Preturile la energia electrica ar putea fi PLAFONATE. Gabriela Firea cere o sesiune extraordinara a...

"Lovitura pentru bugetul majoritatii familiilor! Imi pare rau sa spun, dar s-a dovedit ca am avut dreptate cand am spus ca liberalizarea pietei de energie nu trebuie sa se faca fara mecanisme de protectie pentru consumatorii vulnerabili. In urma liberalizarii, tarifele nu au scazut asa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de romani risca sa fie debransati, pentru ca nu-si pot plati facturile. De asemenea, evolutia exploziva din ultimul timp a tarifelor la energie justifica din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa in regim de urgenta masurile de protectie pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a pretului la energie", a scris Firea pe Facebook.

Fostul primar al Capitalei sustine ca scumpirile la energia electrica sunt o dovada a incompetentei guvernantilor si cere organizarea unei sesiuni extraordinare pentru plafonarea preturilor.

"Liberalii uita cum au abrogat in Parlament inghetarea pretului la energie electrica si au vandut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iata acum cat de mici sunt! Cand a fost la guvernare, PSD a plafonat pretul, TOCMAI pentru ca toate datele aratau ca nu exista o concurenta reala.Ce nu spun guvernantii este faptul ca exista solutie legala prin care - pentru maximum 3 ani -, preturile pot fi din nou plafonate!- Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENtEI:(3)"Pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari.(4)Interventia Guvernului in situatiile prevazute la alin. (2) si (3) se face cu avizul Consiliului Concurentei."Este important sa se intervina acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel incat acestia sa nu acumuleze restante uriase sau chiar sa fie debransati pana la venirea anotimpului rece", mai scrie Firea.

Comments