Protestul transportatorilor. Trei mii de persoane, in fata Guvernului; trafic ingreunat si in tara....

UPDATE 11.48 Protestul s-a încheiat la Iaşi, după ce camionagiii au blocat o intersecţie

Protestul transportatorilor din Iaşi, care a durat aproximativ o oră jumătate si s-a desfăşurat în faţa Prefecturii, s-a încheiat la scurt timp după ce 30 de camionagii care au participat la acţiunea de pe şoseaua de centură au intrat în oraş, deşi nu aveau autorizaţie, şi au blocat, în drum spre Prefectură, o intersecţie.

UPDATE 11.20 Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, responsabil pentru piaţa de capital: Sectorul asigurărilor a fost gestionat prost, vinovaţii să îşi asume răspunderea

"E normal ca aceia care răspund direct de sectorul de asigurări să îşi asume răspunderea. Rezolvarea problemei RCA, fie de către Parlament fie de către Guvern nu reprezintă decât o soluţie de avarie care trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru situaţia în care s-a ajuns, iar aceştia sunt în ASF. Tratamentul colectiv, sancţiunea colectivă nu sunt acceptate nicăieri. Sunt răspunderi personale pentru maniera în care s-a gestionat un sector de activitate în piaţa financiară nebancară. Nu ştiu niciun stat în UE care să aibă o astfel de evoluţie a tarifelor la RCA", a declarat joi Ursache în cadrul unei conferinţe pe teme legate de piaţa de capital.

"Ce s-ar fi întâmplat dacă în România preţul pâinii, sau al rechizitelor şcolare sau al medicamentelor ar fi crescut cu 300%? Credeţi că instituţiile statului ar fi stat pasive, ar fi lăsat să evolueze în aşa hal un cost cu efecte sociale uriaşe? Cred că nu. Este clar că ne aflăm în faţa unor erori manageriale la nivelul conducerii ASF şi al sectorului de asigurări", a mai spus Ursache, potrivit Agerpres.ro.

UPDATE 11.09 Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului: Nu este sarcina Guvernului să stabilească preţuri, ci a ASF, care are acum cadrul legal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, precizează că nu este în competenţa Executivului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite Guvernului acest lucru. ”Nu este în competenţa Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF”, a mai afirmat Iolu.

El a subliniat că ”Guvernul nu se poate substitui instituţiilor care trebuie sa-şi asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori şi transportatori”.

UPDATE 10.50 Proteste şi în ţară faţă de tarifele RCA

ALBA: Peste 100 de transportatori protestează pe DN 1, între Sebeş şi Alba Iulia, continuând pe autostrada A1, între Sebeş şi Cunţa, faţă de valoarea ridicată a asigurărilor RCA, traficul fiind îngreunat din cauza acţiunii şoferilor.

ARAD: În jur de 400 de camioane se deplasează cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Aradului, şoferii participând la acţiunea de protest faţă de tarifele RCA. Protestatarii mărşăluiesc cu vehiculele de mare tonaj pe centura de nord a oraşului, parte din DN7, unde traficul este blocat parţial. Şoferii nu pot depăşi coloana lungă de camioane care circulă cu viteză foarte redusă, astfel că şoseaua se blochează periodic. Protestul va dura 4 ore. 

BRAŞOV: Aproximativ 150 de autovehiculele de mare tonaj circulă cu viteză foarte mică pe centura ocolitoare a Braşovului în semn de protest faţă de tarifele poliţelor RCA, traficul fiind îngreunat.Protestul transportatorilor a început joi, în jurul orei 9.30, şi este anunţat să dureze patru ore.

IAŞI: Peste 100 de şoferi de autobuze şi microbuze au ieşit să protesteze în faţa Prefecturii Iaşi, ei considerând că Ordonanţa aprobată în şedinţa de Guvern nu rezolvă problema privitoare la tarifele RCA. Traficul în centrul oraşului a fost blocat.

UPDATE 10.20 Circa 3.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de scumpirea poliţelor de răspundere civilă auto 

Protestul este programat să ţină până la ora 15.00. Transportatorii protestează în ciuda faptului că Guvernul a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă care prevede plafonarea primelor pentru şase luni. Îngrijorarea acestora vine de la faptul că actul normativ adoptat de către Executiv prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară va calcula plafoanele. Transportatorii nu vor ca preţurile să fie plafonate la preţurile actuale, considerate prea mari. Pentru camioanele de peste 16 tone preţul asigurărilor auto obligatorii a crescut cu 120% faţă de anul trecut, fiind în medie circa 10.000 de lei. Însă transportatorii au arătat exemple de calcul şi de peste 20.000 de lei, în vreme ce pentru un taxi plătesc în jur de 3.600 de lei pe an. Ei vor ca plafonarea să aibă loc la tarifele din 2014-2015, adică la valori în jurul a 4.000 - 5.000 de lei pentru un camion.

"Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicată în 14.09.2016, tariful maxim se stabileşte de ASF fãrã nicio ghidare sau restricţie prin Ordonanţa de urgenţă", consideră UNTRR, într-un comunicat.

Patronatele transportatorilor care participă la protest susţin că tariful de 4.907 lei reprezintă dauna medie, astfel că acesta ar trebui să fie preţul. 

UPDATE La ora 9.00, protestul transportatorilor a început. Sute de persoane protestează faţă de măsurile adoptate de Guvern.

UPDATE Încă de la primele ore ale dimineţii, transportatorii au început să se adune în Piaţa Victoriei. Cele patru patronate ale transportatorilor rutieri care au decis să continue protestul de joi consideră că Ordonanţa de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri de Guvern nu rezolvă problema pe termen lung legată de tarifele RCA.

În schimb, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), una din cvele două patronate care au renunţat la protest, consideră că a obţinut de la Guvern tot ceea ce a cerut şi că nu mai există motive pentru protest, acesta fiind deturnat în alte scopuri.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) au decis să continue protestul din 15 septembrie.

Potrivit OUG aprobată de Guvern şi publicată miercuri seară, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA”.

Restricţiile de trafic din Capitală

Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că, între orele 9.00 şi 15.00 va avea loc, în Piaţa Victoriei, o adunare publică, precizând că între orele 5.00 şi 7.00 sunt aşteptate să ajungă la protest mai multe vehicule din provincie. Acestea vor veni din zonele Autostrada A1 - Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 - Policolor, DN1 - Fântâna Mioriţa, DN2 - Parcul Plumbuita.

„Mijloacele de transport vor fi parcate sub îndrumarea efectivelor Brigăzii Rutiere, în funcţie de ocuparea spaţiului în Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei Libere (zona centrală)", precizează poliţiştii.

Începând cu ora 5.00, circulaţia va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

Circulaţia va fi resistematizată

De asemenea, circulaţia va fi resistematizată, începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu. Între orele 15.00 şi 17.00, participanţii şi autovehiculele vor părăsi zona, menţionează poliţiştii, care mai spun că restricţiile se vor aplica pâna la ora 17.00.

Comments