Povesti din toata lumea de la pacientii cu COVID-19 care spun ca vindecat nu inseamna viata normala....


Printre cele mai frecvente probleme la luni bune de la externare: oboseala la cel mai mic efort, respiratie grea, lipsa poftei de mancare si depresie in fata unei situatii care se amelioreaza greu.


Mai bine de 12,9 milioane de oameni au contractat noul coronavirus la nivel mondial, potrivit Universitatii John Hopkins din SUA. Dintre acestia, un numar de 7,11 milioane au fost declarati vindecati.


Dar "vindecat" nu exprima cu adevarat tot ce se intampla cu ei. Ziarul israelian Haaretz a publicat povestile mai multor pacienti vindecati in care detaliaza efectele secundare: oboseala la cel mai mic efort, respiratie grea, lipsa apetitului.&


Unii au raportat ca nici pana acum nu le-a revenit complet mirosul, altii au probleme cu memoria pe termen scurt, iar altii au ramas depresivi.


"Merg zece metri si ma sleieste"

Publicatia incepe cu povestea lui Subhi Diab, un barbat de 62 de ani din Tamra, in nordul Israelului. Coronavirusul i-a omorat mama, iar acum, desi el este considerat vindecat, are in continuare probleme.


"Merg zece metri si ma sleieste. Nu am apetit", spune el. "Inainte de coronavirus nu aveam nimic de genul acesta", completeaza Diab.


Subhi Diab, iulie 2020. Foto: Rami Shllush

Acum urmeaza si un tratament psihic, dupa ce a devenit depresiv cand a contractat virusul.&


S-a infectat in luna martie, in Turcia. Mama sa si fratele sau au fost si ei detectati pozitiv imediat dupa el.&


Dupa ce a luat virusul, avea probleme serioase de respiratie. Atunci cand a ajuns la spital, credea ca mai are doar cateva zile de trait.


<strong>A fost internat la un spital din Haifa. Cat timp a fost acolo, personalul medical i-a cerut ajutor la hranirea mamei sale, care se temea de costumele de protectie ale angajatilor din spital. Si atunci o hranea el.</strong><br>


Mama sa a murit pe 12 aprilie, la o saptamana dupa ce el a fost externat si trimis la un motel. Nu a putut ajunge la funeralii, iar intreaga sa familie se afla in izolare.


10% dintre pacientii vindecati au in continuare probleme

Reprezentantii unui spital din Tel Aviv si-au dat seama ca este nevoie de clinici pentru recuperarea pacientilor vindecati. Dr. Amir Onn, seful sectiei de Oncologie pulmonara din spital, a deschis o astfel de clinica avand un alt doctor, expert in boli infectioase.


<strong>Dr. Amir Onn spune ca in majoritatea bolilor infectioase pacientii vindecati isi pot relua viata imediat, insa in cazul COVID-19, problemele care raman sunt semnificative.</strong><br>


Acesta arata ca 10% dintre cei 450 de pacienti pe care i-a tratat de coronavirus au venit la clinica pentru recuperare.


Probleme de respiratie si nivel redus de oxigen in sange

Cel mai comun simptom al acestora il reprezinta problemele de respiratie, cumulate deseori cu anxietate sau panica. Anumiti pacienti au si un nivel mai redus de oxigen in sange.


Prof. David Shitrit, seful sectiei de Pneumologie de la centrul medical din Kfar Sava, spune ca a tratat 100 de pacienti la clinica pentru recuperarea pacientilor de COVID.


Acesta vorbeste de problemele musculare, care fac ca pacientii sa oboseasca rapid, dar si o scadere a oxigenului la pacientii care au fost bolnavi mediu sau grav.


Cei doi doctori spun ca, gradual, situatia pacientilor se imbunatateste.


Primele simptome ale bolii: gust metalic si pierderea mirosului

Noam Shuster Eliassi este o comedianta de 33 de ani din Tel Aviv. Aceasta s-a infectat pe o cursa aeriana din SUA, unde a petrecut cateva luni. Pandemia a fortat-o sa se reintoarca in tara.


Noam Shuster Eliassi. Foto: Tomer Appelbaum

Aceasta a avut febra imediat ce a ajuns. Eliassi detaliaza ce a simtit: "Am inceput sa simt un gust metalic in gura, mi-am pierdut pofta de mancare si simtul mirosului", spune ea. "Tuseam, iar plamanii mei ardeau", completeaza aceasta.


Vindecat nu inseamna normal

In cateva zile a avut probleme de respiratie, ulterior a lesinat si a ajuns la un spital din Ierusalim. Dupa ce a fost declarata vindecata nu se simtea ca fiind "normala". "Ma simteam foarte slabita, in soc, iar pofta de mancare nu a revenit", arata ea.


Totusi, aceasta a dorit sa doneze plasma pentru dezvoltarea unui tratament pentru virus. La spital a aflat insa ca avea nivelul hemoglobinei din sange prea mic, problema pe care nu a avut-o niciodata.&


"Am parasit spitalul simtind ca nu am niciun scop in lume", se confeseaza ea.


"Am trecut prin iad"

Ulterior, a fost trimisa pentru evaluare psihologica. Apetitul nu a revenit si ea sufera inca de oboseala si slabiciune. Nesiguranta este un alt element pe care trebuie sa il depaseasca.


Zilele trecute, aceasta a postat un sfat pe Twitter: "Sunt tanara si cu toate astea am trecut prin iad. Aceasta este deja o perioada foarte dificila pentru noi toti. Asa ca daca puteti sa nu va imbolnaviti de coronavirus, faceti-o! E nasol", a scris ea.


<strong>Niv Dashat, 27 de ani, din Tel Aviv, a postat la randul ei prin ce trece. Aceasta spune ca are puls mare, simtul mirosului inca nu a revenit la normal si simte ameteli chiar si cand se odihneste.</strong><br>


Niv Dashat. Foto: Moti Milrod

Dashat, care se antrena pentru a deveni un instructor de Pilates, spune ca inainte de a se imbolnavi era intr-o stare fizica excelenta.


Chiar si asimptomaticii au leziuni pe plamani

Thomas Smith este un antreprenor, cofondator si director executiv al Gado Images. Acesta ofera consultanta in privinta tehnologiei, inteligentei artificiale si in domenii precum fotografia si intimitatea pe internet.&


Acesta a scris pe Medium un articol legat tot de COVID. El spune ca, desi coronavirusul de tip nou omoara sub 1% dintre pacienti, asta nu inseamna ca ceilalti nu sunt afectati si ca inclusiv cei recuperati sunt afectati pe termen lung.


Smith citeaza si un studiu publicat in revista Nature Medicine, care arata ca inclusiv asimptomaticii pot avea leziuni pulmonare fara sa stie.


Scanarea CT toracica de la doi pacienti asimptomatici. a. tomografie a unei femei de 45 de ani, care prezinta opacitati focale de sticla la nivelul lobului inferior al plamanului stang (sageata). b. scanare CT a unei femei de 50 de ani care prezinta opacitati si dungi din sticla care coexista in lobul inferior al plamanului drept (sageata).

Revista a analizat 37 de asimptomatici din China. Cand acestia au fost scanati CT s-a constatat ca 57% aveau anormalitati in plamani, cum ar fi semne clare de inflamare.


Risc mai mare de infarct, probleme respiratorii si neurologice

El da ca exemplu si un articol din The Atlantic, care a urmarit, ca si Haaretz, o serie de pacienti dupa vindecare.&


Si, exact ca in Israel, acestia prezinta la cateva luni dupa vindecare un impact asupra plamanilor, inimii sau chiar creierului.&


Smith scrie ca acest lucru poate duce la cresterea riscului pentru atacuri de cord, infectii respiratorii mai severe in viitor sau chiar probleme neurologice.


Comments