Protest la sediul Hidroelectrica: "Un atentat la independenta energetica a Romaniei"

Protest la sediul Hidroelectrica: "Un atentat la independenta energetica a Romaniei"

Protest la sediul Hidroelectrica: "Un atentat la independenta energetica a Romaniei"

Actiunea de pichetare organizata de Sindicatul National Hidroenergetica este programata, miercuri, intre orele 13.00 si 15.00, la sediul Hidroelectica SA din strada Ion Mihalache din Bucuresti.

Sindicalistii reclama ca, dupa ce Hidroelectrica a infiintat "in mod artificial" o companie separata, SSH Hidroserv, la care Hidroelectrica este unic actionar si care ar fi trebuit sa asigure servicii de mentenanta pentru instalatiile hidroenergetice, activitate care a fost externalizata, conducerea Hidroelectrica nu pune in aplicare un acord cadru stabilit printr-un proces verbal de negociere pentru realizarea acestor servicii de catre compania al carei actionar este si care nu are alti clienti pe piata. "Pe de o parte, sunt puse in pericol locurile de munca si asigurarea salariilor celor aproape 1.200 de salariati ai SSH Hidroserv; (...) Aceasta companie nu are pe piata alti potentiali clienti pentru activitatea pe care o desfasoara si din acest motiv, atitudinea noului Directorat al Hidroelectrica este de neinteles", explica sindicatul. In acest context, unul dintre liderii sindicali avanseaza ideea conform careia ar exista interese ca firma SSH Hidroserv sa fie inchisa pentru ca lucrarile sa fie acordate altor companii. "Consideram ca, in mod deliberat, noul Directorat pune in pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai isi pregatea reinsertia in circuitul economic prin iesirea din situatia de insolventa. Studiind componenta Directoratului actual si perioada in care acestia au avansat in functii - cea in care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, speram sa nu ne aflam in situatia unei intentii de a scoate SSH Hidroserv de pe piata serviciilor de mentenanta pentru a face locul altor firme <> ale acestuia", declara secretarul general al Sindicatului National Hidroenergetica, Cristinel Popescu. Pe de alta parte, sindicalistii spun ca, prin nerealizarea serviciilor de intretinere a instalatiilor, este pusa in pericol securitatea sistemului energetic national. "Pe de alta parte, este vorba de punerea in pericol a functionarii instalatiilor hidroenergetice, cu efect direct asupra sigurantei in functionare a Sistemului Energetic National. Astfel, prin acest blocaj, conducerea Hidroelectrica incalca flagrant obligatiile Ordinului 96/2017 al ANRE, privind mentenanta in sectorul energetic. De altfel politica Hidroelectrica de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrarilor de mentenanta si stoparea nejustificata a lucrarilor de investitii in noi capacitati de producere, nu este altceva decat un atentat la independenta energetica a Romaniei", este de parere sindicatul. Sindicalistii cer, in acest context, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, sa medieze de urgenta o intalnire intre conducerile Hidroelectrica si Hidroserv, pentru semnarea Acordului Cadru conform procesului verbal de negociere, la care sa participe si unu sau doi reprezentanti ai Sindicatului National Hidroenergetica.

Hidroelectrica prelungeste Acordul cadru cu Hidroserv

Hidroelectrica a semnat astazi - 29 Noiembrie 2023, un act aditional prin care se prelungeste cu un an acordul cadru cu Hidroserv, subsidiara dedicata lucrarilor de mentenanta si dezvoltare. Documentul ia in calcul conditiile actuale de piata in ceea ce priveste costurile cu lucrarile si serviciile prestate in domeniu, astfel incat sa permita stimularea corespunzatoare a muncii si retentia personalului Societatii de Servicii Hidroenergetice. In plus, acest parteneriat strategic reprezinta un pas decisiv pentru asigurarea volumului necesar de lucrari esentiale, contribuind astfel la consolidarea pozitiei Hidroserv si la eforturile companiei indreptate catre iesirea din insolventa, anunta compania, intr-un comunicat.

"Hidroserv, in calitate de partener traditional si de incredere, joaca un rol vital in asigurarea functionarii optime a instalatiilor Hidroelectrica. Semnarea actului aditional la acordul cadru confirma importanta acestei colaborari si permite totodata capitalizarea Hidroserv si imbunatatirea capacitatii acesteia de a furniza servicii de mentenanta la cele mai inalte standarde, contribuind astfel la eficienta operationala a Hidroelectrica" - considera Directoratul companiei Hidroelectrica.

Traim un moment istoric pentru ca ne aflam in plina procedura de achizitie a UCM Resita, cel mai vechi producator de echipamente pentru industria energetica si furnizorul a peste 90% din aparatura instalata in obiectivele Hidroelectrica. Ne dorim ca in termen de un an sa finalizam integrarea acestei unitati in Hidroserv, activitatile actuale ale celor doua societati fiind in totala congruenta si avand potentialul sa aduca plus-valoare semnificativa atunci cand sunt puse impreuna.

Ne aflam intr-o perioada in care ne concentram pe maximizarea potentialului companiilor din portofoliu si dorim sa subliniem angajamentul nostru ferm in sprijinirea dezvoltarii acestora astfel incat sa asiguram materializarea planurilor de dezvoltare ale Hidro asumate in fata actionarilor."

Hidroelectrica respinge ferm tentativele sindicale de a exercita presiuni asupra conducerii Hidroelectrica in scopul fortarii unor decizii, speculand perioade de incertitudine sau vulnerabilitate. Aceste tactici - specifice mai degraba unei perioade a "baietilor destepti" din industria energetica, sunt contrare statutului actual de companie listata al Hidroelectrica, societate care si-a asumat ca luarea deciziilor trebuie sa fie transparenta, fundamentata si orientata catre interesul pe termen lung.

Hidroelectrica ramane angajata in consolidarea parteneriatelor strategice si in asigurarea unei dezvoltari durabile pentru intreaga sa retea de subsidiare, inclusiv Hidroserv. Vom continua sa investim in eficienta operationala si inovatii tehnologice pentru a ne mentine statutul de lider si pentru a contribui la dezvoltarea sustenabila a sectorului energetic in Romania.

Comments