Polonia s-a razgandit dupa scandalul urias facut de Zelenski in criza cerealelor ucrainene - Anunt d...
Polonia a anuntat joi ca va continua sa livreze arme catre Ucraina. In plus, guvernele celor doua tari prietene au anuntat ca se va gasi un compromis in criza exporturilor de cereale ucrainene pana la sfarsitul acestei saptamani. Asta dupa ce amenintari pe banda rulanta au fost lansate de ambele parti. Varsovia a anuntat ferm ca nu va mai livra arme Ucrainei dupa discursul presedintelui Zelenski la ONU, care a declarat ca ,,teatrul politic" din jurul tranzitului de cereale ajuta doar Rusia, care i-a invadat.
Cele doua tari au ajuns la acuzatii grele dupa ce Polonia a decis in urma cu o saptamana sa prelungeasca interdictia pentu importurile de cereale ucrainene, pentru a-si proteja fermierii. Vineri, 15 septembrie a expirat interdictia impusa de Bruxelles privind importurile de cereale ucrainene. Iar Polonia, Ungaria, Romania si Slovacia au anuntat ca intentioneaza sa extinda interdictia. Anunt care a infuriat Ucraina. Kievul a ripostat si a depus o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului.
Polonia l-a convocat miercuri pe reprezentantul Kievului la Ministerul de Externe, dupa ce comentariile presedintelui Ucrainei privind interzicerea importurilor de cereale au enervat guvernul de la Varsovia, care isi inaspreste pozitia inaintea alegerilor din octombrie.
Ministerul de Externe al Ucrainei, prin Dmytro Kuleba, a facut apel la calm in disputa dintre Kievul si cei trei dintre vecinii sai din cauza impunerii interzicerii unilaterale a importurilor agricole ucrainene.
Subiectul exporturilor de cereale a fost discutat telefonic de seful Ministerului Politicii Agrare si Alimentatiei ucrainene, Nikolai Solsky, si de ministrul Agriculturii al Poloniei, Robert Telus.
Si Slovacia a negociat cu Ucraina privind comertul cu cerealele ucrainene si ar putea iesi din impas, a raportat un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Slovacia, Kristina Jurichkova
Polonia va livra arme Ucrainei, in pofida crizei cerealelor
Guvernul polonez a precizat joi ca intentioneaza sa livreze arme Ucrainei in conformitate cu angajamentele sale, dupa confuzia initiala provocata de declaratiile facute de premierul Mateusz Morawiecki miercuri seara, la postul privat de televiziune Polsat News, transmite DPA, potrivit agerpres.ro.
,,In legatura cu intrebarile despre livrarile de arme, as dori sa va informez ca Polonia doar efectueaza livrarile de munitii si armament convenite anterior, inclusiv pe cele rezultate din contracte semnate cu Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului polonez, Piotr Muller.Printre aceste angajamente se afla cel mai mare contract extern incheiat de industria de aparare poloneza dupa 1989 - livrarea de obuziere Krab.De asemenea, Muller a criticat Kievul, spunand ca Ucraina a facut recent o serie de ,,gesturi diplomatice si declaratii care sunt absolut inacceptabile".Anterior, au existat speculatii legate de comentariile premierului Morawiecki despre livrarile de arme catre Kiev, pe fondul disputei privind interdictia decisa de Polonia asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina.In timpul interviului pentru Polsat News, seful executivului polonez a fost intrebat daca tara sa va continua sa sprijine Ucraina cu arme si ajutor umanitar in pofida disputei legate de cereale.,,Deja nu mai transferam niciun fel de arme catre Ucraina, dar ne echipam cu cele mai moderne arme", a raspuns Mateusz Morawiecki. El a subliniat ca Polonia isi sporeste masiv comenzile pentru arme si ca fortele armate poloneze vor trebuie sa fie modernizate astfel incat Polonia sa aiba una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, relateaza agerpres.ro.
***
In urma invaziei si blocadei rusesti a porturilor sale de la Marea Neagra, Ucraina a fost nevoita sa trimita majoritatea exporturilor de cereale pe uscat, in primul rand prin Polonia si Romania. Acest lucru a afectat major fermierii din mai multe tari, in tara noastra, ducand la proteste si discutii la Guvern pentru reglementarea situatiei grele in urma tranzitului si exportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagra, implicit in Romania.
Iar Rusia si-a intrerupt participarea la Acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagra, in iulie. In lunile martie si mai, Rusia a prelungit acordul doar pentru 60 de zile, in loc de 120 de zile. Iar in luna mai, UE a dat unda verde pentru 5 tari printre care si Romania (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia) sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea soarelui ucrainene si permiterea in acelasi timp a tranzitului de cereale pentru export in alte tari.
Comments