Prima licarire de program de guvernare

Prima licarire de program de guvernare

Dupa negocieri ceva mai aplicate cu ALDE, UDMR si USR, premierul desemnat este increzator ca la inceputul saptamanii viitoare se va putea prezenta in fata parlamentului pentru votul de investitura.

Negocieri s-au purtat si cu PMP, dar Eugeniu Tomac a declarat ca premierul desemnat a refuzat cele doua conditii pe care le-a pus partidul lui Basescu: un minister pentru Republica Moldova si ordonanta de urgenta pentru organizarea alegerilor de primari si presedinti de consilii judetene in doua tururi.

Cu toata supararea PMP, Ludovic Orban este increzator ca guvernul sau va trece de parlament.

Nu s-a batut palma nici cu Pro Romania. Victor Ponta joaca tare, la doua capete, cu un ochi la majoritatea care nu se poate realiza fara el, cu altul la PSD. Stie ca fara voturile partidului sau nu trece guvernul, dar este constient si ca daca voteaza un guvern de dreapta isi inchide usa spre votantii PSD.

Ambitia lui este de a-si rotunji partidul cu ce poate lua de la PSD, in special parlamentari, primari si consilieri, oameni bine vazuti de alegatori.

Daca are de castigat mergand alaturi de PSD-ul pe care l-a trantit de la guvernare, are de castigat si daca sustine un guvern care se angajeaza sa dreaga ce a stricat guvernul Dancila. Despre celelalte doua guverne PSD conduse de Grindeanu si Tudose are pareri bune, cei doi fosti prim ministri fiindu-i apropiati.

Cum va finaliza Ponta jocul acesta de-a guvernarea? Logica politica ii dicteaza sa voteze guvernul Orban. Logica electorala il indeamna sa nu supere foarte tare electoratul PSD.

Pana la luarea unei decizii, unul dintre partide, USR, a prezentat o schita de program de guvernare.
Punctele acordului cu PNL care conditioneaza votul pentru investitura guvernului au o puternica incarcatura de dreapta. USR propune o reforma reala pe justitie, economie, administratie.

Propunerile avansate de Dan Barna sunt absolut necesare daca se doreste o reparatie capitala a masinariei politice anacronice, stangiste, a ultimelor guverne.

Ultimul raport MCV demonstreaza ca politica PSD in materie de Justitie a fost gresita. Bulgaria scapa de monitorizare, in timp ce Romania ramane singura tara din UE care va fi in continuare monitorizata.

Este nevoie de masuri nu doar radicale, ci si urgente. Viitorul guvern trebuie sa faca exact ce s-a incapatanat PSD sa nu faca. Iata, pe scurt, propunerile USR. Pe Justitie: implementarea recomandarilor MCV, punerea in acord a legilor Justitiei cu recomandarile Comisiei de la Venetia si ale GRECO.

In administratie: alegeri in doua tururi, profesionalizarea salariatilor, eliminarea numirilor politice, dar si „guvernanta corporativa reala pentru companiile de stat”. Nu ca la TAROM.

Taierea pensiilor speciale, reducerea impozitarii pe salariul minim, sustinerea investitiilor pentru proiectele mari de infrastructura, dar si stoparea taierii padurilor… Sunt lucruri despre care s-a tot vorbit in ultimii ani.

Usor de pus pe hartie, greu de facut. Intelegem ca Ludovic Orban a fost de acord, in principiu, cu toate propunerile. De ce s-ar opune? Nu s-a opus nici la propunerile venite de la ALDE si UDMR, unele in totala contradictie cu acordul semnat cu USR.

PNL a mai fost la guvernare si stie ce trebuie sa faci pentru a obtine sustinerea celorlalte partide.

Ludovic Orban este un politician experimentat, dar, ca si ceilalti lideri ai PNL, nu exceleaza in respectarea principiilor.

Ca alti politicieni versati, din toate partidele, stie ca trebuie sa te faci frate cu dracul pana treci puntea.

Comments