Putin nu se dezminte. Vrea sa impuna ,,acorduri de loialitate" pentru strainii care intra in Rusia

Putin nu se dezminte. Vrea sa impuna ,,acorduri de loialitate" pentru strainii care intra in Rusia

Putin nu se dezminte. Vrea sa impuna ,,acorduri de loialitate" pentru strainii care intra in Rusia

Acest acord le-ar interzice strainilor sa critice politica oficiala, sa discrediteze istoria militara sovietica si sa nu se conformeze valorilor familiei traditionale.

Pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale din 2024, Putin prezinta razboiul ca parte a unei batalii existentiale cu Occidentul, afirmand ca va apara civilizatia "sacra" a Rusiei de ceea ce el descrie ca fiind decadenta Occidentului.

Agentia de stiri de stat TASS a relatat miercuri ca proiectul de lege a fost pregatit de Ministerul de Interne si ar obliga toti strainii care intra in Rusia sa semneze un acord ce limiteaza in esenta ceea ce pot spune in public. Astfel, unui strain care intra in Rusia i-ar fi interzis sa "interfereze cu activitatile autoritatilor publice ale Federatiei Ruse, sa discrediteze sub orice forma politica de stat externa si interna a Federatiei Ruse, autoritatile publice si oficialii acestora", a precizat TASS.

Acordul propus ar urma sa includa clauze referitoare la moralitate, familie, "propaganda privind relatiile sexuale netraditionale" si istorie. Strainilor li s-ar interzice in special "denaturarea adevarului istoric despre faptele poporului sovietic in apararea Patriei si desare contributia sa la victoria asupra fascismului".

Rusia apeleaza la cenzura

Articolele aparute in presa rusa nu au indicat clar caror straini li se va aplica proiectul de lege - daca va deveni lege - sau care va fi pedeapsa pentru nerespectarea "acordului" pe care strainii vor trebui sa il semneze la intrarea in Rusia.

Kremlinul a refuzat sa comenteze initiativa.

Activistii opozitiei si diplomatii straini de la Moscova avertizeaza de luni de zile ca autoritatile isi inaspresc pozitia fata de orice disidenta inainte de alegerile prezidentiale.

Kremlinul a declarat la inceputul acestei luni ca o anumita cenzura este necesara deoarece trupele rusesti lupta in Ucraina si i-a avertizat pe cei care doresc sa critice armata sa se gandeasca bine inainte de a o face.

Pentru ca proiectul sa devina lege, acesta trebuie sa fie introdus in Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, si sa treaca prin examinarea comisiei de specialitate si prin mai multe lecturi inainte de a fi inaintat lui Putin pentru promulgare.

Presedintele Comisiei pentru afacerile CSI din Duma de Stat a declarat ca proiectul de lege este foarte avansat si ca la el lucreaza Ministerul de Interne, guvernul, administratia prezidentiala, precum si comisia sa. "Proiectul de lege privind asa-numitul acord de loialitate cu imigrantii care intra in Federatia Rusa se afla intr-un grad ridicat de pregatire", a declarat Leonid Kalasnikov pentru Interfax. Oficialul a precizat ca unele detalii ale proiectului de lege urmeaza inca sa fie elaborate. Ministerul de Interne nu a raspuns imediat la solicitarile de a face un comentariu.

Legea nu a fost inca introdusa in mod oficial in parlament, potrivit cautarilor Reuters in baza de date a Dumei.

De la inceputul razboiului sau din Ucraina, Rusia a impus o serie de restrictii asupra strainilor din ceea ce numeste "tari neprietenoase" - adica cele care i-au impus sanctiuni din cauza razboiului din Ucraina.

Comments