Prezidentialele incurca negocierile pentru un nou guvern

Prezidentialele incurca negocierile pentru un nou guvern

Schimbarea guvernului este principala dezbatere care se poarta inca de la aflarea rezultatelor de la alegerile europene. PSD s-a clasat pe locul doi, la mica distanta fata de PNL, dar raportat la scorul din 2016 rezultatul a socat. Partidul a pierdut jumatate din procente, iar a doua zi dupa alegeri si-a pierdut si liderul.

PNL, partid clasat pe primul loc la europarlamentare, conform unor cutume, cere plecarea de la guvernare a perdantului. Asa se obisnuieste in democratiile consacrate. Dupa pierderea alegerilor locale la un scor dezastruos, partidul aflat la guvernare isi da demisia de onoare.

La noi acum nu se practica acest sport de onoare politica, insa in perioada interbelica se pleca de la guvernare fara multe discutii.

Trecand peste declaratii, speculatii, calcule, intrebarea este: va cadea guvernul Dancila printr-o motiune de cenzura sau prin demisia premierului? Exista si alta varianta: guvernul PSD-ALDE va ramane pe pozitie mentinandu-se actuala majoritate parlamentara.

Guvernul actual poate ramane in functiune pana dupa alegerile prezidentiale si in functie de rezultat va ceda locul altui guvern sau isi va duce mandatul pana la capat. Daca Iohannis sau alt candidat al dreptei pierde prezidentialele si vine un presedinte sustinut de PSD se intelege ca PSD-ALDE raman la guvernare pana la alegerile parlamentare din toamna anului 2020.

In politica este posibil orice. Cand partidele sunt instabile pot surveni schimbari ale majoritatii parlamentare. Liderul PNL exact pe acest lucru mizeaza. Ludovic Orban si-a facut cunoscuta strategia pentru motiunea de cenzura. Se va negocia cu fiecare grup parlamentar in parte, dar vor fi si discutii de la om la om cu parlamentari de la PSD si ALDE. Este pentru prima oara cand presedintele unui partid recunoaste ca se va negocia personal cu fiecare parlamentar. Cu alte cuvinte se face o racolare pe fata. Ceea ce este mai onorabil decat sa se faca intelegeri oculte, in culise.

Presupunand ca strategia va da rezultate, motiunea de cenzura va trece, iar guvernul va cadea. Vor urma o serie de negocieri pentru formarea unei noi majoritati. Se pare ca toate partidele, cu exceptia PSD si ALDE, au cazut de acord ca trebuie sa vina alt guvern. In mod normal persoana desemnata cu formarea unui nou guvern ar trebui sa fie presedintele PNL. Potrivit altui scenariu, in ideea atragerii voturilor de la PSD, este posibil sa fie desemnat pentru functia de premier Mihai Tudose de la Pro Romania.

Dupa o experienta de aproape cinci ani, aflat la sfarsitul mandatului, presedintele Klaus Iohannis are acum ocazia sa-si demonstreze abilitatea de om politic. Intr-adevar, a demarat o serie de consultari cu partidele parlamentare. Declaratiile liderilor de la iesire sunt formale. Importante sunt discutiile din culise. Fiecare partid isi calculeaza eventuale avantaje si dezavantaje. USR, partid clasat pe locul trei la europarlamentare, a ales sa nu intre la guvernare, dar sa sustina un guvern PNL.

Acelasi partid, aliat cu PLUS, incurajat de rezultatele de la europarlamentare, nu ascunde faptul ca isi doreste un candidat prezidential propriu, devenind astfel principalul adversar al PNL si al presedintelui Iohannis la alegerile prezidentiale.

Asadar nu exista doar o singura problema, a schimbarii guvernului, ci exista o sumedenie de aspecte foarte complexe care tin de apropiatele alegeri prezidentiale. Am spune ca toate partidele par interesate de schimbarea actualului guvern, dar isi concentreaza atentia pe alegerile prezidentiale din toamna. Ce este mai important pentru un partid, sa intre intr-un guvern de tranzitie sau sa se pregateasca temeinic pentru cele mai importante alegeri, cele prezidentiale?

Comments