Premierul islandez si-a dat demisia, dupa alegerile legislative anticipate, care nu au permis formar...

„În baza Constituţiei, mi-am prezentat demisia (preşedintelui ţării, Gudni Johannesson – n.r.), care mi-a cerut să rămân în funcţie până la formarea unui noi Guvern”, a spus Johannsson, după o întâlnire cu şeful statului.

Islanda a intrat duminică într-o fază de negocieri politice intense. Nici alianţa de centru-stânga condusă de Partidul Piraţilor, nici coaliţia de centru-dreapta nu au obţinut majoritatea absolută.

Potrivit rezultatelor definitiv, anunţate duminică, Partidul Independenţei, membru al coaliţiei aflate în prezent la putere, se află pe prima poziţie, cu 29% din voturi. Formaţiunea va avea 21 din totalul de 63 de membri ai legislativului, cu două mai mult decât în Parlamentul precedent.

În schimb, partenerul său de coaliţie, Partidul Progresist, al fostului premier, a obţinut numai 11,5% din voturi, faţă de aproape 15% la legislativele precedente, din 2013. Astfel, partidul va fi reprezentat de numai opt aleşi, faţă de 19 în legislativul anterior.

În consecinţă, coaliţia de guvernare şi-au pierdut majoritatea absolută.

Creditat cu 40% din intenţiile de vot în urmă cu câteva săptămâni, Partidul Piraţilor a primit, în cele din urmă, 14,5% din sufragii şi 10 membri în Parlament.

Încrederea islandezilor în instituţiile lor politice şi financiare a fost zdruncinată după criza financiară din 2008 şi a scăzut şi mai mult anul acesta, când numele mai multor înalţi oficiali au apărut în Panama Papers, legate de firme offshore din paradisuri fiscale.

Mii de oameni au ieşit în stradă, în protestele cele mai de amploare din istoria recentă a ţării, ce au dus în cele din urmă la demisia premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, din Partidul Progresist, şi convocarea de alegeri anticipate.

Comments