Presedintele Boliviei este acuzat ca organizat tentativa de lovitura de stat impotriva sa pentru a-s...


Temerile privind iminenta unei lovituri de stat in Bolivia au aparut in randul populatiei tarii sud-americane in dupa-amiaza zilei de miercuri, 26 iunie, cand mai multe trupe au marsaluit spre palatul prezidential. Tensiunile au durat insa doar trei ore si totul s-a incheiat dupa ce presedintele Luis Arce i-a ordonat sefului armatei sa-si retraga soldatii. Acum exista suspiciuni ca Arce a pus la cale totul pentru a-si spori popularitatea, relateaza The Guardian.


Miercuri, in jurul orei locale 14.30, un tanc de mici dimensiuni a lovit de mai multe ori portile de la Palacio Quemado, palatul guvernamental din La Paz, capitala Boliviei. Trupele au fortat atunci intrarea in institutie, sub conducerea lui Juan Jose Zuniga, seful armatei.


A urmat o confruntare scurta cu presedintele tarii care, flancat de ministrii cabinetului si tinand in mana un baston ceremonial, i-a ordonat lui Zuniga sa se retraga.


,,Eu sunt capitanul tau (...) retrage-ti imediat toate trupele, generale", a fost ordinul dat de presedinte.


Schimbul aprins de replici a fost filmat, a durat cateva minute si s-a incheiat cand Zuniga s-a retras prin aceeasi usa sparta prin care intrase, plecand rapid cu un vehicul blindat al armatei.


Totul a durat trei ore, timp in care timp in care Luis Arce, care le-a cerut bolivienilor sa se ,,mobilizeze" pentru a apara democratia, a dezamorsat aparent revolta intr-o confruntare individuala si a numit un nou comandament militar care a ordonat trupelor rebele sa se intoarca in cazarmi.


Dupa toata aceasta desfasurare a evenimentelor, populatia a ramas socata si nedumerita, noteaza publicatia britanica.


Fostul sef al armatei acuza ca presedintele i-a ordonat sa organizeze o lovitura de stat fictiva


Imediat ce situatia a revenit la o aparenta normalitate, au inceput sa circule zvonuri legate de o posibila implicare a presedintelui in tentativa de lovitura de stat.


Chiar inainte de a fi retinut miercuri, Zuniga le-a declarat jurnalistilor, fara a oferi dovezi, ca Arce i-a ordonat sa organizeze o lovitura de stat fictiva intr-o incercare de a creste popularitatea acestuia.


Afirmatiile lui Zuniga au fost preluate de opozitie, care a cerut o ancheta parlamentara in acest caz.


Un legislator al blocului Comunitatii Civice, Alejandro Reyes, a declarat pentru The Observer ca exista ,,indicii, dovezi si declaratii care ne permit sa credem ca aceasta (lovitura de stat) a fost premeditata si ar putea implica chiar participarea executivului".


Pe de alta parte, in apararea lui Arce, Deisy Choque, un legislator al partidului de guvernamant Miscarea spre Socialism (MAS), a spus ca lovitura de stat ar fi putut avea succes ,,daca nu ar fi fost pozitia adoptata de presedinte, de ministri si de societatea boliviana in ansamblul sau, care a respins imediat aceste actiuni".


Ea a sustinut ca declaratiile lui Zuniga au putina credibilitate, pentru ca acesta si-a schimbat povestea de mai multe ori.


Cum a raspuns presedintele acuzatiilor


La randul sau, Arce a negat acuzatiile potrivit carora s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat.


,,Nu vom autoriza niciodata ca armele sa fie ridicate impotriva poporului. Ceea ce a facut fostul comandant general al armatei (...) a fost sa se ridice impotriva poporului bolivian, atacand democratia care a costat sangele poporului bolivian. Nu vom face niciodata asa ceva. Niciodata", a declarat presedintele.


Vineri, guvernul a anuntat alte 20 de arestari, inclusiv a unui fost viceamiral al Marinei. Aproximativ 200 de ofiteri militari au luat parte la tentativa de lovitura de stat, a declarat ambasadorul Boliviei la Organizatia Statelor Americane.


Bolivia, tara cu 12,5 milioane de locuitori, a cunoscut aproximativ 190 de lovituri de stat, precum si dictaturi militare si revolutii, de la obtinerea independentei in 1825.


In prezent, statul sud-american se confrunta cu o economie in criza.


,,Bolivia trece prin crize multiple: politice, economice, sociale si de mediu, dar mai ales institutionale. Guvernul este intr-o situatie foarte slaba. Nu are coeziune in cadrul propriului partid", a declarat Franklin Pareja, politolog la Universitatea San Andres din Bolivia.


Lupta pentru putere cu fostul presedinte


In acelasi timp, Luis Arce duce o lupta pentru putere cu fostul presedinte Evo Morales, care a contribuit la alegerea sa in 2020.


Economist educat in Marea Britanie, Arce a fost ministrul de finante al lui Morales si l-a inlocuit in calitate de candidat al MAS dupa ce Morales - cel mai longeviv lider ales in mod democratic din tara - a fost inlaturat in 2019 pe fondul acuzatiilor de frauda electorala, pe care le-a negat.


Ambii si-au anuntat intentia de a candida la alegerile prezidentiale de anul viitor din partea MAS.


Evo Morales a fost printre primii care au condamnat tentativa de lovitura de stat, iar ulterior, intr-un videoclip publicat sambata pe reteaua X de Bolivia TV, el a pus la indoiala incidentul.


,,Nu stiu ce fel de lovitura de stat este? O lovitura de stat cu zero raniti, zero focuri de arma, zero morti", a spus Morales.


In tot acest context, indiferent daca sunt sau nu adevarate, zvonurile privind implicarea presedintelui in tentativa de lovitura de stat au ,,prins contur in imaginatia populara", observa Pareja, care spune ca ,,daca acest lucru se intoarce impotriva lui, slabiciunea si fragilitatea guvernului sau s-ar putea adanci".


Foto: Hepta


Comments