PREJUDICIU – Primaria Desesti datoreaza 1,4 milioane de euro cetatenilor, dupa ce primarul Bohotici...

SCANDALUL INCHIRIERII PASUNII DE LA DESESTI, SOLUTIONAT DEFINITIV. Primaria Desesti urmeaza sa plateasca despagubiri in valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro, dupa ce primarul Gheorghe Bohotici a atribuit pasunile comunale in mod discretionar. Acest abuz s-a savarsit cu incalcarea legii, prin minciuna si fals, favorizand apropiati ai primarului si creand prejudicii mari oamenilor obisnuiti. Cei din urma au fost purtati ani de zile prin instanta, in loc sa li se respecte drepturile, fara ca Primaria sa rezolve, din proprie initiativa si la timp, situatia creata.

&

Dupa aproape 10 ani, drumuri in sali de judecata, scandal si conflicte intre cetateni, comuna Desesti si cetatenii sai au avut cel mai mult de pierdut. Nu doar ca Primaria nu a incasat nicio chirie in perioada 2013-2017, dar va suporta si plata sumei de 1,4 milioane de euro, ca despagubiri in favoarea celor prejudiciati.

&

Speta inchiererii pasunii de la Desesti

&

Primarul Gheorghe Bohotici, acum in functie de mai bine de 18 ani, si-a luat Primaria pe persoana fizica si a actionat ca si cum ar detine nu mai putin de 1.414 ha de pasune si poate face ce vrea cu ele. La inceputul anului 2013, 21 de persoane fizice si juridice au inaintat catre Consiliul Local al comunei cereri pentru inchirierea unor suprafete de pajisti aflate in administrarea comunei Desesti.

&

Cea mai mare parte a solicitantilor au avut incheiate contracte de inchiriere si in anii anteriori cu Comuna Desesti, in cursul anilor 2007 si 2008 si care urmau sa expire in mai 2013. Acestia sunt detinatori de animale si au nevoie de pajisti pentru pasunat, dar si pentru a primi subventia anuala de 400 de euro/ha de la APIA, din care se plateste chiria catre Primarie.

&

In urma solicitarilor, cetatenii au primit, prin primar, un raspuns tipizat cum ca „pana la data de 14 mai 2013 pasunile sunt inchiriate crescatorilor de animale de pe raza comunei Desesti” si ca terenul ar fi in litigiu, sustineri care nu au fost confirmate si nici nu puteau justifica un refuz pentru incheierea unor noi contracte.

&

Mai mult decat atat, in acelasi raspuns, primarul i-a asigurat ca tot atunci se va infiinta, la nivel de comuna, serviciul public de administrare a pasunilor in subordinea Consiliului Local Desesti, ca accesul se va face fara discriminare si ca toata procedura va fi explicata in sedintele publice organizate de fiecare sat in parte. Cetatenii au continuat sa depuna solicitari, invocand dreptul lor legal la inchiriere, prin OUG nr. 34/23.04.2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanent, toate ramase fara raspuns.

&

Ignorand toate cererile primite, Consiliul Local al Comunei Desesti adopta un HCL initiat de primar, prin care se aproba, prin atribuire directa, inchirierea suprafetei totale, de 1.414 ha de pasune, catre o anume Asociatia ,,Plisaca", din care fac parte apropiati ai primarului, unii dintre ei neavand nici macar animale. Chiria a fost stabilita la 300 de euro/ha/an, pe un contract de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii contractului. Tot prin acel HCL, cel imputernicit cu semnarea contractului de inchiriere a fost chiar primarul Bohotici.

&

In mod firesc, cetatenii ale caror cereri le-au fost ignorate au depus contestatii impotriva hotararii, acestea fiind solutionate de catre Primarie ca si pana atunci: prin respingere. In 2013, la indrumarea Prefectului Judetului Maramures, acestia dau in judecata Comuna Desesti, Consiliul Local al comunei si Asociatia Plisaca. Patru ani mai tarziu, in 2017, Tribunalul Maramures da o sentinta conform careia sunt anulate: Hotararea de Consiliu Local, contractul de inchiriere dintre Comuna Desesti si Asociatia ,,Plisaca" si orice act aditional.

&

In plus, a obligat Consiliul Local sa incheie contracte de inchiriere cu reclamantii, in cel mult 30 de zile de la definitivarea sentintei si sa le plateasca despagubiri celor 21 de persoane fizice si juridice care, fara un contract de inchiriere cu Primaria pentru x hectare de pasune, au fost privati de subventia de 400 de euro/an/ha de la APIA.

&

De aici a urmat un ping-pong intre Curtea de Apel Cluj, unde administratia Bohotici a facut recurs, si Tribunalul Maramures, paratii atacand cuantumul despagubirilor sau cerand clasarea dosarului. Primaria a depus inclusiv contestatie la CCR care, evident, nu a fost admisa. Tot acest balamuc a mai durat pana in mai 2022 cand, dupa aproape 10 ani, s-a dat o sentinta definitiva de catre Curtea de Apel Cluj, prin care a mentinut in intregime hotararea pronuntata de catre Tribunalul Maramures cu un an inainte.

&

In momentul de fata, Comuna Desesti si Consiliul Local trebuie sa anuleze contractul de inchiriere din 2013, sa adopte o hotarare de aprobare a inchirierii pentru o perioada de 5 ani in favoarea celor 21 de reclamanti si sa plateasca despagubiri de 1,2 milioane de euro pentru cele aproximativ 630 ha de pasune la care cei 21 aveau dreptul, plus cheltuielile de judecata a acestora, suma ajungand la circa 1,4 milioane euro (echivalentul in lei).

&

Asadar, ar fi ramas disponibile 475 de hectare de pasune de inchiriat pentru membrii Asociatiei ,,Plisaca" care ar fi putut beneficia astfel de subventiile APIA care s-ar fi ridicat la suma de peste 1 milion de euro pentru aceeasi perioada.

&

Paguba reala cauzata cetatenilor, mult mai mare

&

Insa paguba produsa de incapatanarea primarului Bohotici in perioada 2013-2017 nu este doar de 1,4 milioane de euro, prejudiciul direct adus bugetului local, ci mult mai mare. Mai exact, 2,5 milioane de euro, de drept ai cetatenilor, insumand subventii de la APIA care ar fi trebuit sa ajunga la toti fermierii comunei daca procesul de inchiriere era unul corect si echitabil.

&

Acestea ar fi fost niste instructiuni foarte clare din partea instantei judecatoresti pe care domnul primar Bohotici, impreuna cu Consiliul Local al comunei, trebuiau doar sa le execute. In schimb, primarul a venit cu interpretari proprii si a incercat trecerea unui HCL in care propunea sa incheie acum, in 2022, contracte cu data din 2013. Astfel, din cei 400 de euro adunati pentru perioada 2013-2017, sa plateasca doar diferenta de 100 de euro, obtinuta prin scaderea chiriei de 300 de euro, stabilita atunci in 2013.

&

Practic, voia sa incheie contracte in trecut, in urma caruia ipotetic acei oameni ar fi primit subventia si ipotetic ar fi platit chiria si tot ipotetic ar fi ramas doar cu 100 de euro si doar aceia sa fie despagubiti.

&

De la hotararea definitiva in dosarul pasunilor, au trecute cele 30 de zile prevazute de lege si Bohotici nu a organizat nicio intalnire in formatul Primar – Consiliul Local – Fermieri pentru a stabili modul de punere in aplicare a hotararilor definitive privind despagubirile si cheltuielile de judecata care trebuie achitate. Nici macar la solicitarea fermierilor nu a dat curs, refuzand sa organizeze o astfel de intalnire.

&

Desi comuna Desesti a avut acelasi primar in ultimii 18 ani, acelasi Gheorghe Bohotici sub a carui administratie s-a desfasurat toata aceasta sarada cu pasuni comunale, tot oamenii vor trebui sa plateasca.

&

Este momentul ca Bohotici sa respecte legea si sa puna in practica hotararea definitiva a instantelor intocmai. Oamenii trebuie chemati la dialog si la o intelegere in Consiliul Local pentru a solutiona aceasta problema. Primarul trebuie sa opreasca toate procesele pornite impotriva propriilor cetateni implicati in aceasta speta. Primaria are alte 3-4 procese deschise care pot fi oprite si solutionate fara a aduce mai multa paguba bugetului local si implicit cetatenilor. Fac un apel catre consilierii liberali: sa ia deciziile dupa propria constiinta, a precizat consilierul local USR Marian Hotea.

* Foto 1: @primariadesestimm.ro

&

Comunicare USR Desesti

Articolul PREJUDICIU – Primaria Desesti datoreaza 1,4 milioane de euro cetatenilor, dupa ce primarul Bohotici a atribuit pasunile comunale in mod discretionar apare prima data in 2mnews.

Comments