PRODUCTIA DE VIN, IN CRESTERE - Productia nationala de vin este mai mare cu 11% anul acesta fata de...

PRODUCȚIA DE VIN, ÎN CREȘTERE  Producția națională de vin în acest an va fi în jurul cantității de 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decât anul trecut, cea mai mare creștere a producției, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit unui comunicat al Patronatului Național al Viei și Vinului, remis, duminică, relatează Agerpres.

Anul trecut s-au obținut 3,6 milioane de hectolitri, în scădere față de anul 2014, când s-au produs 3,7 milioane de hectolitri, și față de 2013, când s-a înregistrat o producție de 5,1 milioane de hectolitri.

Din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obținerii vinurilor de calitate în acest an, menționează producătorii.

ȘTIAI ASTA? – Cum și ce visează lumea, în funcție de vârstă

Totodată, ei arată că se înregistrează diferențe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât și între producătorii aflați în același areal. Aceste diferențe sunt create de doi factori: condițiile climatice și atenția dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare.

GEST EXTREM – Un primar din Botoșani a încercat să dea cu camionul peste un bărbat

„Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care și-au făcut la timp aceste tratamente au producții foarte bune, nefiind afectați de mană sau de făinare. Principala provocare a acestei campanii este găsirea forței de muncă sezoniere”, au subliniat producătorii de vinuri.

Potrivit acestora, cea mai mare creștere a producției a fost înregistrată în zona Vrancea, unde se va produce cu 20% mai mult în acest an față de anul anterior. La fel, podgoriile din Iași, Huși și Cotnari vor avea o producție mai mare cu 15-20%. Totodată, în Banat și Transilvania se va obține cu până la 10% mai mult.

Scăderi se înregistrează în Dobrogea (30%) și Oltenia (20%), în timp ce producția din Dealu Mare este comparativ egală cu cea de anul trecut, însă cu variații mari între producători, unii înregistrând pierderi și de 30% față de 2015.

Producătorii amintesc de seceta care a caracterizat în acest an sudul țării — Oltenia și Dobrogea, precum și faptul că podgoriile din Dealu Mare s-au confruntat cu grindină.

Continuarea, AICI.

Comments