PSD insista cu plafonarile: a venit randul politelor RCA

PSD insista cu plafonarile: a venit randul politelor RCA

PSD insista cu plafonarile: a venit randul politelor RCA

Masura este menita sa stopeze dezechilibrul existent astazi intre cerere si oferta in piata asigurarilor, accentuat de o potentiala crestere a tarifelor practicate de firmele de asigurari la politele RCA. Numai in decembrie 2023 au expirat aproape un milion de asigurari, iar in prima jumatate a lui 2024 vor inceta alte aproximativ 3,5 milioane de contracte RCA, lucru care ar duce la cresterea preturilor practicate de asiguratori.

PSD sustine principiul competitivitatii, insa o interventie prin reglementarea preturilor este necesara pentru a proteja cetatenii de posibile abuzuri. Guvernantii spun ca trebuie facuta diferenta intre o piata libera si o piata speculativa care poate duce la falimente ale marilor asiguratori, cum am mai vazut in ultimii ani, la abuzuri si la alte anomalii care produc efecte dezastruoase in economie si implicit in buzunarele cetatenilor.

Cascada plafonarilor - impactul masurilor PSD

Directia Guvernului condus de Marcel Ciolacu a fost indreptata spre masuri similare in ultimele luni. Vorbim aici si de prelungirea plafonarii preturilor la alimente de baza, la energie si, cea mai recenta premiera in piata de creditare, plafonarea la dobanda IFN-urilor.

Proiectul de lege privind protectia consumatorilor fata de costul total al creditarii si cesiunea de creante a trecut in aceasta saptamana de votul parlamentului si merge la promulgare. Este o lege menita stopeze abuzurile din partea IFN-urilor, pe care romanii le-au reclamat de-a lungul anilor. Masura PSD raspunde astfel nevoii cetatenilor si prevede ca suma returnata de un imprumutat sa nu mai poata depasi in nici o situatie dublul sumei pe care acesta a primit-o initial.

Un alt exemplu al limitarii preturilor sunt la la alimente de baza si energie, plafonari care indica deja efecte pozitive semnificative pentru romani. Conform studiilor economistilor, cheltuielile pentru o familie de romani ar fi acum mai mari, in medie, cu 1.118 lei pe luna si peste 13.400 de lei pe an, in lipsa actualelor masuri de plafonare a preturilor la alimente si energie. Practic, vorbim despre principalele cheltuieli pe care o familie le are cu traiul si facturile in decursul unei luni.

Astfel de masuri, sustine PSD, stopeaza efectele crizelor suprapuse din ultimii ani. Iar in lipsa plafonarilor, aceste efecte s-ar fi resimtit si in 2024, din plin, in nivelul de trai al romanilor.

Comments