PROFIT – Biserica Ortodoxa Romana face bani frumosi din pelerinaje

PROFIT – Biserica Ortodoxa Romana face bani frumosi din pelerinaje

foto b365

PROFIT În urmă cu o săptămână, Biserica Ortodoxă Română a obţinut 15 milioane de lei din bugetul public al Capitalei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.


PROFIT Decizia a fost luată în condiţiile în care reprezentanţi Patriarhiei susţineau că fără sprijin public nu vor mai avea bani pentru continuarea lucrărilor.

Absenţa fondurilor pare de neînţeles: structurile Bisericii (câte depun rapoarte la Ministerul Finanţelor) înregistrează, în covârşitoarea lor majoritate, excedend financiar. Profit, pe înţelesul tuturor.
Un exemplu este agenţia de turism Basilica Travel care a raportat venituri totale de 5.104.081 lei, cu un profit de 1.521.725 ei. Un profit de trei ori mai mare decât cel raportat pe 2014 – o dovadă că cel puţin o parte din proiectele Bisericii (excludem aici, evident din lipsa permanentă a fondurilor, proiectul Catedralei Neamului) au parte de un management de excepţie.

Societatea, cel mai important jucător pe piaţa călătoriilor către locuri considerate sfinte (spre exemplu: contra sumei de 995 de euro poţi merge într-un pelerinaj în Anglia, pe traseul Londra – Manchester – Leeds – Essex) , îl are ca administrator pe consilierul patriarhal Leonard Ciofu, unul dintre oamenii de bază ai Patriarhului Daniel încă din perioada în care acesta era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe vremuri, Ciofu se ocupa de parcul auto al Mitropoliei şi dacă ar fi să ne luăm după gurile rele era, ocazional, şoferul Înaltpreasfinţitului. Între timp a devenit directorul general al televiziunii Trinitas şi este Coordonator al Sectorului Pelerinaje.

De acelaşi management extraordinar are parte întreaga Administraţie Patriarhală, o instituţie cu sute de angajaţi, aflată sub directa coodonare a Prea Fericitului Daniel ce a înregistrat venituri de 76.246.446 lei la 31 decembrie 2015 cu un excedent/profit de 2.638.018 lei.

Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a votat, săptămâna trecută, alocarea a 15 milioane de lei pentru continuarea proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. “Avem nevoie de banii aceştia pentru că, fără sprijinul dumneavoastră, nu vom mai putea continua lucrările. Guvernul ne-a îndemnat să ne îndreptăm spre primării. Dacă nu vom primi acest ajutor financiar, generaţia noastră va fi una a eşecului”, au fost cuvintele cu care consilier patriarhal Nicolae Crîngaşu i-a convins pe consilierilor generali ai Capitalei.

sursa info

sursa foto

Comments