,,Putin nu a dat ordin sa fie ucis Aleksei Navalnii!", cred agentiile de spionaj americane, informat...


CIA, Biroul Directorului de Informatii Nationale din SUA si divizia de informatii a Departamentului de Stat au ajuns la concluzia ca presedintele rus Vladimir Putin nu a dat ordin de ucidere a liderului opozitiei ruse Aleksei Navalnii, scrie The Wall Street Journal.


Evaluarea agentiilor de informatii americane, potrivit surselor WSJ, se bazeaza atat pe informatii clasificate, cat si pe o analiza a faptelor cunoscute public, inclusiv momentul mortii lui Navalnii si consecintele pentru campania electorala a lui Vladimir Putin.


Potrivit ziarului american, agentiile de spionaj americane au transmis concluziile lor colegilor europeni. Potrivit interlocutorilor ziarului, unele tari europene au fost sceptice cu privire la aceasta informatie. Aliatul lui Navalnii, Leonid Volkov, a considerat versiunea serviciilor de informatii americane neplauzibila.


Moartea din februarie a lui Alexei Navalnii intr-o colonie penitenciara arctica a determinat un nou val de sanctiuni care vizeaza economia Rusiei, a rasturnat negocierile delicate de schimb de prizonieri intre Rusia si Occident si a lasat opozitia si asa limitata din Rusia in dezordine.


Agentiile de informatii americane au stabilit ca Putin probabil nu a ordonat ca Navalnii sa fie ucis in lagarul de prizonieri, in februarie, au spus oameni familiarizati cu chestiunea, o constatare care adanceste misterul despre circumstantele mortii sale.


Evaluarea nu contesta culpabilitatea lui Putin pentru moartea lui Navalnii, ci mai degraba constata ca probabil ca nu a comandat-o in acel moment. Teoria este larg acceptata de comunitatea de informatii si impartasita de mai multe agentii, inclusiv Agentia Centrala de Informatii, Biroul Directorului de Informatii Nationale si unitatea de informatii a Departamentului de Stat, au spus interlocutorii WSJ.


Anumite tari raman sceptice ca Putin nu ar fi avut o implicare directa in moartea lui Navalnii, potrivit oficialilor de securitate din mai multe capitale europene. Intr-un sistem la fel de strans controlat precum Rusia lui Putin, este indoielnic ca Navalnii ar fi putut sa pateasca ceva rau fara instiintarea prealabila a presedintelui, au spus oficialii europeni.


Cei care sustin ca Putin nu era la curent ,,in mod clar nu inteleg nimic despre cum conduce el Rusia moderna", a spus Volkov. ,,Ideea ca Putin sa nu fie informat si sa nu aprobe uciderea lui Navalnii este ridicola".


Slawomir Debski, directorul Institutului Polonez de Afaceri Internationale, un think tank din Varsovia apropiat de presedintia Poloniei, a pus si el la indoiala evaluarea comunitatii de informatii americane. ,,Navalnii a fost un prizonier de mare valoare, din punct de vedere politic, si toata lumea stia ca Putin a fost personal implicat in soarta lui. Sansele pentru acest tip de moarte neintentionata sunt scazute", a spus Debski.


Serviciul penitenciar din Rusia a anuntat pe 16 februarie ca Navalnii a cazut inconstient dupa o plimbare in colonia penala unde ispaseste pedeapsa. Declaratia spunea ca medicii au sosit sa-l resusciteze, dar ca au esuat si el a murit.


Cu doar o saptamana inainte de moartea sa, Biden si cancelarul german Olaf Scholz discutasera o potentiala propunere pentru un schimb de prizonieri care ar fi putut sa-l elibereze pe Navalnii, impreuna cu americanii retinuti in Rusia. Printre acestia se numara reporterul Wall Street Journal Evan Gerskovici si un fost puscas marin, Paul Whelan


In schimb, Kremlinul il dorea pe Vadim Krasikov, un agent de informatii rus condamnat in Germania pentru uciderea unui dizident georgian.


Pe 18 martie, Vladimir Putin a confirmat ca, cu cateva zile inainte de moartea lui Aleksei Navalnii, ,,unii colegi" i-au oferit informatii despre un posibil schimb al opozantului cu prizonieri in tarile occidentale. Potrivit presedintelui, acesta a fost de acord cu schimbul, cu conditia ca Navalnii sa nu se intoarca in Rusia. Si a numit moartea acestuia un eveniment trist.


Fundatia Anticoruptie, fondata de Navalnii, a declarat ca acesta a fost ucis dupa ce Putin a aflat de potentialul schimb de prizonieri si a actionat pentru a preveni acest lucru. Sefa de investigatii a grupului, Maria Pevcih, a declarat ca fundatia a fost implicata in eforturile de a obtine eliberarea lui Navalnii.


Comments