PSD si PNL si-au dat mana impotriva educatiei sexuale in scoli. Sighiartau: "E discutata cu mai mult...


La mai putin de doua luni dupa ce presedintele Iohannis a promulgat o lege pentru predarea educatiei sexuale in scoli, deputati si senatori PSD si PNL si-au unit fortele impotriva acesteia. Au introdus ieri, in Comisia pentru munca, un amendament prin care se cere acordul parintilor pentru predarea acestei discipline.


"ONG-uri, mai ales cele din zona religioasa, dar si cei din Grupul de Rugaciune, au avut o reactie destul de virulenta", a motivat unul dintre initiatori, deputatul PSD Adrian Solomon, introducerea acestui amendament.&


De ani de zile, Romania este pe locul 1 in UE in ceea ce priveste mamele adolescente. Avem cel mai mare procent de nasteri in randul femeilor sub 20 de ani din Uniunea Europeana (9,9% din numarul total de nasteri, fata de 2,8% media UE in 2016).


Pe 3 aprilie, presedintele Iohannis a promulgat legea 45/2020 care prevedea "derularea sistematica in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sexuala pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor."


Proiectul de lege, care viza modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, a trecut de Plen la inceputul pandemiei, fiind adoptat de Camera Deputatilor pe 10 martie 2020.&


Marti, 26 mai, mai multi deputati si senatori PSD si PNL au venit cu un amendament care limiteaza efectele legii 45.&


Initiatori au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlatean, cu sustinerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartau, membru in Grupul Ecumenic de Rugaciune din Parlament.&


Ce prevede legea 45/2020

& "Derularea sistematica in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sexuala pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor."


Ce schimba amendamentul

& "Derularea sistematica in unitatile scolare, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copilului, cel putin o data pe semestru, de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sanitara pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor."


Practic, a fost introdus acordul scris al parintilor, iar "educatia sexuala" a fost inlocuita cu "educatia sanitara".


Amendamentul introdus pe ascuns

Pentru ca legea 45 fusese deja promulgata, deputatii si senatorii au gasit o alta modalitate de a o contracara.&


S-au folosit de un alt proiect de lege aflat pe circuit, pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, pentru a introduce acest amendament in Comisia pentru munca si protectie sociala din cadrul Camerei Deputatilor.&


Proiectul respectiv de lege are cu totul alt obiect, dar pentru ca viza tot modificari la legea 272, a fost adaugat si acest amendament.


"E o chestie de tehnica legislativa. Cand mai multe proiecte ajung pe ordinea de fond, ele se contopesc si se aduc ca amendamente la un proiect baza. Intr-un tren care e in mers, poti sa mai adaugi un vagon", a explicat pentru Libertatea un deputat.


Cum s-a petrecut dezbaterea in Comisia de Munca?

Un deputat ne-a explicat ca, de regula, la dezbaterile din Comisia pentru munca "nu intrau pe Zoom altii decat membrii comisiei si reprezentantii Guvernului. Azi a fost prima oara cand au intrat si alti parlamentari, Dobrovie si Sighiartau care sunt in Grupul de Rugaciune."


"Sighiartau a fost principalul promotor. A explicat ca acest amendament e o greseala, ca nu mai traim in comunism, ca ne educam copiii si acasa si ca nu trebuie sa facem asta la scoala", continua deputatul care a preferat sa ramana anonim.


Amendamentul a primit vot favorabil. Urmatoarea etapa este votul in plen.&


Patru deputati au venit cu o reformulare a amendamentului, care insa a fost respinsa. Acestia isi propun insa sa sustina amendamentul respins in plen.&


Cei patru sunt deputatul independent Adrian Dohotariu, deputatul USR Cristian Seidler, deputata PNL Mara-Daniela Calista si deputata UDMR Eva-Andrea Csep.


Amendamentul respins:&


"Derularea sistematica in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sexuala pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor, avand optiunea parintilor sau ai reprezentantilor legali ai copiilor de a solicita in scris unitatii scolare scutirea copiilor de la asemenea programe de educatie."


Altfel spus, parintii nu trebuie sa isi ofere acordul scris pentru predarea materiei, dar pot sa ceara scutirea copiilor de la acest program.&


Solomon: "Am votat dupa ceea ce am considerat noi ca este mai bine pentru copiii si pentru parintii din tara asta"

Libertatea i-a cautat pe initiatorii si sustinatorii amendamentului, care cer introducerea acordului parintilor.


"Dupa modificarea anterioara a legii si introducerea acestui articol, au fost mai multe reactii adverse", a povestit deputatul PSD Adrian Solomon.


La ce reactii adverse face referire acesta?


Ong-uri, mai ales cele din zona religioasa, cei din Grupul de Rugaciune au avut o reactie destul de virulenta, exista un Grup de Rugaciune la Camera, colegi de-ai mei si multe memorii pe care le avem la comisii si nu numai.

Solomon:

Acesta explica ca nu este o interzicere a acelor discipline.&


"Se completeaza educatia pentru viata si educatia sexuala cu educatia sanitara, se mareste, se largeste spectrul disciplinelor respective, sa aiba profesorii de unde alege in functie de categoriile de varsta si se introduce un acord prealabil al parintelui, astfel incat el sa poata decide in functie de ce programa prezinta profesorul care cere acordul", adauga deputatul.


Nu mentioneaza insa ca amendamentul schimba "educatia sexuala" cu "educatia sanitara".


Legat de proiectul initial de lege, pe care amendamentul il contracareaza, Solomon spune ca "au fost cativa colegi mai liberi in gandire si in manifestari, dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa ii votam pe cei mai galagiosi."


"Am votat dupa ceea ce am considerat noi ca este mai bine pentru copiii si pentru parintii din tara asta", motiveaza deputatul. "Eu cred ca pana la o varsta e bine ca copiii sa aiba o oarecare inocenta."


Deputatul PSD Titus Corlatean ne-a spus ca nu poate vorbi, iar apoi nu a mai raspuns la telefon.


Sighiartau: "Asta e discutata cu mai multe asociatii de parinti."

Deputatul PNL Robert- Ionatan Sighiartau a explicat ca a sustinut acest amendament pentru ca este parinte, dar si pentru ca s-a consultat cu mai multe asociatii de parinti.


"Stiti de ce? Pentru ca sunt parinte si sunt si alti parinti in tara asta, care pe langa materiile si curricula Ministerului Educatiei, exista niste materii optionale. Prin care parintii sa-si dea acordul cu privire la ce optional sa faca", a adaugat deputatul.


Nu a vrut sa spuna ca la asociatii de parinti face referire, motivand ca trebuie sa intre intr-o intalnire importanta.


Iurisniti: "Poate nu e intotdeauna parintele langa copil"

Deputata USR Cristina-Ionela Iurisniti, initiatoarea legii 45, a spus ca amendamentul afecteaza puternic efectele legii respective.


"Sunt copii care au parinti plecati in strainatate, parinti care nu se pot interesa de ei. Ce faci atunci? Vine un medic sa le vorbeasca de sanatate elevilor, dar pentru ca parintele e la munca in afara, nu poate sa isi dea acordul. Copilul acela nu poate participa la discutie", spune Iurisniti.


"E vorba de acces la informatii pe care numai scoala le poate oferi. Poate nu e intotdeauna parintele langa copil", adauga deputata.&


O lunga istorie a opozitiei religioase

In ultimul deceniu, grupuri afiliate religios s-au opus de nenumarate ori introducerii educatiei sexuale in scoli, incercand, in acelasi timp, sa isi promoveze propriile programe de educatie pentru sanatate.&


Multe dintre aceste initiative sunt sustinute de catre cultele religioase din Romania. Publicatia independenta Scena9 a documentat pe larg acest subiect.&


In 2015, 19 asociatii ,,care promoveaza familia" au trimis ministrului Educatiei si ministrului Sanatatii o scrisoare numita ,,Educatie pentru sanatate - DA, educatie ideologica - NU!".


Tinerii, in special fetele, ar trebui sa-si intarzie debutul sexual pana la casatorie, in primul rand din motive medicale.

Document:

& ,,Biologia spune clar: calea cea mai sigura de a evita bolile cu transmitere sexuala, avortul precum si suferinta emotionala de pe urma acestora, este abstinenta pana la casatorie", se preciza in scrisoare.


Biserica Ortodoxa Romana face "educatie sexuala"&

La inceputul acestui an scolar, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si Episcopia Husilor au semnat un protocol de colaborare, prin care Biserica urmeaza sa se ocupe de "educatia pentru viata" a elevilor.


Documentul are ca obiect derularea de campanii de informare pe teme ca:


"Constientizarea si analizarea trairilor specifice adolescentei in vederea pregatirii elevilor pentru viata de familie."
"Informarea elevilor despre caracterul procreativ al activitatii sexuale."
"Constientizarea elevilor sa respecte persoanele diferite, a nevoilor si limitelor lor."
Fragment din protocol

& & & & & & & & & & & & & & & &


Comments