PROBLEMA NR. 1 IN MARAMURES – ,,Lipsa apei poate fi rezolvata prin finalizarea Barajului de la Runcu...

DE CE NU VORBIM DESPRE ASTA. In acest moment, "problema numarul 1 a Maramuresului este nefinalizarea Acumularii de la Runcu, care ar trebui declarat la nivel judetean, si in regim de urgenta!, ca investitie strategica", a declarat, pentru 2mnews, consilierul judetean Mihai Felician Cernestean, pe care l-am provocat sa determine principalele probleme administrative din Maramures.

&

Rezolvarea lipsei apei

&

Cernestean, care este presedintele Comisiei Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Protectia Mediului din administratia judeteana, este convins ca o decizie asumata politico-administrativ, cumulata cu un front comun cu parlamentarii maramureseni, ar determina Guvernul sa aloce resursele financiare necesare finalizarii Acumularii Runcu (ar mai fi nevoie de vreo 200 de milioane de lei).

&

"Va explic de ce: in contextul perioadelor din ce in ce mai dese in care multe localitati maramuresene efectiv sufera de seceta (fapt care se rasfrange nu doar asupra calitatii vietii oamenilor, ci are si un impact economic negativ de o dimensiune semnificativa – ganditi-va, de exemplu, doar la agentii economici care si-au dezvoltat afaceri in turism), precum si in conditiile extinderilor retelelor de apa, Barajul de la Runcu reprezinta singura rezolvare.

&

S-au redimensionat retelele de apa (ceea ce este foarte bine, e firesc), insa sursa de alimentare a ramas aceeasi. In aceste conditii, investitiile in extinderile retelelor de apa sunt minimizate: degeaba ai robinetul in casa, daca nu ai si apa, sau ai doar din cand in cand. De 55 de ani, noi avem o singura sursa principala de alimentare cu apa potabila: Barajul Stramtori-Firiza (foto mic stanga), dat in folosinta in '64 (a fost prima acumulare din Romania realizata pentru a servi ca alimentare cu apa a unui oras)", a argumentat Cernestean.

&

Numai ca Barajul Firiza a fost gandit pentru alimentarea cu apa potabila si industriala a oraselor Baia Mare si Baia Sprie la un debit instalat care sa acopere necesitatile din perioada '70 (de 1.650 l/s). Apoi, pe fondul dezvoltarii economiei si populatiei judetului, in 1976, pentru suplimentarea debitului s-a realizat o derivatie (Brazi-Valea Neagra). Numai ca aceasta a fost gandita sa devina functionala la finalizarea Acumularii Runcu. Investitia de la Runcu a inceput in 1987, in urma cu 32 de ani si este cea mai veche investitie majora nefinalizata din Romania.

&

Dupa 32 de ani, e timpul sa se termine!

&

"Am fost in teritoriu si am vorbit in aceasta vara cu primarii din Ocna Sugatag, Breb, Sapanta, Cicarlau… Toti se plang de lipsa de apa, este o problema majora, acuta. Am trecut de cel de-al 12 ceas, trebuie sa actionam ferm, ca maramureseni, sa nu mai acceptam sa fim tratati an de an cu sume derizorii pentru acest obiectiv atat de important pentru judet! In Sighetu Marmatiei, debitul Tisei a scazut cu peste 1 metru… La tara, dar nu numai la tara, oamenii nu mai stiu ce sa faca. Trebuie ca noi, toti cei alesi de cetateni, sa renuntam la caciuleala asta ieftina care se intampla acum si sa actionam: Nu ne mai dati picaturi, finantati intreaga lucrare pentru punerea in functiune pentru ca este o problema vitala pentru Maramures", a spus Mihai Felician Cernestean (foto mic stanga).

&

Cum se rezolva asta (aceasta coalizare a fortelor decidente)? Cernestean a raspuns cu subinteles: "Dupa alegeri, si cu ajutorul maramuresenilor, o sa avem si parghiile decidente necesare acestui obiectiv".

&

Barajul de la Runcu (foto mic dreapta), inalt de 93 de metri care va crea un lac cu intinderea de 91 de hectare si va avea un volum de 26 de milioane de metri cubi, a fost conceput pentru suplimentarea debitului de apa pentru Baia Mare si pentru alimentarea a zeci de localitati din Maramuresul istoric, inclusiv al celui de-al doilea municipiu al judetului, Sighetu Marmatiei.

&

Pentru alimentarea cu apa a jumatate din Maramures, reducerea riscului de inundatii pe raurile Mara si Iza si productia de electricitate, statul a investit 95% din investitia totala, estimata la peste 900 de milioane de euro. Numai ca banii se dau cu taraita si problema lipsei de apa a Maramuresului se acutizeaza.

&

Catalin VISCHI

&

Comments