Proteste masive in Franta, impotriva extremei drepte. ,,Suntem potential intr-un moment de cotitura...


Cel putin 250.000 de persoane au marsaluit sambata, 15 iunie, in Franta, in semn de protest impotriva partidului de extrema dreapta Adunarea Nationala, inaintea alegerilor legislative anticipate convocate de presedintele Emmanuel Macron, relateaza AFP, citata de Agerpres, si Reuters.


Macron a cerut duminica, 9 iunie, organizarea de alegeri parlamentare anticipate, dupa ce alianta sa centrista a pierdut alegerile europarlamentare in fata partidului de extrema dreapta Adunarea Nationala, (Rassemblement National, RN), partidul lui Marine Le Pen.


Sindicate, asociatii si partide de stanga au lansat un apel la un ,,val popular" pentru a evita o noua victorie a Adunarii Nationale la alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc in doua tururi, pe 30 iunie si 7 iulie.


Potrivit autoritatilor, manifestatiile au reunit 250.000 de persoane in tara, dintre care 75.000 la Paris. Sindicatul contestatar CGT a sustinut ca au fost 640.000 de oameni pe strazi.


In total, circa 200 de proteste erau prevazute sa aiba loc in acest weekend in tara, cu doua saptamani inainte de alegerile legislative.


,,Suntem potential intr-un moment de cotitura pentru democratie", a apreciat Marylise Leon, sefa CFDT, unul din cele cinci sindicate care au facut mobilizarea.
,,Marsaluim pentru ca suntem extrem de ingrijorati ca Jordan Bardella (presedintele RN) ar putea deveni urmatorul prim-ministru... Vrem sa prevenim acest dezastru", a declarat si liderul sindicatului CGT, Sophie Binet, citata de Reuters.


Ce sanse are extrema dreapta sa formeze urmatorul guvern francez


Pentru a bara calea extremei drepte, principalele partide de stanga, de la Franta Nesupusa (France Insoumise, LFI, stanga radicala) la socialisti, via ecologisti au reusit sa se alieze pentru a forma coalitia Noul Front Popular.


Partidul RN conduce pentru moment in sondajele de opinie, care spun ca ar putea castiga alegerile si ar fi in masura sa formeze urmatorul guvern.


Un sondaj Opinionway publicat sambata prognozeaza ca RN va conduce primul tur al alegerilor parlamentare cu 33% din voturi, inaintea coalitiei de partide de stanga Noul Front Popular - 25%.


Tabara centrista a lui Macron era creditata cu 20%.


Foto: AP


Comments