majorarea pedepselor pentru infractiuni foarte grave.

Prin urmare s-a dezlantuit atacand guvernul si PSD in stilul obisnuit. Viorica Dancila nu a intarziat sa-i raspunda.

Pe scurt s-au acuzat reciproc ca isi fac campanie pe marginea tragediei de la Caracal.

Trist este ca amandoi au dreptate. Da, fiecare in felul sau, din primul moment s-au gandit sa profite electoral de situatie. Amandoi au dreptate cand se acuza. Premierul Dancila il acuza pe Iohannis ca nu-i pasa de nimic altceva decat sa castige un nou mandat, iar presedintele acuza PSD ca este „autorul moral” al crimelor in serie de la Caracal.

Lucrurile au luat o intorsatura urata. Chiar si in fata unui caz atat de cutremurator, intreaga clasa politica se imparte in doua tabere, vazand in mod diferit situatia de la Caracal.

Unii vor sa profite de situatie pentru a intari rolul serviciilor de informatii considerate apropiate presedintelui. Altii vor sa taie din bugetele institutiilor de forta SRI, STS, SIE.

Populismul acopera din nou realitatea. Politicienii romani nu stiu aborda problema sigurantei cetateanului decat prin slogane. Nu au nici macar proprietatea termenilor. Le scapa elemente importante, modul in care este tratat cetateanul, dezinteresul fata de rezolvarea problemelor cetateanului de rand. Acum se constata ca nu pot fi trasi la raspundere cei care nu au inteles gravitatea situatiei fetitei sechestrate care a sunat la 112 din casa criminalului. Este vorba despre politisti, despre un procuror si un judecator. Adica despre piramida puterii judiciare, responsabila pana la urma nu doar de siguranta cetateanului, ci, in buna parte, si de confortul social si psihic al locuitorilor Romaniei.

Pana la urma se ajunge si la slaba pregatire profesionala a personalului din sistemul de stat. O parte este angajat in valuri pe criterii politice, in functie de cine era la guvernare sau la conducerea din judete. Alta parte este angajata pe criterii familiale, in institutiile de stat putandu-se face stufosi arbori genealogici, cu bunici, fii, nepoti, sotii, toti gasindu-si un cuibusor cald si bine platit in institutiile statului, unde nici nu trebuie sa te spetesti muncind pe branci. Muncesc altii pentru ei, pentru ca exista si persoane bine pregatite in sistem, puse sa faca munca altora poate mai bine platiti decat ei. Aici trebuie cautate cauzele lipsei de profesionalism generalizat.
Pe de alta parte, are dreptate si presedintele cand acuza coalitia PSD-ALDE ca a modificat legile justitiei dupa interesele anumitor persoane. Au dreptate si liderii PSD si ALDE cand il acuza pe Iohannis ca nu se implica in problemele reale ale tarii.

Suntem in mijlocul unui cerc vicios in care se pot manifesta in voie indivizi cruzi, cum este criminalul Dinca din Caracal. Incompetenta pe de o parte, inconsecventa si ambiguitatea legilor pe de alta parte, asigura un climat propice pentru infractionalitatea de la talpa tarii.

Poate ca nu este bine sa amestecam aici si coruptia, dar sunt fenomene sociale care nu pot fi despartite. Poate ca revigorarea natiunii trebuie sa vina de jos in sus. Dar ce te faci cu varfurile putrede? Poate ca, rand pe rand, incepand cu alegerile prezidentiale din toamna, cu alegerile locale si parlamentare de anul viitor, ceva se va schimba in bine. Speranta este cea mai ieftina marfa din Romania.

Comments