Premierul Bulgariei, acuzat ca a cedat in fata Serbiei si a Rusiei: presiuni pentru schimbarea votul...


Premierul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavcev, a cedat ,,presiunii externe" a Serbiei si Rusiei si a incercat sa schimbe un vot al reprezentantei tarii sale la ONU pe tema comemorarii genocidului de la Srebenita, informeaza RFE/RL, care citeaza o corespondenta secreta.


In pofida opozitiei puternice din partea Serbiei si a Rusiei, ONU a aprobat rezolutia care desemneaza 11 iulie drept ,,Ziua internationala de reflectie si comemorare a genocidului din 1995 de la Srebrenita".


Serbia nu recunoaste acest masacru comis in iulie 1995 si soldat cu moartea a 8.000 de barbati si baieti musulmani bosniaci. De altfel, presedintele sarb Aleksandr Vucici a catalogat rezolutia drept ,,foarte politizata".


Conform RFE/RL, corespondenta dintre premierul interimar Glavcev, aflat in post din 9 aprilie, si ambasadoarea Bulgariei la ONU, Lacezara Stoeva, sugereaza ca diplomata a primit instructiuni, cu cateva ore inainte de votul din 23 mai, sa se abtina in privinta rezolutiei.


Abtinerea de la vot ar fi reprezentat o abatere brusca de la politica de pana acum a Bulgariei pe subiect, la care Lacezara Stoeva a fost chiar coautoare, noteaza RFE/RL.


In cele din urma, reprezentanta Bulgariei la ONU a votat pentru, la fel ca alte 83 de tari, in timp ce 19 tari s-au impotrivit si 68 s-au abtinut.


Presiunile exercitate asupra Lacezarei Stoeva inainte de vot au fost dezvaluite miercuri de Biroul de Raportare si Date de Investigatii (BIRD), care este condus de un ONG francez fondat de un jurnalist de investigatie din Bulgaria. Potrivit BIRD, Stoeva a primit un e-mail din partea lui Glavcev prin care era instruita sa se abtina din cauza ,,situatiei tensionate" din jurul rezolutiei.


Stoeva a trimis un raspuns intins pe patru pagini in care-i explica premierului interimar Glavcev ca o astfel de miscare ar fi un ,,act extrem, care ar putea fi explicat doar prin presiunea externa si ar aduce prejudicii grave imaginii Bulgariei in cadrul comunitatii internationale".


Ea mai spune ca o astfel de actiune este ,,contrara valorilor euroatlantice pe care le sustinem" si sugereaza ca ,,singura concluzie posibila" ar fi ca Rusia si/sau Serbia au facut presiuni asupra Bulgariei.


Dimitar Glavcev, care acum se prezinta independent dupa ce a facut parte din partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, a devenit prim-ministru interimar pentru perioada premergatoare scrutinului din 9 iunie.


Joi, guvernul bulgar a emis o declaratie in care sustine ca documentele scurse in presa sunt ,,doar o parte a procesului de luare a deciziilor si nu reprezinta intregul acestuia". Guvernul bulgar recunoaste totodata ca e-mailul transmis reprezentantei la ONU este autentic, dar subliniaza ca ,,nu contine instructiunile finale". La final, Guvernul bulgar catalogheaza aceasta scurgere de informatii drept ,,un element al unui atac hibrid" in contextul campaniei electorale pentru alegerile din 9 iunie si spune ca ,,dauneaza intereselor Bulgariei".


Potrivit BIRD, Dimitar Glavcev a fost influentat de o conversatie intre Aleksandar Vucici si Boiko Borisov. Ori, dupa vot, Vucici a recunoscut ca se astepta la ,,o surpriza din partea Bulgariei".


Cu o zi inainte de vot, site-ul de stiri Dnevnik a dezvaluit ca Serbia a folosit canale neoficiale pentru a determina o schimbare de pozitie a Bulgariei.


Rezolutia nu face nicio mentiune despre sarbii bosniaci care au comis masacrul dupa ce fortele de mentinere a pacii ale ONU au abandonat regiunea, considerand-o o ,,zona sigura" dupa un conflict sangeros soldat cu epurare pe criterii etnice, precizeaza RFE/RL.


Vucici spune ca ceea ce s-a intamplat la Srebrenita este ,,o tragedie", dar afirma ca s-au pierdut vieti de ambele parti si respinge caracterizarea crimelor ca pe un genocid, pozitie impartasita si de Rusia.


Camera de Apel a Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (ICTY) si Curtea Internationala de Justitie (CIJ) au numit crimele in masa de la Srebrenita drept genocid.


Comments