Presa germana compara PSD cu ,,un sistem in stil mafiot". Ce spune ministrul Comunicatiilor ca ar tr...

Documentarul, difuzat pe site-ul deutschlandfunk.de, este realizat de jurnalistul Norbert Mappes-Niediek, de orientare social-democrată, care a fost prezent în România. De la Teleorman, la Ciugud şi la Bucureşti, acesta a încercat să afle cum reuşeşte PSD să rămână la putere atâţia ani în România şi care este profilul actualului lider, Liviu Dragnea.

După numeroase discuţii, acesta a concluzionat că Liviu Dragnea acaparează din ce în ce mai mult PSD, un partid care seamănă foarte puţin cu partidele surori din Europa, dar care se regăseşte într-o confuzie ideologică.

„Social-democraţii din România. Un partid se uită pe sine”, este titlul articolului jurnalistului german.

„România, care în prezent deţine preşedinţia UE, a fost guvernată mulţi ani de PSD. Un cerc de credincioşi ai preşedintelui Liviu Dragnea preia şi domină, din ce în ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre corupţie instituţionalizată – PSD este un sistem asemănător mafiei”, arată acesta.

Documentarul mai arată că în PSD sentimentele de ruşine au dispărut cu mult timp în urmă, iar partidul şi-a exclus ultimii trei şefi, inclusiv pe Victor Ponta, predecesorul lui Dragnea la preşedinţia partidului.

„El are încredere doar în oamenii care au acelaşi background ca şi el. Uneori îl comparăm cu Bashar al-Assad, care are încredere doar în membrii tribului său şi îi vede pe ceilalţi drept duşmani. Aceasta este schimbarea radicală” spune Victor Ponta, care între timp şi-a fondat propriul partid, Pro Romania, pentru publicaţia germană.

Potrivit acesteia, în România are loc o „party capture”, o capturare a partidului – cucerirea partidului de un grup de prieteni din cercul Teleorman. Comitetul executiv de 50 de membri al partidului este format numai din adepţi credincioşi. Cei care se răzvrătesc sunt excluşi. Până în prezent, doar câteva nume importante au scăpat de această soarta – primarul municipiului Bucureşti, de exemplu, sau primarii oraşelor Iaşi şi Bistriţa.

Petrescu: MAE s-a dovedit prea gentil în a semnala şi a răspunde la devieri de poziţii

Ministrul PSD al Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a scris pe Facebook că documentarul realizat de postul naţional de radio din Germania este construit pe „informaţii eronate”, subliniind totodată că Ministerul Afacerilor Externe din România a fost prea „gentil” cu astfel de poziţii ale diferitor state şi nu a oferit un răspuns pe măsură.

Răspunsul lui Alexandru Petrescu:

„În fiecare zi sunt naivi noi pentru trucuri vechi. Disputa politică fie românească, fie europeană, este acerbă, poate lua tuşe extreme, în preajma alegerilor cu miza, când de multe ori raţionalul devine secundar în faţa sloganurilor, bombasticului şi a urii şi dezbinării, făcând şi pentru cei mai informaţi alegători dificil să discearnă sloganul de adevăr, moralul de ipocrizie, binele de rău.

Cu tot obiectivismul de care sunt în stare (şi nu e puţin) nu pot să nu remarc preocuparea total nefirească a unui post de radio naţional din Germania, pentru un partid politic legitim dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, PSD în cazul de faţă, care aparent face subiectul unui documentar construit majoritar pe baza unor informaţii eronate, a unor declaraţii ale unor subiecţi care nu au niciun interes să fie obiectivi şi care în general sunt marginali arenei politicii mari româneşti (vezi primarul din comuna Ciugud exclus din PSD)

Dar nu asta este nefiresc!

Nefirescul constă în alocarea unui spaţiu de emisie şi de research important de către un post naţional de radio din Germania pentru un partid românesc, cel mai mare în cazul de faţă şi sub guvernarea căruia Preşedinţia Consiliului UE înregistrează un real succes pentru toţi cetăţenii UE.

Cum în ultima perioada MAE s-a dovedit prea gentil în a semnala şi a răspunde la devieri de poziţii, fie şi minimal, a unor cancelarii, ambasade sau instituţii media importante din alte state, sugerez postului de radio naţional din România să documenteze un reportaj despre augmentarea fenomenului de extremism în Germania şi accederea pentru prima dată, după finalul celui de-al II-lea Război Mondial, a unui partid de sorginte naţionalistă în Parlamentul german precum «Alternativa pentru Germania», care promovează în programul său politic opţiunea DEXIT (retragerea Germaniei din UE) şi alte grozăvii de extremă dreapta care afectează drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor europeni sau ale celor ce numesc Europa acasă.

Fac apel către cei care cred că denigrarea unui partid românesc de către un post naţional al unui stat membru UE îi ajută să câştige capital politic, să îşi găsească doza de românism pentru a fi animaţi doar de interesele românilor şi nu de scopuri electorale vremelnice.

O imagine bună şi realistă a ţării noastre în exterior, aşa cum România şi-o merită, trebuie să primeze oricărui interes politic electoral”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments