Poti sa bei apa inainte de impartasanie? Sfanta Impartasanie - reguli pentru credinciosi

Poti sa bei apa inainte de impartasanie? Sfanta Impartasanie - reguli pentru credinciosi

Poti sa bei apa inainte de impartasanie? Sfanta Impartasanie - reguli pentru credinciosi


In fiecare an, in perioada de dinainte de Paste, crestinii se indreapta cu mic, cu mare catre biserici pentru a primi Sfanta Taina a Impartasaniei, care este unul dintre cele mai sacre si mai importante ritualuri ale crestinismului. Sfanta Impartasanie are o profunda incarcatura simbolica si spirituala deoarece, in acest fel, credinciosul intra intr-o relatie personala si intima cu Domnul Iisus Hristos, recunoscandu-L pe El ca sursa a vietii spirituale si ca Mantuitor.


Sfanta Impartasanie se da oamenilor dreptcredinciosi spre iertarea pacatelor si spre innoirea vietii lor duhovnicesti. Nimeni dintre oameni nu se poate mantui fara cele patru Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania si Sfanta Impartasanie.


Pastele: Istoria Sarbatorii Invierii Domnului


Sarbatoarea Pastelui este cea mai marita, imbucuratoare si solemna dintre toate sarbatorile crestinesti. Duminica Invierii Domnului guverneaza realizarea intregului ciclu mobil de sarbatori din anul bisericesc. Pastele a fost sarbatorit pentru prima data in istorie in jurul anului 1400 i.Hr, cand evreii au parasit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu. Scriptura in cartea Exod din Vechiul Testament ne ofera instructiunile pe care Dumnezeu le-a dat pentru sarbatorirea Pastilor in timpul lui Moise, informeaza site-ul CrestinOrtodox.ro.


Evreii din antichitate isi aminteau ca Dumnezeu i-a salvat din robia in care se aflau in Egipt. Cand au iesit din aceasta tara si au sarbatorit pentru prima data Pastele toti evreii trebuiau sa sacrifice cate un miel. Cu sangele acestuia erau apoi unse ramele de lemn ale usilor de la casele lor. Se spune ca, in acea noapte, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti primii fii nascuti ai egiptenilor din casele ale caror rame de la usi nu fusesera unse cu sangele de miel. In casele israelitilor nu a murit nimeni deoarece acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au uns usile caselor lor cu sangele de miel, care era un semn clar prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul Mantuitorului.


Referitor la crestini, Dumnezeu a reinnoit legamantul facut cu israelitii, insa nu prin Moise, ci prin Fiul Sau, Iisus Mesia. Noul legamant era facut nu doar cu evreii, ci cu toate popoarele care voiau sa primeasca iertarea pacatelor prin jertfa lui Iisus Hristos. La Cina cea de Taina, in noaptea in care a fost tradat si mai apoi arestat, Domnul Iisus a instituit sarbatoarea Pastelui nou testamental, dupa porunca ce I-a fost data de Dumnezeu, mai scrie sursa citata anterior.


Cand pica Pastele in 2024


In 2024, Sarbatoarea Invierii Domnului Iisus Hristos va fi praznuita de credinciosii ortodocsi in ziua de 5 mai. In ultimii ani, Pastele Ortodox a mai picat in luna mai in 2016 (1 mai) si in 2021 (2 mai). Sarbatoarea Floriilor la ortodocsi va fi in ziua de duminica, 28 aprilie, si este intampinata cu bucurie de toti credinciosii si cu intelegerea faptului ca saptamana care urmeaza, care este denumita Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, este una a tristetii. Anul viitor, Pastele Ortodox va pica in aceeasi zi cu Pastele Catolic, si anume 20 aprilie, ceea ce se va repeta si in 2028, cand atat Pastele Ortodox, cat si cel Catolic vor pica pe 16 aprilie.


In 2027, intre cele doua mari Sarbatori, o sa avem o pauza la fel de mare ca in acest an, asta pentru ca Pastele Catolic va pica pe 28 martie, iar cel Ortodox pe 2 mai. In 2026, ortodocsii vor sarbatori Pastele pe 12 aprilie, in 2029 pe 8 aprilie, iar in 2030 pe 28 aprilie. Catolicii vor sarbatori Pastele in 2026 pe 5 aprilie, in 2029 pe 1 aprilie, iar in 2030 pe 21 aprilie. Pentru prima data dupa 2013, in acest an, intre Pastele Catolic si Pastele Ortodox a fost o pauza mai mare de o luna, Pastele la catolici fiind sarbatorit la 31 martie.


Ce este Sfanta Impartasanie


Fiecare dintre crestini ar trebui sa primeasca Sfanta Impartasanie macar o data pe an pentru a-si elibera trupul si sufletul de pacate si de rele. Taina Impartasaniei reprezinta unul dintre cele mai sacre si mai importante ritualuri ale crestinismului, in special in traditia ortodoxa si catolica. Este acel moment in care fiecare dintre credinciosi gusta din Trupul si Sangele Domnului Iisus Hristos sub forma painii si a vinului, intr-un act de credinta si de supunere fata de voia lui Dumnezeu.


Prin aceasta taina, credinciosul se reinnoieste si se intareste in credinta. Se spune ca persoana care se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului se uneste tainic cu Domnul, isi umple sufletul cu har si cu toate bunurile duhovnicesti pe care le aduce o asemenea unire.


Cand a fost asezata Sfanta Impartasanie


Sfanta Impartasanie mai este cunoscuta si sub numele de Euharistie, Cuminecatura, Cina Domnului sau Frangerea painii. Cuvantul ,,Euharistie" provine din limba greaca si inseamna ,,multumire" sau ,,recunostinta". Potrivit scrierilor bisericesti, Mantuitorul a spus: ,,Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi".


Sfanta Impartasanie mai este cunoscuta si sub numele de Euharistie

Crestinii trebuie sa fie convinsi ca si-au marturisit toate pacatele in fata duhovnicului, ca nu au ascuns pacatele de moarte la spovedanie, ca si-au facut canonul randuit si ca sunt impacati cu ceilalti oameni. Sfanta Taina a Impartasaniei a fost asezata de Mantuitor la Cina cea de Taina din Joia Mare, atunci cand, mancand cu ucenicii Sai, a luat painea, a binecuvantat-o, a frant-o si le-a dat-o lor, zicand: ,,Luati, mancati, acesta este trupul Meu." Apoi, luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: ,,Beti dintru acesta toti, acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei 26, 26-28; Marcu 14, 22-24; Luca 22, 19-20; Ioan 6, 35; I Cor. 11, 23-25). Apoi, Domnul a adaugat: ,,Aceasta s-o faceti intru Pomenirea Mea" (Luca 22, 19; I Cor. 11, 24 si 25), aflam de pe site-ul Mitropolia.


Cand trebuie sa ne impartasim inainte de Paste


Conform traditiei bisericesti, persoanele care au tinut post toate cele 40 de zile ale Postului Pastelui vor putea primi Sfanta Impartasanie. Multi dintre credinciosi aleg sa primeasca Sfanta Impartasanie in ultima saptamana din Postul Pastelui, care este cunoscuta si sub numele de Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare. Cu toate acestea, preotii spun ca cel mai bine este sa ne impartasim la fiecare Sfintei Liturghii, in Joia Mare, la Pasti si la Cincizecime, mai precizeaza sursa citata anterior. Este foarte important de stiut ca, pentru a primi Sfanta Impartasanie, crestinii trebuie mai intai sa se spovedeasca pentru ca Spovedania este purificatoare si ii scapa de pacate. De aemenea, este bine ca acestia sa treaca prin cele doua Sfinte Taine, chiar daca au postit sau nu.


Ce reguli trebuie sa respecte credinciosii


Inainte ca fiecare credincios sa treaca pragul Bisericii pentru a primi taina Sfintei impartasanii trebuie sa respecte cu sfintenie o serie de reguli. Cea dintai conditie obligatorie pentru cel ce se impartaseste este sa fie ortodox adevarat si sa aiba mare credinta in Dumnezeu, pentru ca cine nu vine cu credinta si cu lacrimi la Sfanta Impartasanie, spre osanda se impartaseste. Cea de-a doua conditie este ca acesta sa fie spovedit dupa randuiala la un duhovnic iscusit, potrivit Credinta-Ortodoxa.


Nici un credincios, incepand de la varsta de sapte ani, nu se poate impartasi cu Prea Curatele Taine, daca mai intai nu s-a spovedit, daca nu si-a facut canonul randuit si daca nu i-a dat dezlegare duhovnicul lui. De asemenea, inainte de a primi aceasta sfanta taina, credinciosul trebuie sa recite o serie de rugaciuni pe care le poti citi aici. In acelasi timp, o alta regula spune ca femeile trebuie sa evite sa se dea cu ruj pe buze.


Poti sa bei apa inainte de impartasanie


De asemenea, nu ai voie sa ai relatii amoroase cu sapte zile inainte de a te impartasi, dar nici timp de trei zile dupa ce te-ai impartasit. Mamicile cu bebelusi trebuie sa ii tina pe acestia cu capul culcat pe mana dreapta pentru ca preotul sa poata duce lingurita la gura copilasului. In cazul in care bebelusul doarme in bratele mamei in timpul slujbei de Imparasanie, acesta va trebui trezit inainte sa ajunga in fata preotului.


Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani se impartasesc la 40 de zile, fara spovedanie si fara sa manance inainte, in timp ce copiii de peste 7 ani tin post la fel ca parintii, se spovedesc mai intai, iar apoi se impartasesc.


Sfanta Taina a Impartasaniei este unul dintre cele mai sacre si mai importante ritualuri ale crestinismului

Mai mult, Sfanta Impartasanie se face doar pe stomacul gol, fara ca persoana respectiva sa fi consumat alimente sau sa bea apa inainte de Impartasanie. Este important ca, dupa Sfanta Impartasanie, sa ai mare grija la ce mananci si ce bei pentru a nu pierde ,,Trupul si Sangele Domnului".


Persoanele care sufera de anumite afectiuni se pot impartasi chiar daca nu au tinut post, insa pentru cei care nu prezinta nici o boala este recomandat sa tina post macar 2-3 zile. In acest fel, acestia se vor curata de toate pacatele inainte de a primi Trupul si Sangele Domnului.Partea superioara a formularului


Rugaciune de spus inainte de Sfanta Impartasanie


Aceasta rugaciune se rosteste obligatoriu inainte de Sfanta Impartasanie pentru ca aceasta il pregateste pe crestin pentru a primi Trupul si Sangele Domnului, noteaza Doxologia.ro.


,,Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. Inca cred ca acesta este insusi Preacurat Trupul Tau si acesta este insusi Scump Sangele Tau. Deci, ma rog Tie: Miluieste-ma si-mi iarta greselile mele cele de voie si cele fara de voie, cele cu cuvantul sau cu fapta, cele cu stiinta si cu nestiinta, si ma invredniceste, fara de osanda sa ma impartasesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Amin.


Mergand sa te impartasesti, sa zici in taina, aceste stihuri ale lui Metafrast:


Iata, ma apropii de sfanta impartasire.


Si impartasindu-ma, Doamne, sa nu ma arzi;


Ca Tu esti foc si arzi pe cei nevrednici,


Ci curateste-ma de toata intinarea.


Apoi, rostesti: ,,Cinei Tale celei de taina, astazi, Fiule al lui Dumnezeu, partas primeste-ma: ca nu voi spune dusmanilor tai taina Ta, nici sarutare iti voi da, ca Iuda; ci ca talharul marturisesc tie: pomeneste-ma, Doamne, intru imparatia Ta. Nu spre judecata sau spre osanda sa-mi fie impartasirea sfintelor Tale Taine, Doamne, ci spre vindecarea sufletului si a trupului meu. Amin.


Multumim Tie, Stapane, Iubitorule de oameni, Datatorule de bine al sufletelor noastre, ca si in ziua de acum ne-ai invrednicit pe noi de cerestile si nemuritoarele Tale Taine. Indrepteaza calea noastra, intareste-ne pe noi, pe toti, intru frica Ta; pazeste viata noastra, intareste pasii nostri, pentru rugaciunile si mijlocirile maritei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria si pentru ale tuturor sfintilor Tai. Amin".


Vezi si mesaje de Paste 2024, cele mai frumoase urari si felicitari pentru cei dragi!


Comments