Procurori sub operatie fara anestezie

Procurori sub operatie fara anestezie

Procurorii care se ocupa de Spitalul ,,Sf. Pantelimon" sunt intr-un mare impas, dupa ce Curtea de Apel le-a respins cererea de arestare a celor doua doctorite.

Si-au facut-o cu mana lor, formuland niste acuzatii extrem de grave fara nicio proba. ,,Expertiza" de la INML n-a fost expertiza si nu e nici proba. Comentarea unor barfe ale asistentelor si infirmierelor, copiate din stenograme rafistolate de procurori, nu se poate chema expertiza medico-legala.

Acuzatiile aduse de procurorul Alexandru Anghel sunt bazate exclusiv pe interceptari telefonice si declaratii ale unor asistente si infirmiere. Nu pe concluzii stiintifice si nici pe cazuistica medicala a unor situatii similare.

Niciun medic anestezist n-a fost intrebat. Doar asistente si infirmiere. Procurorul preia afirmatiile lor fara vreo analiza critica si, cu atat mai grav, fara nicio verificare. Nu tine seama de ce spun organizatiile profesionale ale medicilor, de explicatiile personalitatilor romanesti din domeniu, de opiniile unor comunitati stiintifice din Franta si SUA, de ce scrie la carte despre administrarea noradrenalinei. Nimic din toate astea.

Poteca de la turnatorie la puscarie trece prin campul tactic

Fitilul exploziei juridice de la Spitalul ,,Sf. Pantelimon" a fost aprins de doi asa-numiti avertizori de integritate. Sunt doua turnatoare oficiale aflate sub acoperire, care, folosindu-si statutul legal de avertizori, au incercat sa-si rezolve propriile frustrari cu ajutorul procuraturii,.

Una este doctorita Elena Voicu, care fierbe de furie ca fusese schimbata din functia de sef de sectie ATI cu patru luni inainte de izbucnirea noului scandal. Si care continua sa fiarba si acum pentru ca, in contextul scandalului, n-a fost repusa in functie.

A doua turnatoare este Camelia Stamatoiu (fara legatura cu fostul general de securitate), asistenta sefa a spitalului – director pentru ingrijire, cum suna denumirea oficiala a functiei - care se afla in cercetarea Ordinului Asistentilor Medicali pentru abateri de la regulamentele profesiei. Dupa ce-a facut turnatoria, Stamatoiu si-a luat concedii medicale si de odihna pentru a iesi din peisaj.

Voicu este cea care a sunat-o pe Stamatoiu in 12 aprilie si i-a indicat numele ,,criminalelor". Asa se explica de ce doctoritele Mirela Paius si Maria Miron – si nu vreun alt medic din sectie - sunt cele acuzate de procurori. Doar numele lor a fost indicat procurorilor de cele doua turnatoare.

Camelia Stamatoiu a facut sesizarea la Parchet, indicand la detaliu cine, cand, cum si in ce fel a fost ucis pacientul M.M., conform narativului stabilit telefonic cu o asistenta si confirmat de dr. Voicu.

In aceeasi zi in care procurorul a primit plangerea penala, acesta a primit si lista unor numere de telefon ale anumitor persoane ,,relevante" din spital, avand si mandatele de interceptare gata semnate de un judecator! Asa se face ca interceptarile convorbirilor pe toate acele telefoane au fost activate aproape simultan cu depunerea plangerii penale!

Este de remarcat legatura stransa - si adesea instantanee! – ce exista intre avertizorii de integritate plantati prin toate institutiile, procurori, judecatorii care dau mandatele de interceptare si noua securitate care se ocupa cu interceptarile telefonice. Tabloul este completat de judecatoarea de camera preliminara, care a preluat la virgula referatul procurorilor, trimitandu-le pe acuzate in arest. Respectiva provine de la Judecatoria Cornetu, fiind in conducerea acesteia cand, la mansarda institutiei, intr-o noapte de duminica spre luni (3/4 martie a.c), a izbucnit un incendiu devastator care a distrus arhiva adapostita in acel spatiu ( https://www.stiripesurse.ro/ce-dosare-celebre-au-ars-in-incendiul-izbucnit-la-judecatoria-cornetu_3250599.html).

Cauzele incendiului n-au fost elucidate si nici soarta dosarelor distruse n-a fost lamurita. In schimb, cea care se afla atunci la butoanele judecatoriei a fost promovata la Tribunalul Bucuresti, in pixul ei stand acum bifurcatia dintre arest si libertate. In cazul doctoritelor, pixul a indicat arestul.

Am prezentat aceasta poteca de la turnatorie la puscarie pentru a arata ca este vorba despre o retea care acopera intregul camp tactic si in care, de regula, cine pica nu mai are scapare. Din cauza asta este si foarte greu ca verdictul pe care aceasta ,,conjuratie neagra" l-a prestabilit sa mai fie intors.

Totusi, sentinta celor doi magistrati de la Curtea de Apel care au respins cererea procurorilor, anuland arestul preventiv dictat de ,,judecatoarea de la Cornetu", este o raza de lumina ca acel camp tactic va fi odata si-odata aruncat in aer.

Procurorii ,,nu s-au ocupat suficient", dar recupereaza!

Procurorii n-au inteles nimic din verdictul instantei de apel. Chiar a doua zi dupa ce grenada le-a explodat in fata, le-a chemat pe cele doua la alte interogatorii, sub pretextul unor ,,perchezitii informatice" prin telefoanele si laptopurile acuzatelor. Au vrut sa demonstreze ca tot ei se afla la butoane. Ore in sir de intimidare, in ideea ca doar-doar s-or putea lega de ceva ca sa ceara iarasi arestarea lor preventiva, nu conteaza daca in acelasi dosar sau in altul.

Stilul e cunoscut si are radacini adanci. ,,Nu exista oameni nevinovati, ci doar persoane de care nu ne-am ocupat suficient". Aceasta este formula dupa care functioneaza si in prezent binomul Procuratura-Securitate.

Procurorii care se ocupa de dosarul ,,Pantelimon" dovedesc aceeasi conduita: nici vorba ca doctoritele sa fie nevinovate, atata doar ca ,,nu s-au ocupat suficient" de ele! Si-atunci, vor sa recupereze, ,,ocupandu-se" de doctorite cu mai mult sarg. Fac sapaturi prin trecutul familiilor, le cauta prin telefoane, scormonesc prin dulapul vietii personale, incearca intimidari de tot felul si, peste toate, manipuleaza la greu spatiul public folosindu-se de aceiasi neispraviti care fac pe marii ,,ziaristi de investigatie".

Procurorii sunt suverani pe directia de ancheta pe care o urmeaza, pe metodele de investigatie aplicate, pe ,,tacticile" folosite pentru aflarea adevarului s.a.m.d. La fel cum, as spune, sunt suverani si medicii pe diagnosticele pe care le pun, pe tratamentele pe care le recomanda ori pe alegerile terapeutice pe care le fac.

In ancheta de la Spitalului Pantelimon s-a ajuns insa la situatia in care procurorii pretind ca, in cazul pacientului decedat, stiu ei mai bine ce trebuia facut si ce nu trebuia facut.

Cateva lucruri trebuie spuse, totusi, in public, pentru ca procurorii functioneaza sub antetul Ministerului Public si nu sub obladuirea vreunei oculte.

Faptul ca procurorul da crezare unor persoane care nu sunt calificate pentru a intelege si a aprecia latura stiintifica, strict medicala a cazului, este foarte grav.

Faptul ca procurorul ignora concluziile unor comisii speciale care au controlat sub toate aspectele cazul in discutie este de asemenea foarte grav. Este vorba despre o comisie interna formata din cinci dintre medicii cei mai renumiti ai spitalului, de corpul de control al ministrului si de comisia de disciplina a Colegiului Medicilor. In aceste comisii sunt oameni cu experienta, cu scoli serioase facute la timp, personalitati ale medicinii.

Procurorul ar fi trebuit sa retina concluziile acestor oameni macar in virtutea obligatiei legale de a cauta probe si in favoarea celui acuzat. Neglijarea concluziilor unor organisme profesionale intr-un dosar cu un specific destul de complicat nu este ignoranta, ci dispret si aroganta.

In loc sa se repozitioneze in functie de verdictul dat de cei doi magistrati de la Curtea de Apel, procurorii o tin pe-a lor. Ei par sa nu aiba interesul de a afla adevarul, ci de a condamna pentru crima doi medici deocamdata nevinovati.

Lovitura fara anestezie in sistemul ATI

Acuzatiile aduse de procurori sunt fara precedent in istoria medicinii romanesti. Ele au dinamitat un intreg sistem de relatii sociale - intre pacienti si medici, intre legisti si anestezisti, intre medici si sistemul institutional de sanatate s.a.m.d.

Consecintele sunt incalculabile. In orice caz, ele depasesc capacitatea de intelegere a procurorilor care se ocupa de acest caz si amplifica enorm raspunderea pe care si-au asumat-o.

Superficialitatea si viteza formularii unor acuzatii atat de grave, fara niciun fel de probe, sugereaza ca dosarul, fiind intocmit de procuratura de coniventa cu cele doua turnatoare oficiale, are un mobil mult mai profund decat condamnarea unor medici.

Procurorii au dificultati sa explice mobilul crimei comise de cele doua doctorite, dar mobilul propriei lor aventuri penale este mai evident. Iar acesta nu poate fiu altul decat lovirea fara anestezie a sistemului de terapie intensiva din tara. Premeditata sau nu, lovitura este evidenta.

Sistemul ATI este unul dintre cele mai sensibile si mai deficitare sub aspectul resurselor umane si materiale disponibile. In acelasi timp, sistemul ATI este vital, la propriu si figurat, pentru orice sistem sanitar. Nu exista tip de interventie chirurgicala, in orice fel de spital ar fi vorba, fara sa fie asigurata participarea unui anestezist.

La noi in tara, criza de ATI-sti este una dintre cele mai acute. Chiar si in spitale importante, multe operatii sunt programate in functie de disponibilitatea unui anestezist. Degeaba este chirurgul daca nu este si anestezistul.

Lovirea acestui sistem poate fi considerata, cu adevarat o problema de siguranta nationala. Nu stiu daca in situatia de fata este vorba despre premeditare sau nu. Dar, la cate lovituri fatale a dat procuratura condusa de Kovesi elitelor romanesti din diferite domenii n-ar fi exclus ca si sistemul ATI sa fi devenit o astfel de tinta ce trebuie pusa la pamant.

De la Spitalul ,,Sf. Pantelimon", din cei 12 medici anestezisti care aveau in raspundere sectia cu 25 de paturi plus interventiile in blocurile operatorii, 4 medici si-au dat demisia in aceste zile. Cele doua doctorite acuzate sunt in concediu. Un al saptelea medic este in concediu medical, probabil isi negociaza transferul. Spitalul care deserveste 800.000 de cetateni se stinge incet.

O alta paguba colaterala de amploare sociala a acestui dosar este ca alimenteaza un mod de propaganda extrem de toxic. In tacerea complice a Consiliului National al Audiovizualului, pe ecranele multor televiziuni defileaza titluri despre ,,medicii criminali", ,,spitalul mortii", ,,criminalii in halate albe", ,,executiile din spitalul Pantelimon" si altele asemenea. Se sare peste etapa de ,,suspecti" sau de ,,acuzati". Cele doua doctorite sunt numite direct criminale, ucigase pe baza de plan conceput si pus in executie etc etc... O adunatura de neispraviti, cu spaima de logica si groaza de gramatica, sunt trompetele penibile ale unei situatii din care nu inteleg nimic.

Obligatia superioara a CNA se inscrie, generic, in protejarea drepturilor omului si libertatilor cetatenesti. Intre acestea, prezumtia de nevinovatie este fundamentala. Pe care CNA o invoca de la caz la caz... Nu si de data aceasta.

The post Procurori sub operatie fara anestezie appeared first on Cotidianul RO.

Comments