PUBLICITATE ELECTORALA | O Romanie fara hotie. Catalin Tenita, candidat USR PLUS pentru Camera Deput...


Antreprenor, cetatean implicat, iubitor de oameni, de carti si de date. Astfel se descrie Catalin Tenita, in varsta de 43 de ani, candidat din partea Aliantei USR PLUS in Bucuresti la Camera Deputatilor. De profesie jurist, dar de meserie antreprenor in IT din 2002, Catalin Tenita a construit unul dintre cele mai active grupuri civice din Romania, Geeks for Democracy, prin care s-a dedicat luptei civice pentru justitie si nu numai.


S-a inscris in PLUS, la inceputul anului, pentru ca isi doreste sa participe la schimbarea clasei politice si la responsabilizarea statului roman in raport cu cetatenii sai.&


Prioritatile sale in Parlament? Transparentizarea institutiilor publice si realizarea unui program de masa calda stabil in scoli.



1. Cine sunteti? Descrieti-va in cateva cuvinte.


Sunt Catalin Tenita, am 43 de ani. De profesie jurist, de meserie antreprenor in IT din 2002.& Majoritatea contractelor cu companii straine. Cu niste produse digitale proprii utilizate de multe companii de top din Romania. Din 2015 fondator al unui grup civic extrem de activ in ultimii cinci ani, Geeks for Democracy (FiecareVot, Fondul pentru Democratie, sustinerea miscarilor pentru justitie, analize de achizitii, in pandemie Cumparaturi la Usa Ta si call-centerul de voluntari la DSP).


2. De ce v-ar vota pe dumneavoastra alegatorii? Ce ati facut ca sa meritati prezenta pe lista?


Pentru ca in viata politica e nevoie de oameni care au dovedit ca pot face treaba. In privat si in zona civica. Care au luat-o de la zero si au avut realizari prin eforturi proprii, alaturi de echipe dedicate unor valori comune. Eu sunt unul dintre acestia.


3. Ce anume v-a facut sa intrati in politica?


Intelegerea faptului ca acum noi, generatia din care fac parte si care a creat in zona privata in ultimii 20 de ani, care s-a racordat la valorile si modul de lucru occidental, bazat pe responsabilitate, este acum responsabila. Noi suntem acum adultii care trebuie sa lasam in urma o societate mai buna pentru copiii nostri. Altminteri povara va cadea pe umerii lor.


3. USR PLUS si-a asumat 40 de angajamente pentru urmatorii patru ani. La care dintre ele veti lucra din Parlament?


Doua sunt directiile cheie: transparenta in institutiile publice si masa calda in scoli.


4. Cum va influenta aceasta masura viata cetatenilor?


Masa calda in scoli (gratuita pentru toti elevii sau platita la cost pentru cei care isi permit) este programul care a fost implementat in peste 100 de tari de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si nici una nu a renuntat la el, chiar cand la guvernare au venit partide frugale in ceea ce priveste protectia sociala. Din contra, a fost extins in majoritatea cazurilor si la invatamantul secundar sau superior. Este programul cheie care asigura sanse egale copiilor, care este efectiv parte integranta din educatie, nu vreo chestiune marginala de asistenta sociala.Cifrele arata ca reduce enorm abandonul scolar, si noi suntem,,campioni" in Europa la aceasta categorie. Cifrele arata ca acest program creste performanta academica individuala, si stim cu totii cum stam la testele standardizate, mai ales in zonele rurale sarace.


Experienta arata ca astfel de programe creaza prosperitate economica prin implicarea marilor furnizori locali. Experienta arata ca astfel de programe dau posibilitatea femeilor sa devina independente economic prin intrarea in campul muncii cu joburi full-time. Experienta arata ca a majoritatea tarilor care adopta masa calda gratuita vireaza de la un program scolar de jumatate de zi la unul de o zi intreaga in interval de 10-15 ani.Iar pentru a avea resursele pentru un astfel de program (circa 300-400 de milioane de euro in varianta restransa pentru invatamantul primar, sau circa 1.7 miliarde de euro anual pentru toti copiii) e nevoie de transparenta. De gestionarea cat mai atenta a banului public.


Si aici vine a doua directie de actiune: transparenta in achizitii (printr-un model de tipul open contracting precum cel recomandat de Banca Mondiala si OECD), transparenta in modul in care sunt angajati, promovati si evaluati angajatii bugetari (recrutare obligatorie printr-un site de joburi), cresterea integritatii prin imbunatatirea sistemului de declaratii de avere si interese (publicate centralizat, in format deschis, si intersectate cu achizitiile publice din SEAP/SICAP).


5. Care e principala problema cu care se confrunta societatea romaneasca si care ar fi solutia?


Problema cheie este dupa mine lipsa de incredere justificata in institutiile publice. Pana nu vom demonstra responsabilitate, pana nu se vedea ca responsabilii sunt empatici si ca isi respecta angajamentele ne vom afla intr-o situatie dificila. Nu vom putea sa mobilizam indeajunse energii din societate pentru un scop comun, pentru o societate mai prospera si mai echitabila.


6. Care sunt primele trei lucruri pe care le-ati schimba in politica din Romania?


Eliminarea privilegiilor (pensii speciale, imunitati, varste de pensionare variabile, cumuluri de functii si de venituri).


Imbunatatirea justitiei, cresterea independentei si eficientei eiEliminarea hotiei din aparatul administrativ (achizitii inutile sau la preturi exagerate, numiri pe posturi dupa criterii politice sau pe nepotism)

7. La finalul mandatului, ce proiect ati vrea sa fie legat de numele dumneavoastra?


Mi-ar placea sa pot spune ca am participat la realizarea unui program de masa calda stabil, care da sanse copiilor in nevoie, care aceeasi eficienta precum programul finlandez (cel care acum cativa ani a fost adoptat si de Marea Britanie).


8. Cum ar trebui sa arate tara dupa mandatul urmator al Parlamentului si Guvernului?


Ar trebui sa avem o tara in care oamenii care au plecat sa se gandeasca sa revina. Si pentru asta e nevoie de un sistem de sanatate si de educatie mai bun, de incredere in justitie si in autoritatile ce se ocupa de ordinea publica, de oportunitati economice pe tot cuprinsul tarii, inclusiv in rural.


9. Ce le transmiteti alegatorilor pentru a iesi la vot?


Pe 6 decembrie e momentul sa scapam de cosmarul care a inceput pe 31 ianuarie 2016, in seara in care un domn Iordache ne prezenta OUG13 si ne sfida cu ,,Alta intrebare... alta intrebare". Pe 6 decembrie, ne alegem cu totii echipa care ne va trece prin criza COVID-19.& Pe 6 decembrie alegem nu doar pentru noi, ci si pentru copiii nostri. Hai la vot!


Comments