Premierul Slovaciei, care a fost impuscat in plina strada, iesit din coma si a rostit primele cuvint...

Premierul pro-rus al Slovaciei se afla in coma indusa la spital dupa ce a fost impuscat de trei ori in plina strada. Sunt ore critice pentru Robert Fico, iar medicii il monitorizeaza permanent. Seful Guvernului a fost nimerit de gloante in abdomen si in brat. Focurile de arma au fost trase de la o distanta foarte mica dupa ce Fico s-a dus sa intampine oamenii din strada.

Imediat dupa atac, autorul tentativei de asasinare a fost prins in multime si imobilizat de fortele de ordine. Este vorba despre un scriitor slovac in varsta de 71 de ani, declarat activist de stanga. Barbatul a fost incatusat si dus la audieri.

Potrivit presei slovace, atacatorul a calatorit aproape 80 de kilometri pentru a trage asupra premierului. Presa locala spune ca acesta avea permis de port arma dupa ce a lucrat ca agent de securitate si ca isi premeditase fapta imediat dupa alegerile parlamentare din luna septembrie a anului trecut. Partidul lui Fico a castigat cu 23%.

Intre timp, Slovacia se afla in pragul unui razboi civil din cauza tensiunilor politice fara precedent. Tot mai multi politicieni slovaci dau vina pe presa pentru tentativa de asasinat pentru ca societatea a acumulat prea multa ura.

Este soc in toata Europa dupa atacul fara precedent la adresa unui oficial de rang inalt. Presedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, mai multi lideri europeni, printre care si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum si oficiali romani au reactionat imediat dupa atac.

Reactii vin si de la Kremlin. Vladimir Putin numeste tentativa de asasinare a premierului Fico o crima odioasa care nu are nicio justificare. Iar premierul maghiar Viktor Orban spune ca a fost socat sa afle ce i s-a intamplat prietenului sau si se roaga pentru insanatosirea acestuia.

Premierul Robert Fico este cunoscut drept un politician pro-rus, care a adoptat in ultimii ani pozitii din ce in ce mai dure fata de Occident si a promis in repetate randuri ca va bloca sprijinul militar pentru Ucraina. Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. A revenit la putere anul trecut, dupa ce a demisionat in 2018, pe fondul protestelor anti-coruptie.

Atentatorul care l-a impuscat pe premierul slovac a facut primele declaratii. Ce l-a determinat sa faca un astfel de gest

Comments