Profesorul din Germania care are un robot pe post de asistent universitar: ,,Educatia viitorului va...


La 66 de ani, un profesor din Germania a devenit cunoscut in lumea academica drept ,,primul profesor care a avut ca asistent un robot umanoid". Juergen Handke refuza, intr-un interviu acordat publicatiei Scoala 9, sa-si numeasca aceasta excentricitate tehnologica ca fiind ,,futurista", ci crede ca aceasta reprezinta deja prezentul.


Profesorul are un cui impotriva denumirii de ,,educatie online" care nu are nicio legatura cu ce fac scolile azi. Ar schimba fara remuscare si numele de ,,profesor" cu ,,partener de invatare" si roaga lumea intreaga sa rasufle linistita: educatia viitorului nu va fi doar online. ,,Va fi mereu dublata de intalnirile fata in fata", spune el.


Juergen Handke este profesor de lingvistica engleza la Universitatea Marburg, Germania. A intrat in invatamant, ca asistent de cercetare in 1981.


In acelasi an, IBM scotea pe piata primul PC din lume cu sistemul de operare MS-DOS si cu o memorie de 256KB, adica atat cat are o poza comprimata de Whatsapp.


Prin comparatie, Pepper, robotul care-i este azi asistent universitar, are o memorie de 128 de mii de ori mai mare. Profesorul Juergen Handke a crescut practic cu tehnologia, scrie publicatia Scoala 9 BRD, o platforma publicistica avand ca tema educatia, fondata si finantata de BRD, si scrisa de jurnalisti independenti.


Profesorul Juergen Handke face parte dintr-o echipa de consultanti care creeaza la Nurenberg cea mai ,,futurista" universitate din Germania. E atat de inaintata ca nu si-a gasit deocamdata intrupare in lumea de azi. Nu e nici macar infiintata. Pana in 2024, cand isi vor deschide portile, profesorii si cercetatorii vor avea pus la punct un concept de educatie cu totul diferit de cel cu care suntem azi obisnuiti.


Profesorul german isi aminteste ca se gandea la predarea cu ajutorul inteligentei artificiale inca din anii 80, cand isi facea lucrarea de abilitare, echivalentul definitivatului in invatamant de la noi. Tema lui a fost despre ,,sistemele inteligente de invatare".


Si-a putut pune insa visul in practica abia in 2016, cand si-a adus in mediul academic primul robot umanoid pe post de asistent universitar. Asa a intrat Pepper in echipa sa de la Universitatea din Marburg. Colegii umani au inteles repede ca Pepper nu era asa destept cum credeau, dar au inceput sa-l programeze ca sa faca treaba mai buna si treptat i-au cumparat si alti colegi cu inteligenta artificiala.


Pepper de azi are un metru si 20, poate vorbi in 20 de limbi straine, are senzori, camere 2D si 3D si sonare. Robotii educationali sunt produsi de compania franceza SoftBank Robotics.


Profesorul Juergen Handke roaga lumea intreaga sa rasufle linistita: educatia viitorului nu va fi doar online. Va fi mereu dublata de intalnirile fata in fata.


Citeste in continuare cum functioneaza robotul Pepper si cum interactioneaza acesta cu studentii, pe Scoala 9 BRD.


foto: Shutterstock


Comments