Primele vaccinuri ARN mesager impotriva cancerului sunt testate la Londra: ,,Este o forma de terapie...


Un vaccin personalizat impotriva cancerului, cu tehnologie de tip ARN mesager, este testat pe oameni, in premiera, in aceste zile la Londra. Expertii spun ca acesta ar putea fi ,,un moment de cotitura" in efortul de a vindeca permanent cancerul, relateaza The Guardian.


Melanomul, tipul de cancer pentru care este dezvoltat acest vaccin, afecteaza anual aproximativ 132.000 de oameni la nivel global si este boala cu cea mai mare mortalitate dintre tipurile de cancer de piele. In prezent, interventia chirurgicala este principala forma de tratament impotriva bolii, insa radioterapia si chimioterapia sunt si ele folosite uneori.


Expertii testeaza acum, insa, vaccinuri personalizate pentru fiecare pacient. Odata injectat, serul transmite organismului instructiuni despre cum sa ,,vaneze" celulele canceroase si sa le opreasca din a se raspandi accelerat. Cu ajutorul vaccinului, ar fi posibil ca organismul sa devina ,,imun" la cancer.


In faza a doua a testarii, medicii au observat ca vaccinul a redus drastic riscul de revenire a cancerului la pacientii care sufera de melanom. Acum a inceput si faza a treia a testelor, iar efortul este condus de University College London.


Dr. Heather Shaw, medicul care coordoneaza testarea la nivel national, a declarat ca vaccinurile au potentialul de a vindeca bolnavii de melanom, dar sunt testate si pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezica urinara sau renal.


,,mRNA-4157 transmite organismului instructiuni"


,,Este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le-am facut in ultimii ani. Este un instrument extrem de bine realizat", a spus ea. Vaccinul este o forma de terapie individualizata, realizata specific pentru fiecare pacient in parte. El este dezvoltat sa produca un raspuns imun in corpul pacientului specific pentru tipul de cancer si tumora. mRNA-4157 transmite organismului instructiuni pentru a activa un raspuns imun care sa tinteasca in mod specific mutatiile din cancerul pacientului.


Pentru a-l personaliza, medicii extrag o mostra din cancerul pacientului in timpul unei operatii, fac secventierea genetica a acestuia folosind inteligenta artificiala si apoi produc vaccinul.


,,Aceasta este foarte asemanatoare cu o terapie individualizata si este mult mai inteligenta, in anumite sensuri, decat un vaccin. Tratamentul este personalizat pentru pacient - nu il poti oferi urmatorului pacient pentru ca nu te astepti sa functioneze" a spus Shaw.


Rezultate peste asteptari


Potrivit datelor din faza a 2-a, publicate in decembrie, persoanele cu melanom grav care au fost vaccinate, serul fiind administrat in acelasi timp cu medicamentul impotriva cancerului Keytruda de la MSD, au prezentat un risc redus cu aproape jumatate (49%) de deces sau de revenire a cancerului dupa trei ani, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.


Pacientii au fost injectati cu un miligram de vaccin ARNm la fiecare trei saptamani pentru maximum noua doze si 200 de miligrame de Keytruda la fiecare trei saptamani (maximum 18 doze), timp de aproximativ un an.


Studiul international de faza a 3-a include o gama mai larga de pacienti si spera sa recruteze in jur de 1.100 de persoane. Printre acestia se vor numara 60-70 de pacienti de la opt centre din Regatul Unit, inclusiv din Londra, Manchester, Edinburgh si Leeds.&


Conform lui Shaw, efectele secundare includ oboseala si durere in zona bratului in care a fost facuta injectia. Profesorul Lawrence Young, de la Universitatea din Warwick, a declarat ca ,,aceasta este una dintre cele mai interesante evolutii in terapia moderna a cancerului", adaugand ca ,,interesul fata de vaccinurile impotriva cancerului a fost reaprins in ultimii ani prin intelegerea mai profunda a modului in care organismul controleaza raspunsurile imune si prin aparitia vaccinurilor ARNm".



Comments