Privatizarea Petrom. Noi dezvaluiri. OMV NU a venit in Romania in 2004, ci in 2002

Privatizarea Petrom. Noi dezvaluiri. OMV NU a venit in Romania in 2004, ci in 2002

Privatizarea Petrom. Noi dezvaluiri. OMV NU a venit in Romania in 2004, ci in 2002

OMV a ajuns in tara noastra in 2002, impreuna cu Dinu Patriciu si cu fostul director general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. Ei au stabilit ca austriecii sa cumpere 25% din Rompetrol, si au anuntat ca urmatorul scop este Petrom.

,,La sfarsitul lui 2002, consultatii care erau pentru privatizarea Petrom au spus statului roman: Domn'e, impartiti compania in trei. Productia, petrochimia si distributia. Nu o vindeti toata, vindeti-o in bucati", a declarat jurnalistul Andrei Badin.

,,In 25 septembrie 2002, apare urmatoarea informatie in ziar: Dinu Patriciu a rupt gura targului cu OMV. Vorbim de o afacere complexa incheiata cu grupul austriac, Dinu Patriciu a refuzat sa mediatizeze valoarea vanzarii a 25% din actiunile Rompetrol", a declarat anca Alexandrescu.Dupa ce s-a finalizat vanzarea Petrom, Dinu Patriciu a iesit si a anuntat ca OMV iese de la Rompetrol si isi recapata cele 25%. Exista deja o legatura intre OMV si Rompetrol. Omv a cumparat cei 25% in 2002, in 2004 a venit finalizarea, dar pana la finalizare a existat o intalnire.

,,Incercarea OMV a fost facuta pe timpul guvernarii lui Radu Vasile. El s-a intalnit cu ei la Hotelul Ritz din Praga, a stat 15 minute. Cand l-am intrebat de ce nu finalizezi o intelegere cu ei, a zis: nu vand bijuteriile coroanei. Se refera la Sidex, CEC si Petrom. Intr-un document din anul 2000 am gasit numele privatizarii Petrom. Cine se ocupa de negociere din partea statului roman cu Banca Mondiala era Traian Basescu. S-au rezervat niste camere, pentru Dan Ioan Popescu, Dinu Patriciu, Adrian Nastase si inca un oficial mai mic", a declarat jurnalistul Marius Ghilezan.Potrivit acestuia, in acea zi s-a negociat contractul, iar Dinu Patriciu a facut cartile.

OMV Petrom a anuntat, abia la finalul anului trecut, dupa 17 ani de asteptare, finalizarea majorarii capitalului social, la 6,2 miliarde de lei. Compania si-a majorat capitalul cu 566 de milioane lei, dar din suma totala, 120,6 milioane de lei reprezinta aportul statului roman, prin Ministerul Energiei. A fost marcata, astfel, prima operatiune de majorare a numarului de actiuni din ultimii 17 ani in cadrul OMV Petrom, dar si ultima majorare de capital social cu terenuri conform contractului de privatizare din 2004.

Comments