Presedintele Klaus Iohannis la summitul NATO de la Bucuresti: Alianta trebuie sa-si intareasca pozit...

La summitul NATO desfasurat luni, in sistem on-line, au participat presedintii Romaniei si Poloniei, in calitate de gazde, si cei ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Republicii Slovace si Ungariei. De asemenea, in timpul intalnirii au avut interventii presedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Klaus Iohannis a sustinut, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa comuna cu presedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la finalul Summitului.

Redam in continuare declaratia de presa a Presedintelui Romaniei:

"Am avut deosebita onoare de a gazdui astazi, in format hibrid, al patrulea Summit al Formatului Bucuresti, cunoscut si ca Formatul B9. Este o initiativa lansata de Romania si Polonia, de Presedintele Duda si de mine, care si-a demonstrat, in repetate randuri, - si a confirmat si astazi - valoarea adaugata in promovarea obiectivelor comune ale aliatilor aflati pe Flancul Estic si in sustinerea unitatii Aliantei.

Ma bucur ca Romania este din nou gazda a Summitului in acest format, dupa ce tot la Bucuresti, in noiembrie 2015, am organizat primul Summit B9.

Doresc sa ii multumesc in mod special Presedintelui Duda ca a fost prezent la Bucuresti astazi pentru a prezida impreuna cu mine aceasta reuniune importanta.

De asemenea, doresc sa le multumesc colegilor mei din statele Formatului Bucuresti pentru participare si pentru faptul ca, impreuna, am reusit sa avem un dialog foarte consistent si sa conturam actiunea noastra in perioada imediat urmatoare, in spiritul indivizibilitatii securitatii aliate.

Participarea Presedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden, si a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, a intarit sentimentul unitatii aliate si a reconfirmat realitatea ca statele Formatului Bucuresti actioneaza pentru consolidarea securitatii euroatlantice in ansamblul sau si in deplina conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat.

Participarea Statelor Unite la cel mai inalt nivel si a conducerii Aliantei Nord-Atlantice evidentiaza, totodata, faptul ca dezvoltarile de securitate din regiunea noastra au impact asupra intregii securitati euroatlantice.

Pentru Romania, participarea in premiera a Presedintelui Biden la Summitul Formatului Bucuresti este cu atat mai relevanta cu cat anul acesta celebram 10 ani de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si Statele Unite ale Americii. De asemenea, demonstreaza increderea de care se bucura Romania la Washington, ca partener si aliat puternic.

Discutiile Summitului Formatului Bucuresti au fost extrem de consistente, dupa cum se reflecta si in Declaratia Comuna pe care am adoptat-o la finalul acestei reuniuni.

Am subliniat, in schimbul de opinii cu omologii mei, faptul ca actiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt ingrijoratoare si contribuie la mentinerea unui accentuat climat de insecuritate.

Situatia ingrijoratoare de securitate din Marea Neagra - despre care am discutat pe larg - ne-a dovedit ca trebuie sa ne mentinem vigilenta. Asadar, NATO trebuie sa continue sa isi intareasca postura de descurajare si aparare, in special pe Flancul Estic, in mod unitar si coerent, de la Marea Baltica la Marea Neagra. De aceea, am pledat - inclusiv in discutia cu Presedintele Biden - pentru o crestere a prezentei militare aliate, inclusiv a Statele Unite ale Americii, in Romania si in sudul Flancului Estic.

Ma bucur ca Presedintele Biden s-a referit in interventia sa la importanta unei Aliante mai puternice si relevante global si, mai presus de toate, la importanta speciala a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii il sustin extrem de puternic.

De asemenea, impartasesc ce a spus Presedintele Biden legat de necesitatea intaririi cooperarii transatlantice: Parteneriatul transatlantic acopera Europa si se intinde nu doar peste Ocean, ci merge pana la Marea Baltica si Marea Neagra, acesta fiind cheia de bolta a tot ceea ce am realizat in secolul XX si pana acum.

Trebuie, de asemenea, sa ramanem angajati fata de partenerii din Vecinatatea Estica, pentru consolidarea capacitatilor de aparare si sporirea rezilientei lor in fata provocarilor multiple cu care se confrunta.

Am avut azi si un schimb substantial de evaluari privind subiectele actuale de pe agenda NATO si contributiile noastre in perspectiva Summitului Aliantei din iunie.

Acest Summit va fi un moment important de reconfirmare a unitatii si solidaritatii aliate. De asemenea, vor fi adoptate decizii importante privind procesul de reflectie NATO 2030 si actualizarea Conceptului Strategic al NATO.

Doresc sa evidentiez aici leadership-ul Secretarului General al NATO, domnul Stoltenberg, in ceea ce priveste coordonarea procesului NATO 2030. Acest proces va oferi viziunea strategica pentru Alianta in urmatorul deceniu si va permite consolidarea rolului si posturii NATO pe cateva coordonate majore.

In primul rand, este vorba despre consolidarea Aliantei in plan politic. Am subliniat, in acest sens, rolul NATO ca forum esential de consultare intre membrii sai si utilitatea asigurarii unui dialog aliat consolidat pe teme de securitate si aparare.

Alianta trebuie sa isi consolideze si postura militara - o adaptare dinamica pentru asigurarea unui raspuns eficient si calibrat la provocarile actuale de securitate.

In acelasi timp, dialogul si cooperarea cu partenerii nostri, in primul rand Uniunea Europeana, dar si statele care impartasesc valorile democratice euro-atlantice, sunt fundamentale pentru abordarea globala a NATO.

Bineinteles, prioritatea pentru noi continua sa o reprezinte partenerii din Vecinatatea Estica si din Balcanii de Vest.

Am accentuat importanta unitatii aliate si a relatiei transatlantice solide, principii-cheie pentru ca NATO sa actioneze eficient impotriva provocarilor de securitate cu care se confrunta. Unitatea si solidaritatea aliate nu sunt concepte fara continut. Ele sunt fundamentul NATO, pentru ca nici Statele Unite ale Americii, nici Europa nu pot fi sigure una fara cealalta.

Rezilienta strategica ramane esentiala pentru gestionarea eficienta a mediului actual de securitate, asa cum am invatat si in contextul pandemiei de COVID-19.

Trebuie sa sporim eforturile de consolidare a rezilientei atat pentru noi, cat si pentru partenerii nostri. Dupa cum stiti, Romania este pe deplin angajata in sustinerea tuturor eforturilor pe aceasta linie si, in acest sens, am infiintat si actionam pentru operationalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta, iar Declaratia Summitului B9 de astazi apreciaza aceasta initiativa a Romaniei. Acest Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienta va avea sediul aici, la noi, in Bucuresti.

Multumesc inca o data distinsilor mei invitati pentru consistenta discutiilor de astazi, care a consolidat valoarea adaugata a acestui format pentru unitatea aliata, precum si pentru continuarea procesului de adaptare a NATO, inclusiv pe Flancul Estic", a spus Iohannis, la finalul summitului.

Citeste si: "A inceput Summitul Formatului (B9) gazduit de presedintele Klaus Iohannis: ,,Prezenta presedintelui SUA Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate"

Comments