Populatia lumii va atinge punctul de ,,varf" inainte de sfarsitul secolului, apoi va scadea. Cum va...

Populatia mondiala va atinge ,,varful" maxim de crestere in acest secol, in jurul anului 2080, pentru ca apoi sa inceapa sa scada, pana la punctul in care, in 2100, va fi pierdut 700 de milioane de locuitori, o scadere de 6%, potrivit unui raport al ONU intitulat ,,World Population Prospects 2024", relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Totodata, potrivit raportului ONU, in societatile cu fertilitate scazuta si rate ridicate de imbatranire a populatiei, imigratia va fi ,,principalul motor al schimbarii" si al dinamizarii demografice, incepand de acum si pana in anul 2100.

In raportul sau, ONU estimeaza ca, de la cei 8,2 miliarde de locuitori cati are planeta in prezent, populatia mondiala va creste pana la un maxim de 10,3 miliarde, iar acesta va reprezenta ,,varful" inainte ca populatia sa inceapa sa scada.

Motivele acestei scaderi relativ apropiate a populatiei sunt mai multe, dar dintre toate iese in evidenta rata scazuta a natalitatii din cele mai mari economii ale lumii, in special China – unde rata fertilitatii este mai mica de 1,4 copii pentru o femeie.

In medie, la nivel mondial, femeile aflate la varsta fertila au astazi un copil mai putin decat in anii 1990.

Alte motive au de-a face cu scaderea ratei mortalitatii si cu o speranta de viata mai mare, care dupa epidemia de coronavirus a crescut din nou la 73,3 ani. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anilor 2050 mai mult de jumatate din populatie va trai pana dupa varsta de 80 de ani.

Majoritatea tarilor dezvoltate au ajuns deja in ,,varful" demografic

In general, o populatie mai mica este o veste buna, deoarece inseamna ,,o presiune ecologica mai scazuta a impactului uman ca urmare a reducerii consumului", a declarat Li Junhua, secretarul general adjunct pentru afaceri economice si sociale.

,,Varful" demografic a fost atins deja in 63 de tari, aproape toate in asa-numita ,,lume dezvoltata", intre care in China, Germania, Rusia si Japonia, astfel ca in aceste state se asteapta o reducere neta a populatiei de 14%.

Intr-un alt grup de tari in care Brazilia si Iranul ies in evidenta, acest ,,varf" va avea loc incepand de acum si pana in 2054. In fine, in restul de 126 de tari, acest varf nu se va atinge decat in a doua jumatate a secolului.

In acest ultim grup de tari in care populatia va continua sa creasca decenii la rand se afla India, Pakistan, Indonezia, Nigeria si – in mod curios – Statele Unite, noteaza EFE.

Populatia lumii va deveni tot mai batrana

Catre anul 2080, in lume vor fi mai multi oameni cu varsta de peste 65 de ani decat cei sub 18 ani si un numar mai mare de persoane in etate (peste 80 de ani) decat sugari cu varste sub un an.

In 50 de tari din intreaga lume, imigratia va fi cea care va atenua efectele unei populatii in scadere si tot mai imbatranite: sosirea migrantilor va creste natalitatea si va contribui la o usoara scadere a varstei medii a populatiei.

Mai exact, potrivit raportului ONU, migratia internationala va fi primul factor de crestere a populatiei in 52 de tari din lume pana in 2054, iar aceasta cifra va creste la 62 de tari pana in 2100.

,,Migratiile internationale se numara printre marile tendinte demografice care modeleaza lumea noastra. Daca gestionam provocarile si profitam de oportunitati, putem accelera eforturile pentru a realiza o dezvoltare incluziva si durabila", subliniaza Organizatia Natiunilor Unite in raportul sau.

Mai mult, ONU insista ca, in cazul tarilor cu niveluri de fertilitate ,,relativ scazute" – si mentioneaza aici Australia, Canada sau Statele Unite – imigratia va determina o continuare a ,,cresterii populatiei".

ONU afirma ca migratia poate ajuta tarile sa isi mentina populatia

In Statele Unite, de exemplu, populatia in anii 2054 si 2100 ar fi cu 13%, respectiv cu 36% mai mica ,,fara contributia imigratiei", subliniaza raportul ONU. Si aceasta pentru ca, impreuna cu reducerea mortalitatii, imigratia ,,va ajuta la contracararea" unei rate de fertilitate sub nivelul de inlocuire (2,1 copii pe femeie) si va permite populatiei sa continue sa creasca in urmatoarele decenii si in tari precum Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Olanda, Norvegia si Elvetia.

,,Intr-o tara inchisa fata de migratie, cand fertilitatea ramane sub nivelul de inlocuire pentru o perioada prelungita, numarul femeilor aflate la varsta reproducerii incepe sa scada", a avertizat ONU, care estimeaza ca numarul femeilor aflate la varsta fertila din aceste tari va scadea cu 33% intre 2024 si 2054.

In ceea ce priveste factorul emigratie, Natiunile Unite considera ca, in general, acesta ,,nu are un impact mare" asupra dimensiunii populatiei tarilor care sunt furnizori de emigranti, cu exceptia celor care au o ,,fertilitate ultrascazuta" (sub 1,4 copii la o femeie), unde ,,probabil va contribui considerabil la reducerea" numarului de locuitori pana in 2054.

,,In aceste tari, crearea mai multor oportunitati de munca decenta si incurajarea revenirii emigrantilor pot fi abordari de explorat si s-ar putea dovedi mai eficiente in stoparea declinului demografic pe termen scurt decat politicile care vizeaza cresterea nivelurilor de fertilitate", sustine ONU, care trage totodata un semnal de alarma cu privire la efectele reducerii semnificative a ponderii populatiei active pe piata muncii.

FOTO Articol: (C) Mindaugas Dulinskas | Dreamstime.com.

Comments