Practici de botez in diferite zone ale tarii. De la traditii la superstitii

Practici de botez in diferite zone ale tarii. De la traditii la superstitii

Practici de botez in diferite zone ale tarii. De la traditii la superstitii

Fiecare regiune a Romaniei isi are datinile si obiceiurile pentru celebrarea crestinarii bebelusului.

Bucovina si Moldova

Bucovina si Moldova sunt recunoscute pentru pastrarea si conservarea traditiilor de la o generatie la alta, dar si pentru puterea religiei in comunitate. Iata cateva dintre traditiile practicate la botezul copilului in aceste zone:

Imediat ce copilul este nascut, se leaga un fir de ata rosie la tocul usii, apoi acelasi fir este legat la mana mamei copilului pentru a inlatura orice incercare de deochi asupra ei sau a copilului nou-nascut.La apusul soarelui, moasa copilului pune in camera lui o lumanare aprinsa, pentru ca lumina acesteia sa ii fie calauza toata viata, cu atat mai mult cand totul pare intunecat in jurul lui.La prima baita a copilului, in apa se pune si un ban de argint pentru a purifica apa.

Dobrogea

In Dobrogea, moasa implanteaza un cutit in tocul usii pentru ca micutul sa fie ferit de spiritele rele.

Muntenia

In Muntenia, inainte de intrarea in biserica pentru oficierea botezului, nasa saruta copilul pe ambii obraji, pentru a fi mereu plin in obraji, imbujorat si cu gropite frumoase.

Dupa oficierea botezului, parintilor le este interzis sa sarute copilul, pentru a nu-i lua mirul cu care preotul l-a uns in timpul oficierii botezului.

Dupa oficierea baitei de a doua zi, apa folosita la botezul copilului trebuie aruncata la radacina unui pom, pentru ca toate darurile spirituale si urarile de bine din partea nasilor sa alimenteze permanent radacinile vietii copilului.

Iti recomandam sa vizionezi un scurt videoclip in care este explicat botezul in aceasta regiune, asa cum era odinioara, in secolul trecut.

SURSA

Comments