Premierul Nicolae Ciuca propune Programul ,,O carte pe an pentru fiecare elev": ,,Dorim sa incurajam...

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a avut astazi, la Palatul Victoria, o intalnire cu editori, bibliotecari si personalitati culturale. Discutiile au vizat dificultatile cartii romanesti sau editata in limba romana de a ajunge la public, dar si propuneri de solutii prin care lectura sa fie incurajata mai ales in randul copiilor si al tinerilor.

Premierul Nicolae-Ionel Ciuca: O intalnire foarte buna astazi cu oamenii de cultura - academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte romaneasca. Am discutat despre dificultatile cartii romanesti, precum si a celei editate in limba romana, de a ajunge la public, dar si despre solutii de incurajare a lecturii si apropierii de carte a copiilor si tinerilor."Am avut o intalnire foarte buna astazi cu oameni de cultura - academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte romaneasca - si am raspuns cu multa deschidere propunerilor lor. Ne dorim sa aducem mai aproape cartea de generatiile tinere si sa incurajam aplecarea lor catre lectura, promovand, totodata, autorii romani si cartile in limba romana", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciuca, se arata in comunicatul de presa al Guvernului.

Guvernul va sustine propunerea Asociatiei Editorilor de promovare a cartilor autorilor romani si a scrierilor in limba romana, cu precadere catre elevi, prin alocarea unui buget dedicat pentru achizitia acestor carti de catre bibliotecile publice, pentru a le pune la dispozitia cititorilor.

,,Am raspuns cu multa deschidere propunerii Asociatiei Editorilor de promovare a editurilor, cartilor autorilor romani si a scrierilor in limba romana, cu precadere catre elevi. Asa cum exista programe de tip "Cornul si laptele", am propus programul "O carte pe an pentru fiecare elev". Programul va beneficia de sustinerea Asociatiei editorilor, careia ii multumesc!Vom sustine achizitia de carte romaneasca si editata in limba romana pentru bibliotecile publice din Romania, prin alocarea unui buget adecvat, in acest sens.Si nu in ultimul rand, vom promova cartea, printr-o campanie publica ce va incuraja si sustine lectura cartilor de autori romani si in limba romana, cititul literaturii clasice si contemporane romanesti", se arata in mesajul postat de Guvern pe pagina de Facebook.

De asemenea, premierul Nicolae-Ionel Ciuca a propus derularea Programului "O carte pe an pentru fiecare elev", iar Asociatia Editorilor si-a exprimat disponibilitatea de a-l sustine.

Nu in ultimul rand, seful Executivului a agreat cu editorii, bibliotecarii si autorii de carte participanti la intalnire asupra unei campanii publice prin care va fi promovata lectura cartilor autorilor romani si in limba romana, cititul aplicat al literaturii clasice si contemporane romanesti si a celei in limba romana.

La intalnire au participat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu si consilierul de stat Iulian Chifu.

Lista invitatilor i-a inclus pe Acad. Razvan Theodorescu, Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Romane, Prof. univ. dr. Victor Neumann, Horatiu Malaele, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Prof dr. Doina Banciu, avocat Marian Nazat, Adina Rosetti, Conf. univ. dr. Razvan Voncu.

Din partea bibliotecarilor au participat Agnes Terezia Erich si Dragos Adrian Neagu - Presedinte al Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, iar din partea editorilor de carte - Ovidiu Enculescu, directorul Editorii RAO, Mihai Mitrica - Director Executiv AER (Asociatia Editorilor din Romania), Andrei Niculescu - Editor, membru al Consiliului coordonator AER, Silvia Colfescu - directorul Editurii Vremea, Dan Croitoru - directorul Editurii Polirom, Dan Iacob - directorul Editurii ART.

Propunerea premierului vine in aceeasi zi in care Institutul National de Statistica a anuntat ca numarul bibliotecilor din Romania a scazut la jumatate in ultimii 33 de ani de dupa Revolutie. Au fost inchise peste 8.000 de biblioteci, din cele peste 16.600 care erau in ianuarie 1990 in Romania, potrivit datelor INS. De asemenea, si numarul cititorilor a scazut cu 4 milioane, arata aceleasi date INS.

NUMARUL BIBLIOTECILOR DIN ROMANIA S-AU INJUMATATIT

1990: 16.665 biblioteci2022: 8458 biblioteci

CITITORI ACTIVI IN ROMANIA

1999: 6.1 milioane de cititori2019: 3.1 milioane de cititori2020: 2.5 milioane de cititori

sursa: Institutul National de Statistica

Comments