Putina istorie: o carte care m-a umplut de admiratie si o lectura mai mult decat necesara in aceste...


,,Europa" istoricului Brendan Simms este o carte grea. Pentru ca nu este o insiruire de fapte istorice, ca intr-un raport, asa cum am fost obisnuit si educat in anii de liceu: Stefan i-a batut pe turci la Vaslui, Mihai Viteazul i-a batut pe turci la Calugareni. E, in acelasi timp, o carte care m-a umplut de admiratie. Sa va explic de ce.


In ultimul capitol al cartii ,,Europa - lupta pentru suprematie de la 1453 pana in prezent", semnata de istoricul britanic Brendan Simms*, am citit urmatorul motto din Henry Kissinger, datat 1979:&


,,Istoria nu este o carte de bucate ce ofera retete testate dinainte. Ea ne invata folosind analogia, si nu maxime. Poate elucida consecintele actiunilor in situatii comparabile, insa fiecare generatie trebuie sa descopere de una singura care sunt situatiile cu adevarat comparabile".


Imediat, m-am intrebat: Oare situatia pe care o traiesc acum cu ce perioada din trecut as putea s-o compar?". Ca sa inteleg ce traiesc in prezent, ca sa invat din trecut si sa aplic acum, nu neaparat ca pe o ,,reteta testata", ci ca pe o invatatura!



Sigur ca aceasta graba de a gasi similitudini cu ce-a trait candva lumea mi-a fost indusa si de multimea de comparatii pe care contemporanii mei le fac pe seama razboiului din Ucraina: Putin seamana cu Hitler, invazia Ucrainei comparata cu cea a Poloniei (1939), ba chiar si Criza Rachetelor din Cuba (1962) a fost invocata! Astfel de comparatii par sa fi fost facute in graba, superficial, ca sa arate ce note mari la istorie au avut la scoala autorii comparatiilor.& &


Raspunsul meu de novice a fost: cu multe situatii din istorie pot compara prezentul pe care-l traiesc, dar cu niciuna nu seamana. Totusi, dupa ce-am parcurs mai bine de 500 de ani din istoria Europei, povestita de Brendan Simms, cu ce-am ramas eu, Barbu, cetatean al Europei, in anul 2022?


Cartea asta ma face mai smart si mai intelegator cu prezentul tulbure in care traiesc? Ma face un cetatean european responsabil? Mai bun? Care-i castigul meu? Pot aparea, de exemplu, intr-un studio de televiziune, sa-mi dau cu parerea despre situatia din Ucraina, din Europa, din lumea larga, cot la cot cu generalii si analistii neamului, care ne populeaza fiecare seara, intr-o rutina devastatoare?


Nu, nu pot, pentru ca nu devin ,,analist-comentator" cu doua-trei carti citite! Cei 500 de ani istorie a Europei din cartea istoricului britanic nu-mi confera acest statut. Mai bine tac si-mi vad de gandurile mele.&


Lectura cartii lui Brendan Simms mi-a dat sentimentul ca sunt si eu pe undeva in centrul Europei. Nu neaparat in buricul Europei, ci in mijlocul furtunii europene, care nu se mai potoleste de secole. Pentru ca abordarea lui Simms este inedita: o lupta necontenita, vreme de mai bine de 500 de ani, pentru a domina centrul Europei. Ca intr-o partida de sah: cine castiga centrul tablei castiga partida. Cine controleaza centrul Europei domina lumea. Asta-i miza cartii!


Frumoasa miza! Dar cine este in centrul Europei, geografic vorbind? Germania! Si in jurul Germaniei, puterile care urmareau sa castige influenta si putere: Franta, Rusia, Marea Britanie.


Este fascinanta aceasta poveste a luptei pentru suprematie in centrul Europei! Practic, in nicio zi lasata de la Dumnezeu, Europa noastra n-a avut liniste si tihna, pentru ca, tot timpul, marile puteri au facut si-au desfacut aliante, razboaie, tratate, strategii pentru a-si urmari obiectivul: sa cucereasca centrul Europei. Asigurarea asa-numitului ,,spatiu vital" a fost obsesia marilor puteri. Chiar si Razboiul Rece, pe care l-am trait cateva decenii bune in calitate de cetatean al lagarului sovietic, s-a concentrat in castigarea Germaniei, mai precis pe stapanirea Berlinului. Razboaiele din Coreea, Vietnam, Afganistan s-au purtat tot cu ochii si gandul la Germania.


Ambele tabere, americanii si sovieticii, au luptat pentru a atrage Germania in sfera lor de influenta, pentru a nu lasa sa le scape din maini Germania, deja ocupata, in partea adversa. Pana la urma, tot la Berlin, prin Caderea Zidului, s-a incheiat Razboiul Rece! Aceasta revelatie m-a lovit.


Pentru ca, in decembrie 1989, fiind roman cu burta lipita de foame, am crezut ca ,,zidul meu" s-a daramat cand l-au impuscat pe Ceausescu la ,,zidul" din Targoviste. M-am inselat! Razboiul Rece se sfarsise inainte ca Ceausescu sa fie ciuruit de gasca lui Ion Iliescu si Sergiu Nicolaescu.


Cu astfel de carti bune imi mai limpezesc privirea intoarsa spre trecutul meu, corectandu-mi convingerile mai vechi.& &


,,Europa" istoricului Brendan Simms este o carte grea. Pentru ca nu este o insiruire de fapte istorice, ca intr-un raport, asa cum am fost obisnuit si educat in anii de liceu: Stefan i-a batut pe turci la Vaslui, Mihai Viteazul i-a batut pe turci la Calugareni, armata romana i-a batut pe nemtii la Marasesti, Marasti... Nu! ,,Europa" este o carte a manevrelor si strategiilor geopolitice. Recunosc, au fost multe fragmente pe care nu le-am inteles, pentru ca nu cunosc faptele istorice din respectivul context. Dar este o carte care m-a umplut. Si de cate ori am sa aud vorbindu-se despre istoria Europei, am sa ma gandesc la cartea lui Brendan Simms!


Nu in ultimul rand, am gasit si un citat scris in aprilie 1945:&


,,Legile istoriei si geografiei vor impinge aceste doua puteri (Statele Unite si Uniunea Sovietica - nota P.B.) la o masurare de forte, fie militara, fie in domeniul economiei si ideologiei. Prin aceleasi legi, ambele puteri vor deveni dusmani ai Europei. Si e la fel de sigur ca amandoua vor cauta, mai devreme sau mai tarziu, sprijinul unei singure mari natiuni care va supravietui in Europa, poporul german".


Nu mi-a venit sa cred cine este autorul acestei viziuni formulate in aprilie 1945! Am citit de mai multe ori numele, dar, pana la urma, am admis ca Adolf Hitler s-a inselat... S-a inselat sau a avut dreptate?&


* ,,Europa - Lupta pentru suprematie de la 1453 pana in prezent", de Brendan Simms, traducere de Lucia Popovici, Editura Polirom, anul 2015.& & &


foto: Hepta


Comments