Primaria Constanta spune ca va semna luni, dupa 5 ani de pregatiri, contractul pentru reabilitarea s...


Incendiul cu sapte morti la sectia ATI a urnit primaria de pe litoral


La aproape trei saptamani de la incendiul care a cuprins sectia ATI a Spitalului de Boli Infectioase Constanta, Primaria orasului de la malul marii anunta ca va semna, luni, un contract de reabilitare, dupa pregatiri incepute in 2016.


Lucrarile de reabilitare vor fi finantate din fonduri europene, spune primaria, prin Programul Operational Regional 2014-2020, si presupun:


lucrari de eficienta energetica;inlocuirea instalatiei electrice;prevederea unui paratrasnet;inlocuirea tamplariei de acces in spital cu tamplarie cu sistem de inchidere automata;lucrari de inlocuire a tamplariei interioare (usi cu rezistenta la foc, antibacteriene);inlocuirea instalatiilor sanitare si a obiectelor sanitare;inlocuirea pardoselilor cu pardoseli din PVC, antiderapante tratate biostatic;refacerea zugravelii interioare cu vopsea lavabila tratata antimucegai si antibacterian;instalatii de stingere cu apa a incendiilor;instalatii de detectare, semnalizare si avertizare incendiu;statie de pompare cu grup de pompare pentru hidrantii interiori si exteriori.

Ultimele trei sunt necesare pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu.


Demers inceput acum aproape cinci ani


Primaria afirma, intr-un raspuns transmis la solicitarea Libertatea, ca a inceput inca din 2016 pregatirile pentru proiectul de reabilitare din fonduri nerambursabile a cladirii Spitalului de Boli Infectioase Constanta. In aprilie 2020, municipalitatea a depus proiectul pentru finantare, dupa ce a primit avizul Ministerului Sanatatii.


,,Obiectivul general al acestui proiect consta in cresterea eficientei energetice a cladirii in care functioneaza Spitalul Clinic de Boli Infectioase, prin implementarea unui set integrat de masuri destinate optimizarii consumurilor energetice la nivelul cladirii si alinierii la standardele si cerintele de performanta energetica europene", spune institutia.


Cum explica primaria stergerea autorizatiei ISU de pe lista de investitii&


In paralel, pana la un raspuns privind finantarea din fonduri europene, in decembrie 2020, Primaria Constanta a inceput un proiect asemanator pentru Spitalul de Boli Infectioase, care presupunea si obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu.


Spitalul ceruse:


proiectarea documentatiei tehnice pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu;proiect de specialitate detectie incendiu;instalare sistem detectare incendiu.

Aceste proiecte se aflau pe lista de investitii a primariei pe anul acesta, lista de pe care au fost insa sterse, asa cum a aratat Libertatea, pentru ca urmau sa fie facute in cadrul proiectului european de eficientizare energetica.


Proiectul ,,Cresterea eficientei energetice a Spitalului Municipal Constanta" a primit aprobarea de finantare prin POR la inceputul acestui an, in ianuarie.


Fonduri de peste 1,8 milioane de lei in 2021


Astfel, la licitatia pentru reabilitarea spitalului publicata in SEAP au participat 14 ofertanti, iar contractul cu castigatorul va fi semnat luni, 18 octombrie.


1,84 de milioane de lei

este suma alocata de Primaria Constanta Spitalului de Boli Infectioase in 2021


Bani pentru achizitia de senzori de oxigen, lift si licente pentru un program informatic integrat.


De asemenea, in 2020 a alocat putin peste 5,3 milioane de lei, iar in 2019, mult mai putin - 54.334 de lei, potrivit primariei.


Ce s-a intamplat la Constanta


Pe 1 octombrie 2021, un incendiu a izbucnit la sectia ATI a Spitalului de Boli Infectioase din Constanta.


In urma nenorocirii, nu mai putin de 7 persoane si-au pierdut viata imediat, iar alti 5 bolnavi de COVID internati pe acea sectie, care supravietuisera deflagratiei, au murit in urmatoarea saptamana.


Comments