Proiectul prin care primarul Dominic Fritz vrea sa bata palma cu OMV. Tehnologie neomologata, implem...

Primarul Dominic Fritz sustine ca Memorandumul reprezinta doar primul pas intr-un proces mai amplu, care implica, printre altele, un plan cu solutii tehnice pentru exploatarea tehnologiei la Timisoara. Toate costurile vor fi suportate nu de gigantul austriac, ci de timisoreni.

Edilul sustine ca gigantul energetic si-a "manifestat intentia" privind incheierea unei colaborari cu Municipiul Timisoara pentru "identificarea de solutii tehnice disponibile pentru productia de energie geotermala din surse regenerabile".Proiectul se bazeaza pe tehnologie geotermala in bucla inchisa, care presupune forarea si introducerea in sol a unor conducte realizate dintr-un material special termoconductor, la adancimi de pana la 7.000 de metri. Conductele ar urma sa preia caldura de la stratul de roca magmatica, unde se inregistreaza temperaturi de aproximativ 300 grade Celsius.Tehnologia a fost dezvoltata de o firma canadiana finantata si de grupul austriac OMV. Compania are astfel de proiecte in derulare in Canada, Statele Unite si Germania si vrea sa o implementeze si in Romania, insa pentru asta are nevoie de modificarea legislatiei locale in vigoare.

Gigi Becali sare in apararea oierilor: Sa vina de la ANSVAS si sa taie o oaie bolnava, eu o MANANC in fata lorIn iunie 2023, cei de la OMV au anuntat ca au preluat 6,5% din actiunile firmei, contra unei investitii de 34 milioane euro. Austriecii au semnat atunci si un acord comercial in baza caruia au devenit parteneri-cheie ai start-up-ului si vor beneficia de conditii de licentiere preferentiale.Pentru implementarea tehnologiei in Romaniei, este nevoie insa de modificarea si completarea Legii minelor, care in prezent reglementeaza exclusiv exploatarea apei geotermale, adica a acviferelor subterane, in timp ce noile instalatii injecteaza in subteran apa din alte surse.

,,Asemanator unui radiator prin care este recirculata apa, sistemul de conducte capteaza caldura subterana a rocilor magmatice si o aduce la suprafata sub forma de lichid fierbinte. Acest lichid este apoi transformat in cadrul centralei de cogenerare atat in energie electrica, cat si in energie termica. Captarea in bucla inchisa nu utilizeaza resurse naturale, deoarece nu extrage apa fierbinte din subteran. De asemenea, tehnologia in circuit inchis nu necesita dispozitive de pompare, deoarece lichidul fierbinte este returnat la suprafata", se arata intr-o prezentare a Federatiei Patronale Petrol si Gaze.

Asociatia din care face parte OMV arata ca sunt necesare modificari legislative pentru prelungirea la treizeci de ani a perioadelor prevazute de lege pentru permisele de foraj. Schimbarea legii este necesara pentru ca proiectele in circuit inchis necesita cel putin trei ani de la stadiul initial de dezvoltare pana cand devin pe deplin operationale.

Acte cruciale pe agenda sedintei de Guvern de miercuri, 25 septembrie: Tarifele RCA, sub lupa Executivului. Acordarea ajutoarelor de urgenta asteapta aprobarea

Comments