Postul, ca bucurie. Pirostile cu povila, in Valea Bargaului

Postul, ca bucurie. Pirostile cu povila, in Valea Bargaului

Postul, ca bucurie. Pirostile cu povila, in Valea Bargaului

„Postul nu este osanda, este bucurie, si pana nu putem posti fara a ne osandi nu are nicio valoare postul”, ne spune Elena Rus din comuna Tiha Bargaului, bucatareasa vestita in judetul Bistrita-Nasaud si proprietara primului punct gastronomic din judet, deschis in urma cu trei ani.

Stie aceasta vorba de la tatal ei, iar de la bunica a mostenit reteta unui desert de post: pirosti (a se pronunta „pcirosti”, ca in Ardeal) – adica niste coltunasi umpluti cu povila – aceasta din urma fiind magiunul de prune specific Vaii Bargaului.

Desertul, spune Elena Rus, era pregatit in Vinerea Mare copiilor si, de altfel, in afara de a face ceva de mancare pentru cei ai casei care nu posteau, oamenii de pe Valea Bargaului respectau traditia de a dedica aceasta zi postului si rugaciunii, in asteptarea Invierii.

„La noi exista un obicei de Vinerea Seaca. La rasaritul soarelui, ne spalam in rau, pentru curatarea pielii si protectie pentru bolile de piele. Apoi mama-buna ne facea, in Vinerea Seaca, pcirosti cu povila, un desert de post pentru noi, copiii. Eu mai fac, nu stiu daca le mai face cineva. Se fac cu aluat de cartofi”, ne explica Elena Rus.

Obiceiul spalatului in rau s-a pierdut, insa reteta pirostilor cu povila a ramas, iar Elena ne spune si de ce este nevoie pentru a le prepara: un kilogram de cartofi, sare, ulei, faina cat cuprinde, magiun de prune (povila) pentru umplut, 500 grame de pesmet, 200 grame de zahar.

„Cartofii se pun la fiert in apa cu sare. Cand cartofii sunt fierti, ii curatam de coaja si ii zdrobim cu o furculita. Adaugam acum si doua linguri de ulei, apoi amestecam bine si ii lasam sa se raceasca. Cand s-au racit, adaugam faina si putina sare. Framantam un aluat, adaugand faina pana cand avem un aluat usor elastic. Pe un blat de lucru, presaram faina si intindem o foaie din acest aluat – foaia sa fie cat mai subtire.

Din aceasta foaie pregatim pcirostile, folosindu-ne de o forma rotunda – poate fi un pahar pentru lichior. In fiecare cerc punem o lingurita de povila, apoi impaturim aluatul presand bine pe margini. Intre timp, punem o oala cu apa la fiert, in care adaugam o lingurita de sare.

Intr-o cratita pregatim pesmetul cu zaharul, astfel: punem uleiul in cratita, adaugam pesmetul si zaharul si dam cratita pe foc pentru a rumeni totul, apoi dam la o parte. Cand apa din oala incepe sa fiarba, adaugam pcirostile. Stim ca sunt gata in momentul in care se ridica deasupra apei.

Cu o spumiera le luam si le dam prin pesmet”, arata Elena Rus.

Un desert deloc sofisticat, dar cu o poveste in spate, care se potriveste numai bine pe masa traditionala de Pasti, langa ouale vopsite in coji de ceapa si decorate cu frunze si flori din gradina.

Pudrate cu zahar si servite cu smantana, pirostile cu povila pot deveni un desert pe care sa il preparati si cu alte ocazii, cand va este pofta de ceva bun, dar traditional.

The post Postul, ca bucurie. Pirostile cu povila, in Valea Bargaului appeared first on Cotidianul RO.

Comments