PROIECTUL EDWARD - 21 Septembrie, ziua europeana fara decedati in accidente rutiere (VIDEO)

PROIECTUL EDWARD - 21 Septembrie, ziua europeana fara decedati in accidente rutiere (VIDEO)

foto: www.giurgiuveanul.ro

Proiectul EDWARD (European Day Without A Road Death) susţinut de Comisia Europeană, îşi propune ca ziua de azi, 21 septembrie, să fie ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere.

Obiectivul proiectului poate fi atins doar dacă noi toţi, participanţi la traficul rutier în calitate de pietoni, biciclişti, motociclişti ori conducători auto vom respecta regulile de circulaţie şi vom lua toate de măsurile ca deplasarea pe drumurile publice să se desfăşoare în condiţii de siguranţă atât pentru noi, cât şi pentru ceilalţi.

În condiţiile în care media zilnică la nivelul UE este de 70 morţi/zi din accidente rutiere, TISPOL –  European Traffic Police Network, organizaţie care are ca scop creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice şi reducerea numărului de persoane rănite grav sau decedate în urma accidentelor de circulaţie, îndeamnă cetăţenii din ţările europene să ,,semneze” un  angajament de respectare a câtorva măsuri pentru un trafic rutier în siguranţă.

Promit că:

 • Le voi reaminti membrilor familiei mele, prietenilor şi colegilor să manifeste atenţie sporită atunci când se deplasează pe drumurile publice
 • Voi folosi luminile de întâlnire pentru a fi vizibil în trafic
 • Voi conduce prudent şi voi respecta regulile de circulaţie
 • Voi fi atent la pietoni, biciclişti, copii şi persoane în vârstă
 • Voi conduce cu viteza legală sau care să-mi permită să opresc în siguranţă, la nevoie
 • Voi conduce cu atenţie sporită în apropierea şcolilor sau în zonele circulate de copii
 • Nu voi conduce sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe
 • Voi purta centura de siguranţă şi mă voi asigura că şi ceilalţi ocupanţi ai autovehiculului o vor purta
 • Nu voi folosi telefonul mobil în timp ce conduc
 • Voi fi atent la drum fără a mă lăsa distras de orice din interiorul sau din exteriorul autovehiculului
 • Voi fi un bun exemplu pentru pasageri, conducând calm şi prudent.

Poliţiştii rutieri maramureşeni sunt şi azi la datorie şi acţionează pentru combaterea încălcării normelor rutiere astfel încât deplasarea pe drumurile publice din judeţ să se efectueze în condiţii de siguranţă.

De la începutul anului, în Maramureș, au avut loc mai bine de 140 de accidente rutiere grave,. În urma acestora, 27 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 123 au fost grav rănite.

Numărul morților este mai mare cu 3 decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. De menționat faptul că neacordarea priorității de trecere pietonilor și vitezei excesive, respectiv neadaptată condițiilor de trafic sunt în acest moment principalele cauze ale producerii accidentelor cu urmări grave.

Comments