Proprietarii de restaurante, hoteluri si agentii de turism cer 830 de milioane de euro de la Guvern....


Inchiderea restaurantelor i-a facut pe reprezentantii acestora sa solicite Guvernului o schema de ajutor de 300 de milioane de euro, dupa ce incasarile intregului sector au scazut la mai putin de jumatate fata de anul trecut din cauza pandemiei. Hotelierii cer, la randul lor, alte 450 de milioane de euro, iar agentiile de turism, 80 de milioane.


Ministerul de Finante sprijina ideea acordarii unui ajutor de stat, dar nu este de acord cu suma de 830 de milioane de euro, deoarece este prea mare si ar creste deficitul bugetar, care si asa se va ridica in acest an la un nivel de 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB), mult peste limita de 3% prevazuta in tratatele europene.&


Problema a fost pasata la Ministerul Economiei


Problema a fost pasata Ministerului Economiei, fiind acum in responsabilitatea secretarului de stat Razvan Pirjol.


Acesta are misiunea de a veni cu o schema de sprijin pentru restaurante, cafenele si baruri, dar si pentru hotelurile care au restaurante proprii si pentru agentiile de turism.&


Razvan Pirjol, secretar de stat pentru turism in Ministerul Economiei. Foto: Facebook

"S-a plecat de la problema ca toate schemele actuale sunt pentru IMM-uri, astfel ca raman descoperite companiile mari sau firmele afiliate unor grupuri. Totodata, atat agentiile, cat si hotelurile au spus ca pragurile stabilite pentru IMM-uri sunt prea mici, iar banii nu sunt de ajuns. Pentru unii, ajutoarele nu ajung decat pentru o luna de functionare. Solutia a fost un ajutor de stat de la buget", a spus Pirjol pentru Libertatea.


Guvernul a adoptat mai multe masuri pentru ajutorarea mediului economic de la inceputul pandemiei, precum plata somajului tehnic, amanarea ratelor sau programul IMM Invest. De asemenea, o serie de taxe au fost amanate de la plata pana pe 25 octombrie, dar Executivul pregateste acum prelungirea acestui termen. Special pentru domeniul Horeca, autoritatile au eliminat plata impozitului specific pentru acest an.


Formula de calcul


Intr-o prima discutie care a avut loc marti intre organizatiile care reprezinta domeniul HoReCa si reprezentantii economiei si finantelor s-a stabilit ca pentru restaurante si hoteluri ajutorul sa fie, in principiu, de 20% din diferenta intre cifra de afaceri din 2019 si cea din 2020.


Pentru agentiile de turism va exista o schema separata, unde, pe langa procentul de 20%, va fi luat in calcul si totalul impozitelor platite de acestea in ultimii ani, a spus secretarul de stat.&


<strong>Suma maxima ce va putea fi primita de un operator va fi de 800.000 de euro, conform oficialului.</strong>


Dupa ce Ministerul Economiei va veni cu un proiect, aceasta schema va trebui coroborata cu Ministerul Finantelor, in functie de buget.&


Mai departe, proiectul va ajunge la Consiliul Concurentei, iar acesta il va prezenta Comisiei Europene. Abia dupa ce organismul comunitar isi va da acordul, banii vor putea ajunge la firme.


Comsia Europeana a adoptat, in martie, un cadru temporar pentru a permite statelor membre sa acorde mai mult sprijin economiei in contextul epidemiei de COVID-19.


Intre ajutoarele prevazute se numara granturi directe, avantaje fiscale selective si plati in avans. Astfel, statele membre vor putea sa instituie scheme care sa permita acordarea unei finantari de pana la 800.000 de euro unei intreprinderi pentru a raspunde nevoilor urgente de lichiditate.


Vor sa acopere utilitatile si chiriile


Dragos Petrescu, proprietarul lantului de restaurante City Grill, cel mai mare din Romania, a explicat pentru Libertatea cum s-au derulat negocierile cu autoritatile.


Petrescu spune ca in anul 2019, restaurantele au avut o cifra de afaceri de 3 miliarde de euro, iar in acest an se estimeaza doar 1,2 miliarde de euro, astfel ca rezulta o diferenta de 1,8 miliarde de euro.


Un procent de 20% din aceasta inseamna 360 de milioane de euro, bani cu care patronii spun ca vor sa acopere cheltuielile fixe, precum utilitatile sau chiria, astfel incat sa nu inchida afacerile.<br>


"Ei nu doresc sa acorde (sumele - n.r.) pentru ca acestia nu sunt bani europeni, sunt de la buget, deci intra pe deficit. Este normal sa nu vrea, dar atat ministrul finantelor, Florin Citu, cat si premierul Ludovic Orban inteleg ca daca doresti sa inchizi o industrie intreaga, trebuie sa vii cu o schema de sprijin. Daca firmele se inchid si dau oamenii afara sau ii trimit in somaj tehnic, acestia vor ajunge tot o cheltuiala pentru stat", a spus Petrescu.


Acesta se refera la inchiderea restaurantelor, care a fost operata deja in Bucuresti si in alte localitati din cauza cresterii numarului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.


50% din firme risca sa se inchida


Dragos Petrescu are si un avertisment pentru autoritati: jumatate din firmele din domeniu se vor inchide pana in luna martie 2021.


"Ne asteptam ca schema sa fie gata intr-o luna. Apoi va fi necesara o rectificare bugetara pana ca sumele sa ajunga la firme. Banii trebuie sa vina pana in martie, cand se inchide anul fiscal. In caz contrar, estimez ca pana atunci, 50% din firme se vor inchide. Scopul este ca macar oamenii sa poti sa ii tii", a punctat Dragos Petrescu.


Exemplul finlandez


Petrescu a mai spus ca reprezentantii HoReCa au propus in discutiile cu autoritatile scheme de ajutor precum cele din Finlanda si Irlanda.


In Finlanda, statul acopera 15% din cifra de afaceri pentru firmele cu incasari de pana la un milion de euro si 5% din cifra de afaceri pentru cele cu venituri de peste acest prag. Ajutorul are un prag maxim de 500.000 de euro pe firma.


Potrivit surselor Libertatea, autoritatile vor merge pe acest model, insa nu a fost stabilit exact procentul.


In Irlanda, statul deconteaza sumele cheltuite cu igienizarea si reconfigurarea spatiilor, iar suma poate fi de maximum 800.000 de euro.&


In Danemarca exista o schema de sprijin a intreprinderilor din turism in valoare de 148 milioane de euro, in vreme ce in Ungaria exista o alta schema de 145 milioane de euro, dar aceasta este destinata intreprinderilor mari.


Belgia, inchide, dar plateste


| Foto: Hepta

In alte state europene, decizia inchiderii restaurantelor a fost insotita de masuri compensatorii, care au fost anuntate concomitent.


De exemplu, Belgia a decis inchiderea tuturor restaurantelor, cafenelelor si a barurilor la nivelul intregii tari incepand de luni, 19 octombrie. In aceeasi zi, guvernul federal anunta deja ajutoarele financiare pe care le va acorda pentru salvarea acestui sector - 500 de milioane de euro pentru aproximativ 60.000 de unitati HoReCa.


Banii ar acoperi, intre altele, asigurarea platii somajului tehnic pana la finalul anului, indemnizatii pentru independenti, plata primelor de sfarsit de an (al 13-lea salariu) si scutirea de la plata cotizatiilor sociale pentru al treilea trimestru.


La nivel local, guvernul pentru Regiunea Valonia a deblocat in cursul acestei saptamani alte 154 de milioane de euro pentru acelasi sector. In functie de talia societatilor, se acorda ajutoare de la 3.000 pana la 9.000 de euro pentru chirii si cheltuieli curente.<br>


Comments