Prima iesire oficiala a lui Klaus Iohannis dupa turneul african: la comemorarea din Blaj a 75 de ani...

Presedintele Klaus Iohannis se intalneste, miercuri, la Blaj, cu Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica si va participa la un eveniment comemorativ care marcheaza 75 de ani de la dezlantuirea prigoanei impotriva acestei Biserici.Potrivit agendei oficiale a presedintelui, intalnirea cu Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica are loc miercuri, de la ora 16,00, la sediul Curiei Episcopiei Majore din Blaj.

Klaus Iohannis va tine si un discurs la evenimentul de la Blaj, dupa intalnirea cu membrii Sinodului Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Evenimentul comemorativ "Ceasul Vinerii Mari - 75 de ani de la dezlantuirea prigoanei impotriva Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica" va fi, de la ora 16,45, la Catedrala Arhiepiscopala Majora "Preasfanta Treime" din Blaj, unde seful statului va sustine o alocutiune.La marcarea a 75 de ani de la scoaterea in afara legii a Bisericii Romane Unite cu Roma - Greco-Catolica vor fi prezenti cardinalul Lucian Muresan si episcopii Sinodului, potrivit Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras.

Programul evenimentului de la Blaj

Celebrarea Te Deum-ului.Alocutiunea Excelentei Sale Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei.Mesajul Sfantului Scaun, transmis de Eminenta Sa Cardinal Claudio Gugerotti, Prefectul al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.Discursul Preafericitului Parinte Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Mitropolit al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.Prezentarea unui fragment din Scrisoarea Pastorala a Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu: Diac. Prof. Ion Buzasi.Intonarea Imnului Fericitilor Episcopi martiri. Soprana Antonia Beteag, acompaniata de autorii imnului: Camelia, Benedict si Francisc Opreanu.

Din motive organizatorice, accesul in Catedrala ,,Sfanta Treime" va fi permis pana la ora 16.30, noteaza alba24.ro.

Desfiintarea oficiala a Bisericii Greco-Catolice in Romania a inceput cu Decretul din 1 decembrie 1948. Decretul a fost emis de guvernul comunist condus de Petru Groza si a fost un pas major in procesul de eliminare a Bisericii Greco-Catolice ca institutie legala in Romania. Dupa desfiintare, bunurile Bisericii Greco-Catolice au fost confiscate de regimul comunist.

Arestarea episcopilor greco-catolici in zilele de 27-29 octombrie 1948 si emiterea abuzivului decret 358 din 1 decembrie 1948, au marcat, asa cum spunea Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, ,,Ceasul Vinerii Mari" pentru Biserica Romana Unita cu Roma. Fericitii Episcopi Martiri, urmati de numerosi preoti, calugari, calugarite si credinciosi, au parcurs un drum plin de suferinte si au oferit lumii un exemplu de credinta si de verticalitate morala, care nu a putut fi sufocat de regimul comunist, a transmis Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, Papa Ioan Paul al II-lea a venit in Romania, in 7-9 mai 1999, intr-o vizita istorica, marcand un pas major in relatia dintre Biserica Greco-Catolica si Biserica Ortodoxa.

O a doua vizita istorica de la Roma s-a desfasurat in urma cu patru ani, cand Papa Francisc a ajuns in vizita sa istorica apostolica in Romania in perioada 31 mai-2 iunie 2019. Suveranul Pontif a beatificat sapte episcopi greco-catolici martiri in ceremonia de pe Campia Libertatii de la Blaj si a fost si la pelerinajul de la Sumuleu Mic.

Cei sapte episcopi greco-catolici care au murit in inchisorile comuniste si care au fost beatificati de Papa Francisc sunt Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu.

Comments