Putin l-a sunat pe Obama. Ce l-a anuntat? Anuntul de ultima ora facut de SUA

Putin l-a sunat pe Obama. Ce l-a anuntat? Anuntul de ultima ora facut de SUA

Putin l-a sunat pe Obama. Ce l-a anuntat? Anuntul de ultima ora facut de SUA

Putin l-a sunat pe Obama. Ce l-a anunţat? Anunţul de ultimă oră făcut de SUA
Putin l-a sunat pe Obama. Ce l-a anunţat? Anunţul de ultimă oră făcut de SUA

Putin l-a sunat pe Obama pentru a-l informa în legătură cu rezultatele discuţiilor pe care le-a purtat cu preşedinţii armean şi azer vizând o stabilizare a situaţiei în conflictul din Nagorno-Karabah, a anunţat Kremlinul.

Casa Albă a anunţat, la rândul ei, că Obama s-a declarat pregătit să-şi intensifice eforturile, împreună cu Rusia şi Franţa, în calitate de vicepreşedinte ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi de membre ale Grupului de la Minsk de a ajunge la o soluţionare cuprinzătoare a conflictului.

În ceea ce priveşte Siria, Putin a îndemnat la încurajarea opoziţiei siriene moderate de a se dezangaja rapid faţă de Frontul Al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, care nu face obiectul armistiţiului mediat de Statele Unite şi Rusia în Siria, alături de Statul Islamic.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri şi-au reafirmat voinţa de a "consolida coordonarea acţiunilor ruse şi americane în Siria, în sfera militară" şi au insistat asupra importanţei reluării negocierilor de pace.

Casa Albă nu a menţionat vreo coordonare militară mai puternică în prezentarea convorbirii. Însă a precizat că "preşedinţii şi-au confirmat angajamentul de a înfrânge ISIL (acronimul Statului Islamic folosit de administraţia americană) şi Frontul Al-Nusra".

Ea a notat, de asemenea, că Obama a insitat asupra îngrijorărilor sale cu privire la eşecul regimului sirian de a respecta încetarea ostilităţilor.

"Preşedintele Obama a subliniat importanţa presiunilor Rusiei asupra regimului sirian în vederea unei încetări de durată a atacurilor asupra civililor şi unor părţi ale armistiţiului şi a notat importanţa reangajării depline faţă de condiţiile iniţiale ale armistiţiului", a anunţat Casa Allbă.

Obama "a subliniat atât asupra necesităţii avansării către o tranziţie politică reală în vederea încetării conflictului din Siria, cât şi asupra unui acces umanitar susţinut", a adăugat preşedinţia americană.

În ceea ce priveşte Ucraina, Putin a argumentat că Guvernul de la Kiev este necesar să dea curs acordului de la Minsk din 2015, să lanseze un dialog cu rebelii proruşi, să acorde un statut special regiunilor asupra cărora aceştia deţin controlul şi să pregătească alegeri în Donbas.

Obama l-a îndemnat, la rândul său, pe Putin, "să ia măsuri pentru a pune capăt unei intensificări semnificative a confruntărilor armate în estul Ucrainei şi a subliniat importanţa urgenţei continuării implementării depline a acordurilor de la Minsk", precizează Casa Albă în acest comunicat.

Articole recomandate

Comments