Putin a retras oficial Rusia din Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa. Care sunt...

Aceasta lege a fost adoptata anterior de Duma de Stat (Camera Deputatilor) a Federatiei Ruse. Rusia a suspendat aplicarea acestui tratat incepand din anul 2007, care a fost semnat in anul 1990 si ulterior actualizat in 1999, avand ca scop prevenirea acumularii de forte conventionale suficiente pentru lansarea unei ofensive de catre aliantele militare rivale din perioada Razboiului Rece, NATO si Pactul de la Varsovia.

La momentul semnarii sale, Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa (CFE) a fost considerat piatra de temelie a arhitecturii de securitate in Europa, deoarece a eliminat avantajul cantitativ si numeric pe care Uniunea Sovietica il detinea in domeniul armelor conventionale. Acest tratat stabileste limite pentru fiecare tara in ceea ce priveste numarul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de lupta si elicoptere de atac pe care tarile NATO si cele ale Pactului de la Varsovia (care inca exista formal la momentul semnarii tratatului) le pot avea intre Atlantic si Muntii Ural.

Dupa mai multi ani de dezacorduri intre Rusia si NATO, Moscova a suspendat implementarea obligatiilor sale in cadrul tratatului CFE in anul 2007. Motivul invocat de Rusia a fost planurile Statelor Unite ale Americii de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Romania, actiune pe care Rusia a considerat-o o amenintare directa la adresa securitatii sale.

Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa (CFE), semnat in 1990 si actualizat in 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulara a arhitecturii de securitate in Europa, intrucat elimina avantajul cantitativ si numeric pe care Uniunea Sovietica il detinea in privinta armelor conventionale

In urma anuntului Kremlinului ca Rusia se retrage din Tratatul CFE, fostul presedinte si premier rus Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, a declarat ca Rusia isi va creste la capacitate maxima productia de armament, in contextul razboiului pe care l-a pornit contra Ucrainei. .

Comments