Propaganda rusa trece la ,,albirea" lui Putin in fata rusilor: Peste 9.000 de oameni, ,,mobililzati...

Peste 9.000 de cetateni rusi care au fost "mobilizati ilegal" pentru a fi trimisi sa lupte in Ucraina au revenit la casele lor, "inclusiv aceia care, din motive de sanatate, nu ar fi trebuit sa fie mobilizati in niciun caz", a spus marti procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, in timpul unei intalniri cu presedintele rus Vladimir Putin, din care au fost transmise imagini la televiziunea rusa, relateaza agentia EFE, potrivit agerpres.ro.

?? 9 000 personnes ont ete illegalement mobilisees en Russie - Igor Krasnov, Procureur general de la Federation de RussieL'operation speciale se deroule comme prevu ? pic.twitter.com/a5FBLP0nwc

-- ? ? ? ? Lecomte ??????? CTRL+Z?? (@Eric_Lecomte_) January 31, 2023

"Mobilizarea s-a desfasurat intr-o perioada scurta de timp si a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lectie pentru multi", a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizarii evidentelor militare si crearea unor baze de date adecvate.

Mobilizarea nu a fost efectuata de mult timp in Rusia, a adaugat el. In plus, majoritatea problemelor legate de furnizarea de armuri si uniforme pe front ,,au fost rezolvate", a mai spus Krasnov.

,,Acum controlam furnizarea de uniforme de iarna personalului militar mobilizat, precum si formarea de depozite adecvate si siguranta acestora", a mai comentat procurorul general, potrivit CNN.

Cetatenii rusi au folosit fonduri pentru a echipa soldatii dislocati in Ucraina, pentru ca trupele au transmis ca nu au nici macar echipament de baza, aminteste CNN.

Vladimir Putin a anuntat o ,,mobilizare partiala" la sfarsitul lui septembrie 2022, dupa ce Rusia a suferit mai multe esecuri majore in teritoriile din Ucraina. Mobilizarea insa a declansat proteste si un adevarat exod al barbatilor din Rusia, inainte de a fi suspendata la 1 noiembrie, dupa ce numarul propus de 300.000 de recruti a fost atins.

Pentru sustinerea trupelor ruse angajate in campania militara declansata impotriva Ucrainei anul trecut in februarie, Putin a ordonat in septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervisti. Au fost mobilizati in total circa 318.000 de soldati, dintre care aproximativ 150.000 s-au alaturat contingentului desfasurat in Ucraina, ceilalti fiind in instructie.

Anuntul mobilizarii a generat plecari masive ale barbatilor rusi cu varsta de incorporare catre tari precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit de asemenea protestele, mai ales in regiunile indepartate de Moscova si Sankt Petersburg, dupa ce au fost mobilizati rezervisti cu probleme de sanatate sau tati cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizati sau familiilor lor s-au plans de insuficienta echipamentelor si de conditiile precare din cazarmi, neajunsuri recunoscute in cele din urma de oficialii rusi, care au promis masuri de indreptare a lor.

Comments