PUTIN CUNOSCUTA - Republica cu nivelul de trai foarte ridicat

PUTIN CUNOSCUTA - Republica cu nivelul de trai foarte ridicat

PUȚIN CUNOSCUTĂ  Republica Komi este un teritoriu în cadrul statului rus, unul dintre cele mai bogate în zăcăminte şi unul dintre cele mai importante centre de extracţie a ţiţeiului din fosta Uniune Sovietică.

Federaţia Rusă este o republică prezidenţială formată din 83 subiecţi federali (21 republici, 9 ţinuturi, 46 regiuni, 4 districte autonome, o regiune autonomă şi 2 oraşe cu statut special: Moscova şi Sankt Petersburg. Din anul 2000, la nivel federal, Rusia este împărţită în 7 districte teritoriale, conduse de câte un reprezentant al şefului statului.

Una dintre republicile din cadrul Federaţiei este Komi. În această regiune trăiesc 68% ruşii, 2% komi şi 4% ucraineni. „Pădurile virgine din Komi”, acoperă 70% din teritoriul republciii şi sunt cele mai mari din Europa. Acestea fac parte din patrimoniul UNESCO.

În cazul obţinerii independenţei, la Komi s-ar alipi şi Districtul Autonom Nenent, dar şi arhipelagul Novaia Zemlia. Komi s-ar plasa pe locul patru în lume la capitolul extragerea petrolului şi gazelor naturale, de două ori mai mare decât în Arabia Saudită. PIB-ul pe cap de locuitor de 39.114 de dolari ar fi echivalent cu cel al Marii Britanii.

O altă republică din Federaţia rusă este Iakutia. Aceasta este cea mai mare regiune din Rusia şi cea mai mare unitate teritorial-administrativă din lume. După eventuala dezintegrare a Rusiei, la Iakutia se va alatura Districtul autonom Ciukotka care va oferi ieşire la Oceanul Pacific. În Iakutia se extrage 90% din zăcămintele ruse de diamante, aur, petrol, gaze şi carbune. PIB-ul de 33.044 de dolari pe cap de locuitor ar fi identic cu cel al Uniunii Europene.

Sursă info.

Comments