Presedintele Ucrainei ii invita pe Joe Biden si Vladimir Putin la discutii pe tema crizei de la fron...


Presedintele Volodimir Zelenski a propus organizarea unei intalniri trilaterale cu omologii sai din SUA si Rusia, Joe Biden si Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor de la granita de est a Ucrainei, a anuntat vineri seful administratiei prezidentiale ucrainene, Andrii Iermak, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.


,,Presedintele Zelenski i-a propus presedintelui Biden, si noi credem ca asta se poate face, sa organizeze o intalnire trilaterala, poate prin videoconferinta, intre presedintele Biden, presedintele Zelenski si presedintele Putin. Inca asteptam un raspuns de la partea rusa, dar partenerii nostri americani au primit propunerea noastra cu un anumit interes", a declarat Andrii Iermak, in cadrul unui eveniment organizat de think-tankul american Atlantic Council.


,,Daca este vorba de a discuta despre arhitectura de securitate a Europei, este necesara implicarea Ucrainei", a adaugat seful administratiei prezidentiale de la Kiev.


Oficiali de la Washington si Moscova s-au reunit la Geneva, in Elvetia, la inceputul acestei saptamani pentru a discuta despre situatia de securitate de la granita de est a Ucrainei, reuniune care a fost urmata de discutii intre reprezentantii Rusiei si cei ai NATO.


Atat Ucraina, cat si Uniunea Europeana au denuntat faptul ca nu au fost invitate sa ia parte la summitul Washington-Moscova, argumentand ca orice discutie despre securitatea ucraineana si europeana ar trebui sa le implice, relateaza <a href="https://www.euronews.com/2022/01/14/ukraine-s-zelenskyy-invites-biden-and-putin-to-trilateral-talks" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Euronews</a>.


Liderul ucrainean a propus, marti, si organizarea unui summit in ,,format Normandia", cu participarea Rusiei, Frantei si Germaniei, pentru a ,,pune capat conflictului" cu separatistii pro-rusi din estul tarii sale.


Rusia a mobilizat zeci de mii de soldati si echipamente militare de-a lungul granitei cu Ucraina, ceea ce a starnit temeri ca se pregateste de o invazie a fostei republici sovietice, lucru negat de Moscova.


In schimb, Rusia a cerut garantii ca NATO nu se va extinde mai departe spre est, impiedicand Ucraina si Georgia sa devina membre ale Aliantei. SUA si aliatii europeni au respins aceasta solicitare, subliniind ca statele suverane au dreptul de a-si decide singure aliantele de securitate.


Reuniunile la nivel inalt din aceasta saptamana nu au reusit sa excluda un potential conflict in Ucraina.


Miercuri seara, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a aratat destul de pesimist cu privire la rezultatul negocierilor.


,,Exista un risc real pentru un nou conflict armat in Europa", a declarat Stoltenberg intr-o conferinta de presa organizata la finalul negocierilor.


Comments