Prima zi in care elevii au fost testati cu teste de saliva. 86 de cazuri de COVID depistate

Prima zi in care elevii au fost testati cu teste de saliva. 86 de cazuri de COVID depistate

Prima zi in care elevii au fost testati cu teste de saliva. 86 de cazuri de COVID depistate


Sorin Cimpeanu a declarat luni ca, in urma testarii din saliva din scoli, s-a inregistrat primul caz pozitiv de COVID-19 din Bucuresti, la un elev de la Liceul I. L. Caragiale. Potrivit procedurii, acesta va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea infectarii cu noul coronavirus. Pana la finalul zilei, au fost confirmate in total 86 de cazuri.


UPDATE ora 20.15. Sorin Cimpeanu a anuntat, la finalul zilei, numarul exact de cazuri de COVID depistate la elevi, in urma testarii cu teste de saliva.


,,In cursul zilei de luni, 6 decembrie, pana la ora 19:00, in urma utilizarii testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de saliva, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv", a precizat Sorin Cimpeanu, citat de News.ro.


Testarea elevilor inainte de ore a inceput, luni, 6 decembrie. Tot luni au aparut si primele rezultate pozitive. Primul caz de COVID depistat astfel a fost anuntat intr-o declaratie de presa chiar de Sorin Cimpeanu, ministrul educatiei. Acesta a spus ca este vorba de un elev de la Colegiul National I.L. Caragiale.


,,Am fost anuntat in urma cu putin timp de DSP Bucuresti ca s-a raportat primul caz pozitiv de COVID, detectat in urma testelor de saliva. S-a luat legatura si va face testul PCR pentru infirmarea sau confirmarea acestei situatii", a declarat Sorin Cimpeanu intr-o declaratie de presa sustinuta luni, in Parlament.


Ministrul educatiei a mai spus ca este foarte important ca parintii sau profesorii sa raporteze imediat aceste rezultate.


,,Este foarte important sa raporteze corect si in timp real aceste rezultate, in cazul in care ele sunt pozitive. Testarea nu are baza legala pentru a fi obligatorie. In acelasi timp, nu avem alta sansa decat de a miza pe responsabilitatea parintilor, profesorilor si elevilor. Doar in 216 scoli, testarea este asigurata in unitatile de invatamant. Sunt 467 de unitati de invatamant in care testarea se asigura mixt. In restul scolilor, testarea se asigura la domiciliu", a declarat Sorin Cimpeanu intr-o declaratie de presa sustinuta luni.


Un alt caz a fost depistat la un elev de la o scoala din Sibiu. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Sibiu, este vorba despre un elev de 10 ani din satul Nou, care invata la Scoala Gimnaziala din Rosia.


Autoritatile mentioneaza faptul ca in acest caz s-a facut o adresa catre Serviciul Judetean de Ambulanta pentru ca elevul sa fie testat acasa ca sa se confirme rezultatul si cu un test de tip RT PCR, scrie Turnul Sfatului.


Alte trei rezultate pozitive in urma testelor antigen au fost inregistrate la elevi din Olt.


Este vorba de Scoala Gimnaziala Deveselu, unde doi copii de la clasa pregatitoare si unu de la clasa a III-a au avut rezultat pozitiv la testul efectuat in aceasta dimineata, acasa, de catre parinti. Doi dintre elevi, unul de la clasa pregatitoare si unul de la clasa a III-a, sunt frati.


,,Cei care sunt pozitivi raman acasa. Le-am spus sa sune la 112 si in urma discutiei cu DSP-ul sa vada cum va decurge testarea, daca doresc sa revina la scoala. La cei cu teste negative le-am spus sa vina cu ele la scoala, le colectam noi in recipiente speciale, sa nu avem surpriza ca folosesc acelasi test timp de o luna. Pentru ca mai sunt parinti care ar putea spune: l-am testat o data, a fost negativ, n-are rost sa-l mai testez si a doua, si a& treia oara", a declarat directorul scolii, prof. Ciprian Rusu, pentru ziarul Adevarul.


Care este procedura anuntata de Ministerul Sanatatii


Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din saliva se va realiza in prima si in a 4-a zi lucratoare a saptamanii. La nivelul fiecarei unitati de invatamant se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua in sala de clasa/grupa, de catre cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unitatii de invatamant, la inceputul orelor de program. Testarea propriu-zisa este simpla si usor de executat, fara a necesita cunostinte medicale de specialitate

Sorin Cimpeanu a publicat trei materiale video in care explica cum se utilizeaza testele de saliva pentru COVID-19 care vor fi introduse de joi in scoli.


Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, si un elev de zece ani participa la demonstratie. Ministrul a anuntat ca profesorii care se implica in asamblarea testelor pe baza de saliva pentru elevi - in conditiile in care acestea au fost distribuite cu componentele separate - vor primi zile de concediu, precizand ca acesta este un efort pe care il apreciaza si care este realizat in interesul sigurantei sanitare in scoli.


Primele teste de depistare COVID-19 pe baza de saliva, din lotul de 6,5 milioane de bucati, au ajuns joi, 25 noiembrie.


Folosirea in scoli a testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva a fost aprobata pe 8 octombrie, printr-o hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Rezultatele testelor nu sunt recunoscute de catre Directiile de Sanatate Publica, fiind nevoie de o confirmare a infectiei printr-un test rapid antigen sau unul RT-PCR.


Comments