Privatii, scosi de la banii publici pentru programele nationale. Coplata, amanata 5 ani

Privatii, scosi de la banii publici pentru programele nationale. Coplata, amanata 5 ani

Privatii, scosi de la banii publici pentru programele nationale. Coplata, amanata 5 ani

Senatorii din Comisia de Sanatate au eliminat, marti, prevederile referitoare la spitalele private din ordonanta pe sanatate din pachetul celor 25 de OUG-uri adoptate in ultima sedinta a primului Cabinet Orban, inainte cu o zi de a pica dupa motiunea de cenzura.

Astfel a fost eliminata prevederea potrivit careia bolnavii cronici inscrisi in programele nationale de sanatate pot alege unde se trateaza, la stat sau la privat. In aceste conditii ramane in vigoare prevederea din lege potrivit careia serviciile in privat pot fi furnizate daca acestea excedeaza capacitatii furnizorilor publici.

Raed Arafat a participat la sedinta de marti a Comisie ide Sanatate din Senat.

,,In 2016, un spital privat a luat oamenii de la UPU Sfantul Ioan. Am fost obligati sa inchidem UPU o perioada, pana s-au intors oamenii", a mentionat Arafat.

,,Daca se doreste sa se ajunga la finantarea si a sistemului comercial, trebuie gasita o solutie privind munca in ambele locuri si cu modul in care pacientii sunt plimbati in cele doua locuri, pentru ca nu se poate controla in acest moment, stim ca se intampla", a mai spus Arafat.

De asemenea, coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se amana. Senatorii au cerut amanarea cu cinci ani, pana in 21 aprilie 2025, potrivit unui amendament adoptat. Amendamentul a fost votat cu majoritate de voturi.

Amanarea a fost decisa la propunerea secretarului de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a anuntat Reaitatea PLUS.

Senatorul PSD Florian Bodog a anuntat ca propune eliminarea, din articolul I al proiectului de Ordonanta de Urgenta, a alineatelor 2,5 si 6, si prorogarea termenului pentru coplata pana in 2025, pentru a se face studii de impact.

In plus, senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sanatatii in guvernarea PSD, a declarat ca ,,este necesar ca pacientii sa nu fie nevoiti sa scoata bani din buzunar", relateaza Realitatea PLUS.

,,Am decis sa abrogam articolele si alineatele care se refera la situatia furnizorilor privati. Am prorogat termenul privind introducerea coplatii de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc sa participe in programele nationale de sanatate pot sa o faca, insa fara sa perceapa niste sume in plus din partea pacientilor pentru acordarea acestor servicii medicale", a precizat presedintele Comisiei pentru sanatate, senatorul Laszlo Attila, potrivit Agerpres.

Acesta a adaugat ca, daca ordonanta ar fi fost respinsa integral, ar fi intrat in vigoare actul normativ de anul trecut si ar fi existat riscul ca pacientii sa plateasca imediat in plus furnizorilor privati de servicii medicale.

,,Daca noi am fi respins ordonanta in integralitatea sa, atunci ar fi intrat in aplicare ordonanta de anul trecut, adica dupa ce se pronuntau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputatilor, exista riscul ca ea sa intre in vigoare si de maine sa platim coplata in anumite situatii daca ne adresam furnizorilor privati", a explicat senatorul.

Modificarile la OUG pe sanatate vine dupa ce Guvernul anuntase ca nu vor retrage actul, desi a starnit numeroase controverse. OUG a fost contestata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului. Sesizarea CCR a fost facuta in baza modificarilor aduse sistemului sanitar prin O.U.G. nr. 25/2020, pe care Avocatul Poporului le considera ca fiind in contradictie cu Constitutia si afecteaza grav dreptul la sanatate al cetatenilor roman.

Vicepremierul Raluca Turcan: ,,NU avem niciun motiv sa retragem OUG pe sanatate"

Vicepremierul Raluca Turcan a anuntat pe 20 februarie ca Guvernul ,,nu are niciun motiv sa retraga OUG pe sanatate", in exclusivitate, la Realitatea PLUS. In ciuda contestatiilor, vicepremierul a sustinut ca ordonanta ,,da drumul la bani pentru pacientii grav bolnavi" si ca acestia nu vor scoate bani din buzunar.

Despre Ordonanta de urgenta care da spitalelor private acces la bani publici a vorbit inainte cu cateva zile si ministrul Sanatatii. Acesta a declarat ca a fost data in interesul pacientilor, duminica seara (16 februarie - n.red.), la Realitatea PLUS.

Ministrul Sanatatii, la "Jocuri de putere": OUG pe Sanatate, data in interesul pacientilor. Ce se intampla cu COPLATA

Despre coplata, ministrul Victor Costache a facut o declaratie controversata, comparand asigurarile de sanatate ale pacientilor cu asigurarea CASCO pentru masini : ,,La om ,,e ca la masini"(...) toti soferii isi fac RCA, doar cei care isi permit platesc si CASCO", a declarat acesta duminica seara (16 februarie - n.red.), tot la Realitatea PLUS.

El a explicat ca, de anul viitor, 2021, va fi necesar sa avem coplata in Sanatate sau un sistem de asigurari complementare de sanatate, si a recunoscut ca tarifele la privat vor trebui sa creasca.

Prin noua OUG adoptata de Guvernul Orban I pe 4 februarie 2020, serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate se pot derula si la spitale private, fara ca pacientilor sa le fie ceruti bani in plus. Astfel ca pacientii nu vor putea fi taxati suplimentar in sistemul privat.

Ordonanta de Urgenta modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii si prevede extinderea tratamentului pacientilor tratati in cadrul programelor nationale de boli cronice, la alegere, si in spitale private. De asemenea, urgentele medicale vor putea fi tratate in premiera si la spitale private.

Comments