Previziuni sumbre in Romania: Cancerul, principala cauza de deces in 10 ani - Suntem pe ultimul loc...

Statistica alarmanta: CANCERUL, a doua cauza de DECES in Romania - Crestere uriasa in 10 ani

Se estimeaza ca, pana in anul 2035, numarul de imbolnaviri de cancer in Uniunea Europeana va creste cu 24%, astfel ca aceasta boala va deveni principala cauza de deces pe continent, inclusiv in Romania.

Cancerul este a doua cauza principala de deces in Romania, dupa bolile cardiovasculare, reprezentand 19% din totalul deceselor, subliniaza Institutul National de Sanatate Publica, intr-un mesaj transmis vineri, cu prilejul Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului (4 februarie).

Potrivit INSP, preventia reprezinta interventia de sanatate publica cel mai cost-eficienta si sustenabila pe termen lung pentru controlul cancerului. Preventia primara, screeningul si depistarea precoce, inca de la primele semne, sunt cele mai eficiente metode de combatere a cancerului.

2019 - 50.324 de romani morti de cancer

INSP aminteste ca in anul 2019, 50.324 de persoane au murit, prin cancer, in Romania. Rata de mortalitate prin cancer standardizata in functie de varsta a fost cu 7% mai mare decat media UE in anul 2019 si a avut un progres foarte modest fata de anul 2011 comparativ cu media UE, se arata Profilul de tara privind cancerul - Romania 2023, publicat pe 1 februarie 2023, se mai arata in mesajul INSP.

Principalii factori de risc care au contribuit la povara globala a cancerului in 2019 au fost factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea si obezitatea) si factorii de mediu. Prevalenta majoritatii factorilor de risc de cancer este mai mare in Romania decat in alte tari ale UE, ceea ce indica necesitatea intensificarii eforturilor de a reduce prevalenta factorilor de risc pentru cancer.

Mortalitatea prin cancer, uriasa in Romania - a crescut pentru 6 tipuri de cancer in ultimii 3 ani

Mortalitatea prin cancer este peste media UE (264 la 100.000 de locuitori fata de media de 247) si a crescut pentru sase tipuri de cancer din anul 2000 - de san, pancreatic, de prostata, colorectal, hepatic si al vezicii urinare.

Situatia grava transpare din Raportul Profil de tara privind cancerul: Romania 2023, publicat pe 1 februarie de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Potrivit Raportului, situatia poate reflecta rezultate sub nivelul optim ale programelor de screening si depistare precoce.

Raportul poate fi consultat AICI - Ultimele date ale Raportului OECD privind cancerul in Romania - VEZI AICI

Romania este in urma altor tari din UE in ceea ce priveste majoritatea factorilor de risc ai cancerului, indicand necesitatea unor eforturi suplimentare de preventie. Ratele fumatului au scazut, apropiindu-se de media UE, dar inegalitatile de gen si sociale sunt pronuntate. Interzicerea fumatului in spatiile publice si a vanzarii de alcool catre persoanele in varsta de sub 18 ani si restrictiile privind publicitatea sunt reglementate prin lege.

Referitor la depistarea precoce, raportul OECD nu are o previziune optimista, insa noteaza ca ,,se preconizeaza ca rezultatele programelor-pilot de screening pentru cancerul colorectal, cancerul de san si cancerul de col uterin, aflate in curs de dezvoltare, vor demonstra fezabilitatea extinderii lor la nivel regional si national dupa 2023. Printre principalele provocari se numara asigurarea adecvata cu personal, indeplinirea standardelor de calitate ale programelor de screening si asigurarea continuitatii serviciilor.

Probleme pentru bolnavii de cancer la accesul tratamentului oncologic. Cheltuieli minime pentru ingrijire

Un alt punct important de care depinde reusita luptei impotriva cancerului in Romania sunt ingrijirea si tratamentul, gratuite pentru toti pacientii oncologici, se mai arata in Raport. Potrivit OECD, se mentin insa bariere financiare si bariere de acces - cu precadere in ceea ce priveste serviciile de diagnosticare precoce si serviciile ambulatorii, in special pentru anumite grupuri vulnerabile. Aceste bariere rezulta din distributia inegala a serviciilor in profil teritorial si din lipsa de continuitate dintre diferitele niveluri de servicii. Iar accesul la terapii noi este mai lent in Romania decat in UE, mai puncteaza Raportul.

In plus, cheltuielile pe cap de locuitor pentru ingrijirea pacientilor oncologici in Romania sunt cele mai scazute din UE, cu mse vede si in graficul de mai jos.

Principalii factori de risc care au contribuit la povara globala a cancerului in 2019 au fost cei comportamentali - fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea si obezitatea si factorii de mediu, indica INSP.

,,Prevalenta majoritatii factorilor de risc de cancer este mai mare in Romania decat in alte tari ale UE, ceea ce indica necesitatea intensificarii eforturilor de a reduce prevalenta factorilor de risc pentru cancer. In ultimii cinci ani, Romania a depus eforturi si a alocat resurse pentru dezvoltarea unor programe de screening populational (screening oferit unei populatii-tinta specifice expuse riscului) pentru cancerul de col uterin, de san si de colon, elaborand si punand in aplicare programe-pilot finantate din fonduri UE. Aceste programe-pilot au ca obiective dezvoltarea infrastructurii si elaborarea ghidurilor nationale de screening, formarea profesionistilor din domeniul sanatatii si adresarea cu prioritate a grupurilor de populatie vulnerabila. Se preconizeaza ca rezultatele programelor-pilot de screening pentru cancerul colorectal, cancerul de san si cancerul de col uterin, aflate in curs de dezvoltare, vor demonstra fezabilitatea extinderii lor la nivel regional si national dupa 2023", se arata in mesaul transmis de INSP.

Printre principalele provocari se numara asigurarea adecvata cu personal, indeplinirea standardelor de calitate a programelor de screening si asigurarea continuitatii serviciilor, mai precizeaza INSP despre viitoarele masuri necesare in tratarea bolnavilor de cancer din Romania.

Codul European de Lupta contra Cancerului, cuprinde un set de 12 recomandari prin care fiecare dintre cetateni isi poate reduce riscul individual de boala, iar la nivel populational poate Evita peste 40% din cancere.

Comments