Proteste de amploare la ministerul care se ocupa de banii UE: ,,Avem responsabilitati si activitate...

Angajatii din Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene protesteaza joi in fata ministerului, cerand alinierea salariilor la grupa ocupationala, a celor care gestioneaza fonduri europene.

"Ne dorim sa vedem in fluturas maririle salariale, deoarece gradul nostru de incarcare este unul foarte mare, pentru ca noi avem responsabilitati si activitate complexa. Suntem si autoritate de management, avem un statut special. Absorbtia a fost una istorica, care a avut in spate foarte multa munca a angajatilor si chiar consideram ca meritam toate lucrurile astea", a declarat, pentru AGERPRES, Carmen Maican liderul Sindicatului "MIPE Normalitate".Aceasta a subliniat ca salariatii MIPE sunt sustinuti din fonduri externe nerambursabile, pe vehicul program 85% din bani fiind bani europeni, deoarece Comisia Europeana a solicitat ca remuneratia personalului din minister sa fie una competitiva, pentru a putea pastra profesionistii in sistem.Liderul de sindicat a precizat ca angajatii ministerului se simt discriminati, in conditiile in care in cazul altor institutii publice s-au gasit bani pentru majorari salariale, dar pentru MIPE nu."Noi ne simtim discriminati, pentru ca, daca pentru alti salariati din alte ministere s-a facut rost de bani, s-au mai dat bani la cei de la Curtea de Conturi, la Ministerul Finantelor, la Ministerul Sanatatii, la Guvern, pentru noi, premiantii, care suntem sustinuti si din sursa externa, nu se gasesc bani. Am incercat, am facut o scrisoare deschisa de ceva timp catre domnul premier, am anuntat. Trebuie sa fim sustinuti", a spus Carmen Maican.Ea a atras atentia ca in prezent exista discrepante majore la nivel de salarizare in cadrul grupei ocupationale, cei din primarii avand salarii mai mari cu 30-50%."Concret, noi trebuie sa ne aliniem la grupa noastra ocupationala, adica cei care gestioneaza fonduri. In momentul actual sunt niste discrepante majore. De exemplu in primarii, pe care tot noi ii invatam ce sa faca, si noi avem foarte multe sarcini care exced fisei posturilor (...), nu se poate ca ei sa aiba cu 30-50% mai mult decat noi. (...) Nu ne miram de ce pleaca lumea din sistem. Ori, Comisia Europeana tocmai pe asta insista: salariile. Si de asta au sustinut salariile celor care gestioneaza fonduri europene, din MIPE, ca sa ramana profesionistii in sistem. Noi contribuim major la PIB-ul Romaniei. Daca ne pleaca lumea, ce se va intampla? Se vor inchide programe, n-ai cu cine sa le mai faci. Deci, nu e bine pentru nimeni, trebuie sa fim sustinuti", a explicat liderul sindical.

,,Oamenii nu vor mai avea acelasi elan"

Carmen Maican a subliniat ca, in cazul in care nu se vor obtine rezultate concrete in urma protestului, probabil ca oamenii "nu vor mai avea acelasi elan", nu vor mai lucra in weekend sau peste program."De ce ar mai lucra? Adica nu se poate sa fim premiati verbal peste tot si de fapt la salarizare sa fim....Tocmai ne-a anuntat domnul ministru ca suntem pe locul 17 la salarizare. Deci nu e bine, e ceva rau de tot si oamenii pleaca. Stiti ce ar insemna pentru noi sa-i ajutam pe noii veniti sa inteleaga cat de cat, pentru ca n-au cum sa aiba experienta unui om deja format. Va fi acelasi exod ca la medici, ca la profesori...(...) Suntem genul de functionari publici la care rezultatul este cuantificabil. La noi se vede practic cu ce ne-am ocupat, care sunt rezultatele muncii noastre in orice moment", a punctat Maican.Conform unui comunicat al Blocului National Sindical, protestatarii solicita solutionarea urgenta a urmatoarelor revendicari: stabilirea nivelului de salarizare in functie de nivelul maxim de salarizare existent in cadrul categoriei profesionale, respectiv Familia Ocupationala de Functii Bugetare "Administratie", asa cum a solicitat Comisia Europeana in repetate randuri, reglementarea privind acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestioneaza fonduri europene nerambursabile si desfasoara activitati cu caracter complex si special in cadrul MIPE si rezolvarea solicitarilor existente privind conditiile deficitare in care isi desfasoara activitatea salariatii MIPE, inclusiv in teritoriu", se mentioneaza intr-un comunicat al Blocului National Sindical.

Mai multi bani nu se prea poate

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene a subliniat joi, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevazut in grila de salarizare pentru familia ocupationala "Administratie", din Legea 153/2017, insa aplicarea mai mult sau mai putin corecta a diferitelor articole de lege sau a modificarilor aduse la legea salarizarii unitare a creat inechitati intre salariatii din diverse institutii."Trebuie mentionat faptul ca nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevazut in grila de salarizare pentru familia ocupationala 'Administratie', din Legea 153/2017. Aplicarea insa, mai mult sau mai putin corecta a diferitelor articole de lege sau a modificarilor aduse la legea salarizarii unitare, de-a lungul timpului, de catre unele din institutiile din administratia centrala, a facut ca, pe anumite segmente, sa existe diferente de salarizare intre institutii care nu neaparat s-au regasit si intr-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanta, ceea ce creeaza inechitati intre salariatii din diverse institutii. Tocmai de aceea, rezolvarea trebuie sa fie una structurala si nu una ad-hoc, iar toata administratia centrala trebuie reasezata pe principii de echitate, responsabilitate si eficienta", a scris joi ministrul pe reteaua de socializare.El a subliniat, totodata, ca au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestioneaza fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinse in noua lege a salarizarii unitare - jalon PNRR, avand in vedere faptul ca documentul este in elaborare la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale."Am avut discutii aplicate cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate in vederea gasirii unor directii de actiune pentru solutionarea cererilor venite din partea sindicatului. Pastrarea resursei umane profesioniste din minister si cresterea gradului de multumire la locul de munca sunt obiective tratate cu seriozitate la nivelul conducerii MIPE si la nivelul meu, ca ministru. In acest sens, avand in vedere faptul ca noua lege a salarizarii unitare in sectorul public este in elaborare la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestioneaza fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsa in noua lege a salarizarii unitare - jalon PNRR cu solicitarea corelarii salarizarii personalului in raport cu complexitatea activitatii desfasurate si eliminarea inechitatilor salariale existente prin modificarea Legii-Cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare", a precizat Adrian Caciu.

Ministerul anunta continuarea dialogului

Ministrul a mentionat ca se va continua dialogul pentru asezarea legislatiei astfel incat sa raspunda nevoilor de remunerare corecta a performantelor si responsabilitatilor ce revin personalului MIPE fara a afecta stabilitatea macroeconomica si a bugetului de stat."Nu protestele rezolva aceste probleme ci dialogul social asa cum este el prevazut de Legea 367/2022 a dialogului social, cu modificarile si completarile ulterioare. Asa cum am reusit, impreuna, prin dialog si eficienta, sa transformam esecul trecutului in materie de fonduri europene intr-un succes al prezentului si o normalitate a viitorului, asa vom reusi si in continuare sa gasim cele mai bune solutii pentru ca performanta sa fie corect remunerata. Dar abordarea trebuie sa fie una serioasa, unitara, responsabila si in contextul prevazut de reformele in derulare prin care Romania trece, inclusiv in zona administratiei dar si a salarizarii din sistemul public", a mai scris ministrul Investitiilor si proiectelor Europene.

Comments