Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Marea majoritate a produselor cosmetice utilizate in Franta ca articole de toaleta pentru copii contin substante cu un „risc ridicat”, a avertizat organizatia neguvernamentala Women in Europe for a Common Future (WECF) intr-un studiu publicat luni, informeaza pe site-ul sau ziarul Le Monde. Asociatia, care se bazeaza pe o retea formata din 150 de organizatii de mediu si de femei din 50 de tari, a analizat 341 de produse cosmetice pentru copii vandute in vara anului 2015 in farmacii, supermarketuri si magazine de produse ecologice din Franta. Rezultatul a fost ca 299 dintre produse au in compozitie ingrediente cu „un risc ridicat”, in conformitate cu criteriile autoritatilor de sanatate din Uniunea Europeana (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS) si din Franta (Agence nationale de sécurité du médicament, ANSM).

Intre ingredientele cu „risc ridicat” gasite in aceste produse se numara: un alergen de contact (Methylisothiazolinone) descoperit in 19 produse, inclusiv in sapte modele de servetele pentru copii; un conservant suspectat pentru efectele toxice asupra reproducerii (fenoxietanol) gasit in 54 de produse dintre care 26 de tampoane; parfumuri in 226 de produse cu risc potential de alergii. De asemenea, WECF a constatat prezenta a patru ingrediente sau familii de ingrediente clasificate cu „risc moderat” in 181 de produse. Astfel, EDTA, un compus foarte prezent in produsele care fac spuma (sampoane si spumante de baie) era prezent in 87 de produse, inclusiv in 30 de modele de servetele; sulfati (Sodium Laureth Sulfate si Sodium Lauryl Sulfate) care sunt agenti de spumare potential iritanti au fost gasiti in 50 de produse, cele mai multe dintre ele fiind pentru baie sau sampoane; uleiuri minerale, provenite din chimia petroliera, care pot fi contaminate cu impuritati, in 30 de produse, in principal, creme si lotiuni; nanoparticule „ale caror efecte sunt inca slab evaluate”, in 14 produse de protectie solara. WECF a cerut „interzicerea celor trei ingrediente cu risc ridicat din toate produsele cosmetice destinate copiilor mai mici de trei ani”. „Am fost foarte surprinsi de omniprezenta parfumurilor in aproape toate produsele”, in timp ce acest ingredient inutil poate provoca alergii de contact, a declarat Elisabeta Ruffinengo, responsabila proiectelor de sanatate-mediu din cadrul WECF. ONG-ul aminteste ca pielea nou-nascutilor este deosebit de delicata.

„PH-ul sau este neutru in timpul primelor cateva saptamani de viata si nu este inca protejata de filmul hidrolipidic care supune celulele sistemului imunitar influentelor exterioare. De asemenea, este mai permeabila decat cea a adultilor, deoarece la nou-nascuti celulele pielii nu sunt inca suficient de sudate intre ele”, se explica intr-un comunicat al organizatiei. Mai ales servetelele pentru copii studiate erau deja din octombrie 2013 nominalizate ca produse cu risc de catre asociatia consumatorilor UFC (Union fédérale des consommateurs ) — Que Choisir, care testase 27 de modele de servetele pentru copii constatand ca 94% dintre ele erau potential daunatoare.

16 Feb 2016 - Sursa: 24 de ore

Comments