PROIECT Romanii vor putea sa cumpere, din nou, vechime in munca pentru pensie. Conditiile pentru pla...

Persoanele care nu au calitatea de pensionari si nu indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de o pensie au posibilitatea de a plati retroactiv contributii, pe o perioada de maxim sase ani, potrivit unui proiect de OUG lansat miercuri, 12 august, in dezbatere publica.

Proiectul Ministerului Muncii completeaza Legea pensiilor din 2019.

Legea 127/2019, prin care sunt reglementate pensiile, permite cumpararea vechimii in munca incepand cu 1 septembrie 2021, astfel incat proiectul de OUG lansat in dezbatere publica acopera intervalul de timp ramas pana atunci.

Conform proiectului, s-ar putea cumpara cel mult 6 ani de vechime, plata va fi facuta integral sau esalonat, pana in august 2021, in baza unui contract cu Casa de Pensii. Se poate plati retroactiv doar pentru perioadele in care persoana respectiva nu era asigurata.

Astfel, cei care nu s-au pensionat inca se vor putea asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult sase ani cumulati, cuprinsi, la alegere, intre data implinirii varstei de 18 ani si data incheierii contractului de asigurare sociala, daca in perioadele pentru care vor sa se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre UE ori in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale, potrivit proiectului OUG.

Potrivit art. II, alin.1, pana la data de 1 septembrie 2021, persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. I poate incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate sau pensiei anticipata partiala, potrivit modelului prevazut in Anexa nr. 1 la lege. Modelul actului aditional la contractul de asigurare sociala este prevazut la Anexa nr. 2.

Potrivit art. II, alin.3, la incheierea contractului de asigurare sociala, solicitantul completeaza o declaratie, conform modelului prevazut la Anexa nr. 3, din care sa reiasa ca, in perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea, indeplineste anumite conditii cumulative:

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor dori sa se asigure retroactiv la sistemul public de pensii sunt prevazute la art. II, alin. 3 al proiectului de OUG.

In perioada pentru care o persoana vrea sa se asigure retroactiv, specificata in contractul de asigurare sociala, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii cumulativ:

a) nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia;b) nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;c) la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar.

Care sunt principalele prevederi din OUG:

- ,,Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale."

- Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele anterioare datei la care sunt indeplinite conditiile, prevazute de lege, privind varsta standard de pensionare.

- Contractul de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate sau pensiei anticipata partiala, se poate incheia pana la data de 1 septembrie 2021, precizeaza proiectul.

- Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 01 septembrie 2021.

- Contractul de asigurare sociala incheiat conform prezentei ordonante de urgenta isi inceteaza aplicabilitatea la data la care contributia de asigurari sociale datorata este achitata in intregime.

- In situatia in care la data de 1 septembrie 2021, contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.

- Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza prin orice mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii in raza careia se afla domiciliul persoanei interesate.

Comments